Phoenix Canariensis – Canarische dadelpalm

Beschrijving van de Phoenix Canariensis

Phoenix canariensis, de Canarische dadelpalm, is een palmsoort die op de Canarische Eilanden inheems is (vandaar de naam) en tot de Arecaceae-familie behoort. Hij wordt ook wel de "Tenerife palm", "Canarische dadelpalm" of "Chamaerops canariensis" genoemd.

De Phoenix Canariensis is een langzaam groeiende palm die binnenshuis tot 1,5 meter hoog kan worden, hoewel hij buitenshuis in de winterhardheidszones tot 1,5 meter hoog kan worden. Deze palm heeft wasgroene bladeren die ongeveer 2 voet lang en 2 inches breed zijn met een bladerdak van overhangende bladeren die enigszins lijken op de kokospalm. De stam is ongeveer 15 cm in diameter en bedekt met een dikke, bruine schors die ruw aanvoelt.

De Phoenix Canariensis heeft trossen kleine gele bloemen die uitgroeien tot vruchten. Deze vrucht is eigenlijk een bes die tot zwart rijpt wanneer ze volledig rijp is. De vrucht kan vers worden gegeten of tot sap of jam worden verwerkt, als je een manier kunt vinden om hem te openen zonder de zaden binnenin te beschadigen. Zodra de vrucht rijp is, beginnen de bladeren bruin te worden en vallen ze van de plant af tot alleen de stam overblijft. Nieuwe bladeren zullen opnieuw groeien aan de basis van de stam in deze periode.

Verzorging Phoenix Canariensis

De grond van de Phoenix Canariensis moet vochtig gehouden worden, maar niet zompig. De plant wordt graag gehouden bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Een normale kamertemperatuur is ook goed.

De Phoenix canariensis is een zeer dynamische plant en staat graag twee keer per dag in het zonlicht. Hij staat ook graag in een relatief droge kamer.

De Phoenix canariensis moet regelmatig water krijgen, maar nooit te veel. Een algemene regel is dat de grond nooit helemaal droog, noch helemaal verzadigd mag zijn. Bovendien moet de plant van bovenaf water krijgen, zodat alle delen van de plant gelijkmatig worden bevochtigd. Zorg ervoor dat u 's nachts of wanneer er niemand thuis is geen water geeft, omdat dit wortelrot en andere problemen met de Canariensis kan veroorzaken.

Phoenix Canariensis

Soorten Canarische dadelpalm

De Phoenix canariensis (Canarische dadelpalm) is een palmboomsoort die oorspronkelijk voorkomt op de Canarische Eilanden, in de Macaronesia ecoregio van de Noord-Atlantische Oceaan. Hij verschilt van de nauw verwante Phoenix dactylifera (dadelpalm), die inheems is in een gebied van Afghanistan ten oosten tot India en ten zuiden tot Noord-Afrika. De Phoenix Canariensis is een tweehuizige soort. Het vrouwtje staat bekend als phoenix canariensis en het mannetje phoenix canariensis

Gezondheid Phoenix Canariensis

De Phoenix Canariensis heeft ook een aantal traditionele medicinale eigenschappen. Sommige bladeren kunnen worden gebruikt als verband om wonden te behandelen, terwijl de vrucht werd gebruikt als een middel tegen diarree door er sap van te persen of het te koken tot een thee. De schors werd ook gebruikt als een antiseptisch kompres. De Canarische dadelpalm wordt gekweekt voor zijn eetbare vruchten, die ongeveer 5 cm in diameter zijn en geelbruin wanneer ze rijp zijn. De vruchten hebben een zoete smaak en worden vers gegeten of gebruikt voor het maken van jam, sap, alcoholische dranken, desserts, ijs en andere voedingsmiddelen. De bladeren worden in sommige streken ook door de mens gegeten onder de naam fikus ("vijg")

Standplaats Canarische dadelpalm

De Phoenix canariensis gedijt in subtropische of tropische omstandigheden, inclusief hoge hitte en vochtigheid. Voor een succesvolle groei heeft hij vol zonlicht nodig. Kanarische dadelpalmen geven de voorkeur aan een zanderige bodem met een goede afwatering; ze kunnen echter ook kleigrond verdragen die goed afwatert, zolang er maar het hele jaar door voldoende vocht is.

Problemen en ziekten

De meest voorkomende ziekten van dadelpalmen zijn fusarium verwelking en bacteriële bladvlekken. Ze hebben ook problemen met insecten zoals wolluis, spint en schildluis. Sommige van deze plagen kunnen worden bestreden door snoeien en verwijdering van aangetaste bladeren en dadels. Andere methoden zijn het introduceren van natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen in de tuin.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Disclaimer

De informatie op (website) is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om uzelf in te lezen. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten of ter voorkoming daarvan. Het gebruik van informatie op de website en eventuele beslissingen die u op basis van die informatie neemt, zijn uw eigen verantwoordelijkheid. Huisentuinmagazine, noch een of meer andere bedrijven waarvan Huisentuinmagazine deel uitmaakt, aanvaarden enige aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen voortvloeiend uit de verstrekte informatie. Gebruik geen planten als medicijn, consumeer niet zomaar planten en ga bij klachten altijd naar een huisarts.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties