Pruimenboom snoeien, wanneer en hoe?

Pruimenboom snoeien, wanneer en hoe?

Een pruimenboom snoeien, hoe doe je dat? De pruim is al eeuwen een geliefde vrucht. De dichter Hiëronymus van Alphen heeft in de 18e eeuw zelfs een gedicht gewijd aan de pruimenboom. Een pruimenboom is makkelijk te onderhouden. Bovendien staat een pruimenboom garant voor een enorme productie aan heerlijke sappige pruimen. Je kunt van juli tot en met september oogsten, en vaak gaat het dan om kilo’s pruimen. Van de rassen die goed in ons klimaat gedijen zijn de Opal en de Victoria de bekendste. Hier lees je meer over boom snoeien in het algemeen. 

Waarom moet je een Pruimenboom snoeien?

Pruimenbomen snoei je het liefst zo min mogelijk. Daar waar andere fruitbomen zoals appelboom en perenbomen juist goed gedijen bij regelmatig snoeien, werkt het bij een pruimenboom juist averechts. De boom houdt zelf in de gaten of hij niet teveel takken heeft zodat er geen licht meer door kan komen. Takken die niet genoeg licht krijgen sterven af, waardoor er meer licht komt voor andere takken. Er wordt daarom ook wel eens gezegd dat een pruimenboom zichzelf snoeit. Alhoewel de boom tot op zekere hoogt prima voor zichzelf kan zorgen, kan het geen kwaad een handje te helpen om de kruin wat uit te dunnen, mits je het met mate doet. Ook kan snoeien goed zijn om een jonge boom de juiste vorm te geven.

Wanneer moet je een Pruimenboom snoeien?

Als je wilt snoeien kun je dat het beste doen aan het einde van de winter of het vroege voorjaar of in de nazomer, in augustus en september. Dat is globaal gezien vlak na de laatste oogst. Als je een pruimboom hebt die wat in de groei achterblijft kun je dat het beste in het vroege voorjaar doen. De boom ondergaat dan een groeispurt en je hebt goed zicht op hoe de boom zich ontwikkelt. Maar las dat niet nodig is kun je het beste wachten met snoeien tot de nazomer omdat in deze periode is de Loodglansschimmel het minst actief is. Loodglansschimmel is een ziekte die bijna niet te bestrijden is en tot diep in het hout doordringt.

Hoe snoei je een Pruimenboom?

De belangrijkste snoei van een pruimenboom is de eerste. Je geeft dan als het ware vorm aan de boom. Waar je naar op zoek bent is een rechte stam met enkele gesteltakken (hoofdtakken) met zijtakken. Een gesteltak is een hoofdtak van de boom. De gesteltak wordt gevormd op de plaats waar de stam van de boom gaat vertakken. Kies 4 sterke takken die op verschillende hoogtes in een hoek van 45° op de stam staan. Je kunt deze takken tot een kwart van de lengte inkorten op ongeveer dezelfde lengte. Als ze niet allemaal dezelfde hoek hebben kun je ze wat uitbuigen door er gewichtjes aan te hangen. Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit naar buiten gericht is. Vanuit hier zal de boom verder groeien, en zo krijg je een mooie open kroon. Aan deze zijtakken komen de vruchttakken. Laat de centrale tak ongeveer 15 centimeter boven de laatste gesteltak uitsteken.

Je kunt deze takken tot een kwart van de lengte inkorten op ongeveer dezelfde lengte. Als ze niet allemaal dezelfde hoek hebben kun je ze wat uitbuigen door er gewichtjes aan te hangen. Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit naar buiten gericht is. Vanuit hier zal de boom verder groeien, en zo krijg je een mooie open kroon. Aan deze zijtakken komen de vruchttakken. Laat de centrale tak ongeveer 15 centimeter boven de laatste gesteltak uitsteken.

Na het eerste groeiseizoen is het tijd voor de vormsnoei. Hierbij haal je takken weg die te dicht op elkaar staan, takken die te snel groeien en die elkaar kruisen. Haal ook alle scheuten weg die bovenaan de takken zijn ontstaan, alle scheuten die binnenin de kroon van de boom groeien en alle waterlootjes (snel verticaal groeiende scheutjes). Deze verbruiken alleen maar energie en je wilt bovendien zoveel mogelijk horizontale scheuten overhouden want dat zijn de scheuten die uiteindelijk vruchten gaan dragen. Zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk licht in de kruin kan komen. Als er meer licht in de kruin komt zal de boom beter groeien en ook meer vruchten dragen.

In de jaren erna geef je langzaam vorm aan de gesteltakken. Probeer om per gesteltak 3 zijtakken te vormen die altijd naar buiten gericht zijn. Beperk het snoeien nu zoveel mogelijk. Haal alleen de dode takken, beschadigde takken, alle kruisende takken en takken die te steil omhoog groeien of naar binnen groeien weg. Je kunt liever zelfs proberen een tak om te buigen dan hem weg te snoeien. Als je teveel snoeit kunnen er teveel knoppen gaan uitlopen waardoor meer zwakke snelgroeiende scheuten ontstaan. Snoei nooit meer dan een derde van alle takken weg en spreid het snoeien liever over een paar jaar.

Meer informatie

Pruimenboom snoeien en dunnen - Tuinieren met Hendrik Jan de Tuinman

Let op loodglansschimmel

Controleer elk jaar of je sporen van de Loodglansschimmel ziet. Snoei besmette takken zoveel mogelijk weg om te voorkomen dat de besmetting zich verspreid, en vernietig de besmette delen. Haal ook alle zieke en beschimmelde vruchten weg, want deze kunnen schimmels veroorzaken bij de boom.

Een pruimeboom snoei je met scherp en schoon gereedschap. Een kleine snoeischaar is vaak goed genoeg. Je wilt voorkomen dat de takken teveel beschadigen en ervoor zorgen dat de snoeiwonden zo klein mogelijk blijven. De snoeiplekken zijn open wondjes waardoor de Loodglansschimmel zich kan verspreiden. Als je in het voorjaar snoeit heb je een grotere kans op besmetting. In augustus en september is de kans om besmetting het kleinst. Je herkent Loodglansschimmel aan een loodkleurige glans op de bladeren. De bladeren zullen daarna verwelken en een gedeelte van de tak, of zelfs de hele tak zal dan afsterven. Het duurt ongeveer 3 dagen voordat een snoeiwond is genezen. Snoer daarom niet als het vriest, of als het te nat is. Kies een droge warme dag en controleer of de boom zelf ook droog is voordat je begint.

Extra verzorging na de snoei

Controleer na het snoeien alle wonden. Te grote wonden kun je het beste insmeren met een middel wat helpt bij het genezen. Dit middel vormt een beschermlaagje wat de wond afdicht en voorkomt dat er besmettingen optreden of schimmels kunnen binnendringen. Als je hebt takken hebt gesnoeid die met Loodglansschimmel zijn besmet, helpt het om de boom extra te bemesten. Soms kan de boom er overheen groeien. Maar als de schimmel al te diep in het hout is doorgedrongen en er paarse korstzwammen verschijnen is er niets

Korte samenvatting

  • Snoei met mate, teveel snoeien werkt averecht
  • Snoei bij voorkeur in de nazomer
  • Haal dode en beschadigde takken weg
  • Verwijder kruisende takken en takken die naar binnen groeien
  • Snoei op een warme droge dag

Waarom moet ik mijn pruimenboom snoeien?

Pruimenbomen moeten gesnoeid worden om de boom gezond en vitaal te houden. Het snoeien verwijdert oude takken en vermindert ook schade door ziekten, insecten of storm.

Wanneer is de beste tijd om mijn pruimenboom te snoeien?

De beste tijd om een pruimenboom te snoeien is in de winter of vroege lente.

Wat is de juiste manier om mijn pruimenboom te snoeien?

Allereerst moeten alle dood, ziek of beschadigd hout worden verwijderd. Verwijder vervolgens alle jonge, dunne takken en knoppen. De laatste stap is het verwijderen van takken die te dicht bij elkaar staan, zodat de boom meer licht kan krijgen.

Hoe vaak moet ik mijn pruimenboom snoeien?

Een pruimenboom moet elk jaar gesnoeid worden, maar niet zo vaak. Eén keer per jaar is voldoende om de boom gezond en vitaal te houden.

Welke gereedschappen heb ik nodig om mijn pruimenboom te snoeien?

U heeft een stevige ladder, een stevige takkenschaar en een handschaar nodig om uw pruimenboom te snoeien.

4 1 stem
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
G Gaanderse
G Gaanderse
3 jaren geleden

De eerste snoei van opalpruim met 3 opgaand takken