Radiator lakken

In uw interieur heeft een de radiator een zeer bepalende rol. Een mooie radiator is dus belangrijk als u een mooi totaalplaatje van uw kamer of zelfs huis wilt maken. Dit kan door de radiator te lakken met een mooie kleur. Hier leest u hoe dit in zijn werk gaat.

Benodigdheden:

  • Radiatorlak
  • Metaalontvetter
  • Grondverf (anti-roest)
  • Folie (of krantenpapier)

Verder:

  • Schuurpapier
  • Schuurdoekje
  • Stalen borstel
  • Verfkwast
  • Verfroller
  • Radiatorkwast

Het begin

Om te beginnen maakt u uw radiator in zijn geheel schoon. Hiervoor moet de radiator helemaal afgekoeld zijn. Denkt u er bij het schoonmaken aan dat u de omliggende gebieden van uw radiator, zoals de vloer, afschermt met krantenstukken of met folie.
Mocht het zo zijn dat de originele laklaag nog oké is, dan kunt u het beste een metaalontvetter gebruiken om uw radiator schoon te maken.  Is het echter zo dat de basislaag lak van de radiator er niet meer zo goed aan toe is, schuur dan eerst het radiatoroppervlak helemaal met schuurpapier of met een stalen borstel. Reinig vervolgens het geschuurde oppervlak met een (droge) doek en breng een laag grondverf aan op de radiator.

Belangrijk is hierbij om te kiezen voor anti-roest grondverf. Hiermee beschermt u het oppervlak het beste.
Na het verven met de grondverf schuurt u het oppervlak van de radiator opnieuw. Dit doet u niet al te grondig, want de grondverf is natuurlijk niet voor niets aangebracht.  Ook nu verwijderd u de schuurresten weer met een droge doek.

Het aanbrengen van de lak

Nu brengt u de radiatorlak aan. Dit kunt u doen met een kwast of een roller, net wat u het fijnst vindt om mee te werken. Een andere mogelijkheid is nog om gebruik te maken van een spuitbus met radiatorlak. Meer uitleg volgt hieronder: Eerst voor het gebruik van een kwast of roller, dan voor het gebruik van een spuitbus.

Kwast (of roller)

Voordat u de lak aanbrengt moet u deze goed roeren met een roerhoutje. Dit doet u tot de lak mooi egaal van kleur is. Strijk nu de lak van boven naar beneden om uw radiator. Breng later eventueel een tweede laag aan. Dit ligt aan de dekking van de eerste laag. Houdt u hierbij wel rekening met de droogtijd van de lak. Gebruikt u een roller voor het aanbrengen van de lak? Gebruik dan een roller voor acrylverf, zo wordt uw resultaat het mooiste.

Wacht na het lakken in ieder geval 24 uur met het in gebruik nemen van uw radiator. Denk er uiteraard ook aan op al uw gebruikte spullen goed te reinigen na het lakken. Ook radiatorlak blijft hardnekkig aan uw spullen zitten, net als verf.

Spuitbus

Een spuitbus is eenvoudig te gebruiken als u een dubbele radiator wilt lakken. Vaak gebruikt u ongeveer één spuitbus per vierkante meter. Belangrijk bij het gebruik van een spuitbus is dat u niet alleen de grond maar ook de muur en werkelijk alles om de radiator heen beschermt tegen de lak.
Voor het spuiten moet de spuitbus lang geschud worden, namelijk zo'n twee tot drie minuten. Houdt u tijdens het spuiten genoeg afstand tussen de bus en de radiator, het liefst ongeveer 25 centimeter. Denk er vooral aan om de spuitbus steeds op dezelfde afstand te houden voor het mooiste en egaalste resultaat.
Bent u klaar met spuiten? Houdt u dan de spuitbus even op zijn kop en spuit de laatste resten uit de spuitkop er uit. Berg hierna pas de spuitbus op. Wacht ook na deze manier van lakken minstens 24 uur met het in gebruik nemen van uw radiator.

Prachtig!

En, is het totaal plaatje nu helemaal af, met mooie radiator? Het kan haast niet anders. Prachtig, toch?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties