O-ring van kraan vervangen

Soms lekt een kraan meer dan nodig. Vaak is dit probleem eenvoudig op te lossen door de O-ring van de kraan te vervangen. Hier leest u hoe u dit moet doen.

Benodigheden:

  • Nieuwe O-ring
  • Doek

Verder:

  • Verstelbare moersleutel
  • Schroevendraaier

Voorbereiding

Voordat u begint met het daadwerkelijke vervangen van de O-ring, sluit u de hoofdkraan af en draait u de lekkende kraan open. Het is hierbij de bedoeling om de leiding leeg te maken, dus wacht tot er geen water meer uit de kraan stroomt. De leiding is nu leeg. Om te voorkomen dat er onverhoopt kleine onderdelen 'verdwijnen' tijdens het vervangen van de O-ring, drukt u de stop in de spoelbak (of waar u de O-ring dan ook van vervangt).

Uit elkaar halen

U verwijdert nu de draaiknop(pen) van de kraan. Soms kunt u deze er eenvoudig af trekken, maar soms ook niet. In dat geval zit de draaiknop waarschijnlijk vast met een schroef onder een afdekplaatje. Verwijder in dit geval eerst het afdekplaatje en maak vervolgens de schroef los, zodat u alsnog de draaiknop kunt verwijderen. Belangrijk hierbij is wel om goed te onthouden hoe u de kraan uit elkaar schroeft, want hij moet straks natuurlijk ook weer in elkaar! Verder wilt u de kraan natuurlijk niet beschadigen. Om beschadigingen te voorkomen legt u wanneer u een tang moet gebruiken eerst een doek om de plaats waar u de tang moet plaatsen.
Wat nu komt, is dat u het kraanmechanisme los gaat draaien met een verstelbare moersleutel. De O-ring zit op het bovenste gedeelte van het mechanisme van de kraan.

Het plaatsen

Nu haalt u de kapotte O-ring weg. Handig is hierbij om gebruik te maken van een schroevendraaier. Als u de oude O-ring heeft verwijderd is het tijd om de nieuwe te plaatsen, uiteraard op dezelfde plek als het oude.
Na het plaatsen van de nieuwe O-ring zet u het kraanmechanisme weer in elkaar.

Controle

U zult nu denken, klaar is Kees! Maar nee. Bij zulk soort klussen is het van groot belang om te controleren of alles geslaagd is. Om te controleren of de nieuwe O-ring goed is geplaatst, zet u eerst de hoofdkraan weer open. Draai nu de voorheen lekkende kraan open en kijk of deze goed werkt. Stel dat dit niet zo is, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan enkel een defecte O-ring. U heeft nu twee opties, namelijk: Een nieuwe kraan aanschaffen of het binnen gedeelte van de kraan vervangen. Als u voor de laatste optie gaat, neemt u dan het te vervangen kraanmechanisme mee naar de winkel om te zorgen dat u met de goede maat weer naar huis gaat.
Uiteraard hopen we dat uw probleem is opgelost met het vervangen van het O-ringetje, en hopen we nu te kunnen zeggen dat dit een eenvoudige klus was!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties