Radiator installeren

Radiator installeren

radiator Iedereen kent ze wel…de klassieke paneelradiatoren. Ze zorgen voor de huiselijke warmte die in ieder huis en gezin tijdens de winterse maanden wel welkom is. Wilt u een gelijkaardige  centrale verwarming aanleggen dan bieden we u enkele handige tips aan in onderstaand artikel. Met deze tips was een verwarming installeren nog nooit zo gemakkelijk.

De verschillende types radiatoren

Vooraleer u de centrale verwarming zult kunnen aanleggen, zal u een type radiator moeten kiezen. Als we binnen het gamma van paneelradiatoren blijven dan zien we dat er twee types radiatoren ter uwer beschikking zijn: de niet-omkaste en de omkaste, waarbij de niet-omkaste een directer contact heeft met de ruimte en dus meer warmte afgeeft.

Kiezen voor een omkaste radiator geeft u dan weer het grote voordeel dat ze meer te bieden hebben op decoratief vlak en dat ze bovendien over kindvriendelijke, niet scherpe randen beschikken. Houd bij het kiezen van de radiator rekening met de hoogte, de breedte en het type van radiator. Het type wordt aangegeven door een cijfer zoals bijvoorbeeld type 2 2. Hierbij duidt het eerste getal op het aantal platen en het tweede getal op het aantal convectoren. Type 22 bestaat bijvoorbeeld uit 2 platen en 2 convectoren.

Hoeveel radiatoren per ruimte

Niet alleen het type en de maat van radiatoren is belangrijk maar ook de hoeveelheid. Om te weten hoeveel radiatoren u nodig heeft in een bepaalde ruimte, berekent u het aantal kubieke meter van deze kamer en bepaalt u de gewenste temperatuur per kamer.

    • 24°C in de badkamer (= 93 Watt per m³)
    • 22°C in de woonkamer (= 85 Watt per m³)
    • 20°C in de keuken (= 77 Watt per m³)
    • 18°C in de slaapkamer (= 70 Watt per m³)

Met deze gegevens in het achterhoofd en met een idee van de plekken waar u de verwarming zou kunnen installeren, waarbij je voor een ideale ventilatie van de radiator best 5 cm van de muur verwijderd blijft en 10 cm ruimte laat aan de boven- en onderkant van de radiator, kunt u zich naar de handel begeven. Deel het aantal Watt door het aantal plekken waar u een radiator wil plaatsen en zoek deze wattage op de verpakking van de radiator.

Uw verwarming vervangen

Overweegt u om de verwarming te vervangen dat kunt u tegenwoordig ook kiezen voor zogenaamde radiator ombouwsystemen. Een verwarming vervangen is daarom niet meer nodig aangezien het in een paar minuten tijd lijkt alsof u net een set nieuwe radiatoren heeft aangeschaft. Zulke ombouwpakketten bestaan uit een voorpaneel, twee zijplaten en een bovenrooster bestaande uit staal en in een ontelbaar aantal kleuren beschikbaar. Ze werken via een handig kliksysteem en bijhorende magneten waardoor dit misschien wel de makkelijkste vorm van verwarming installeren is. Bij de pakketten zit meestal ook een handige en gebruiksvriendelijke handleiding die u zonder problemen door het installatieproces leidt.

Wilt u centrale verwarming aanleggen, een verwarming installeren of een verwarming vervangen, is het raadzaam om advies in te winnen bij uw lokale handelaar.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties