Ratten bestrijden, hoe voorkom en bestrijd je een rattenplaag?

rattenplaag bestrijden
De bruine rat zorgt voor de meeste problemen

Ratten kunnen voor flink wat overlast zorgen. Het is dan ook niet vreemd dat je deze knaagdieren graag uit je huis wilt weren. Ratten komen nooit alleen, waardoor je binnen de kortste keren last kunt krijgen van een heuse rattenplaag. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een rattenplaag te voorkomen. Toch last van een rattenplaag? Er zijn verschillende manieren om ratten zelf te bestrijden. In dit artikel geven we je een aantal handige tips voor het voorkomen en bestrijden van een rattenplaag! Last van ander ongedierte? Lees onze andere artikelen over ongedierte bestrijden.

Welke ratten zorgen voor overlast?

In Nederland veroorzaakt de bruine rat doorgaans de meeste problemen. Deze beestjes kunnen tot wel 30 centimeter lang worden, dus de kans is groot dat je ze snel genoeg opmerkt. Bruine ratten kunnen zichzelf al voortplanten als ze 3 maanden oud zijn en per levensjaar kunnen ze meer dan honderd jongen op de wereld brengen. Voor je het weet heb je dus te maken met een echte rattenplaag. Bruine ratten kunnen in principe overal in huis overleven, als er maar voedsel en water is. Vaak bevinden deze beestjes zich in riolen, vuilstortplaatsen en loodsen, maar ze komen soms ook voor in woonhuizen en tuinen.

Hoe kan ik een rattenplaag voorkomen?

Het voorkomen van een rattenplaag is natuurlijk beter dan het bestrijden hiervan. Gelukkig kun je er op verschillende manieren voor zorgen dat de kans op een rattenplaag aanzienlijk afneemt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je alle vuilnisbakken en containers altijd goed afsluit. Als de ratten geen voedsel in de buurt kan vinden, zullen ze namelijk snel een ander plekje gaan zoeken. Laat daarnaast ook geen vuilniszakken in de tuin slingeren, want bruine ratten zien het als een uitdaging om zich door het plastic te knagen en van de inhoud van de vuilniszak te eten. Zorg er daarnaast voor dat er geen gaten en kieren meer in je woning zijn, want hier verstoppen de ratten zich graag. Loop de gehele woning af met sneldrogend cement en dicht alle gaatjes en kieren, ongeacht het formaat. Ratten maken de gaatjes namelijk graag wat groter om zich hierin te verstoppen. Laat geen klimplanten dicht bij een raam groeien, want hierdoor maak je het ratten veel te makkelijk om je woning binnen te gaan. Als je last hebt van rioolproblemen, dan is het van belang om dit zo snel mogelijk op te lossen. Ratten komen hier namelijk maar al te graag op af.

Zelf een muizen- of rattenplaag bestrijden

Het is niet meer dan logisch dat je muizen of ratten zo snel mogelijk weg wilt hebben uit je huis of tuin. Hoewel je ervoor kunt kiezen om deze knaagdieren zelf te bestrijden, is dit in het geval van een plaag vaak een onbegonnen zaak. Heb je last van een paar muizen of (woel)ratten en ben je benieuwd op welke manier je deze beestjes zelf kunt bestrijden? We hebben een aantal handige tips voor je! Lees ook ons artikel over de 5 beste diervriendelijke muizenvallen.

Zelf een rattenplaag bestrijden in je tuin of woning

Hoewel het bestrijden van een rattenplaag met gif voorheen was toegestaan, mag dit tegenwoordig niet meer. Rattengif mag alleen nog worden toegepast door hiervoor gediplomeerde mensen, je kunt het als particulier zelfs niet eens meer kopen. Mocht rattengif uiteindelijk de enige oplossing zijn om de rattenplaag in je tuin te bestrijden, dan zal je dit door een professional moeten laten doen. Je kunt een rattenplaag in je tuin ook goed zelf bestrijden door gebruik te maken van rattenvallen. Hierbij heb je de keuze uit verschillende soorten vangkooien.

Inloopvallen

Het gebruik van inloopvallen is de diervriendelijkste manieren om ratten te bestrijden. Door aan het eind van de kooi een beetje aas te leggen (Tip, een boterham met veel pindakaas werkt erg goed), lok je de rat naar binnen. Als de rat eenmaal bij het aas is ingekomen, zal het deurtje automatisch dichtvallen. Je kunt de rat vervolgens buiten uitzetten. Let er wel op dat je de rat niet dicht bij je eigen huis uitzet, want voor je het weet tref je hem weer in huis aan!

Ratten vangen met een vangkooi, deze kooien werken erg goed en zijn eenvoudig online te bestellen.

Klapvallen
Een wat minder diervriendelijke maar wel effectieve manier voor het bestrijden van ratten is het gebruik van klapvallen. Bij klapvallen leg je net als bij de inloopvallen wat aas op het plateau. Als de rat vervolgens op het plateau gaat staan, dan valt er direct een deurtje naar beneden. Door deze val breekt de rat zijn rug, waardoor hij direct dood is. Als je klapvallen gebruikt is het echter wel van belang om regelmatig te controleren of de val is dichtgevallen.

klapval voor ratten
klapval voor ratten

Vallen speciaal voor ratten

Elektronische rattenvallen
Een elektronische rattenval werkt in principe hetzelfde als klapvallen. Het enige verschil met klapvallen is dat de rat bij het bereiken van het plateau met aas bij een elektronische rattenval onder stroom komt te staan, waarna het dier direct dood is. Ook als je een elektronische rattenval gebruikt is het verstandig om dode ratten regelmatig te verwijderen. Plaats het lokaas tegen de achterkant van de val. Zodra de muis of rat de val binnenloopt wordt deze met een High Voltage schok binnen enkele seconden gedood. Muizen of ratten die in de elektronische val lopen, worden binnen enkele seconde door een elektrische lading gedood. Om het vangbereik te vergroten, kunt u gebruik maken van een ratten en muizenlokstof

Rattenbestrijding door de gemeente

Heeft de hele buurt last van een rattenplaag? Dan is de kans groot dat de gemeente de rattenplaag kosteloos kan bestrijden. Vaak zal de gemeente het bestrijden van de ratten uitbesteden aan een professioneel bedrijf, waardoor ook effectieve middelen als rattengif ingezet mogen worden. Als je last hebt van ratten, is het in ieder geval altijd de moeite waard om dit te melden bij de gemeente. Of je zelf ook een bijdrage moet betalen voor het verwijderen van de ratten verschilt per gemeente, maar in de meeste gemeentes hoef je hier zelf niets voor te betalen.

Kort samengevat

Op het moment dat je een rat hebt gezien in je woning of tuin, dan is het van belang om direct de nodige maatregelen te treffen. Ratten kunnen zich namelijk in rap tempo voortplanten, waardoor je op korte termijn last kunt krijgen van een heuse rattenplaag. Als je last hebt van een paar muizen of ratten, dan kun je deze in principe prima bestrijden met een vangkooi. Hierbij heb je de keuze uit inloopvallen, klapvallen en elektronische rattenvallen. Het gebruik van rattengif door particulieren is niet langer toegestaan, dus dit mag je niet meer gebruiken. Doordat het vaak lastig is om een rattenplaag zelf te bestrijden, is het advies om hiervoor een professioneel bedrijf in te schakelen. Als de hele buurt last heeft van een rattenplaag, dan kan de gemeente dit in de meeste gevallen kosteloos oplossen.

Meer informatie

Ratten Bestrijden, Herkennen en Voorkomen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties