Naaktslakken in huis bestrijden

Tips om naaktslakken in huis te bestrijden

Als we aan naaktslakken denken, denken we vaak aan die slakken zonder huisje die buiten in de tuin of op straat rond glibberen. Maar wist je dat naaktslakken ook in ons huis kunnen voorkomen? Heb je weleens van die vieze, glimmende sporen op de grond gezien die moeilijk te verwijderen zijn? Grote kans dat deze door naaktslakken veroorzaakt zijn. Maar hoe kan je naaktslakken in je huis bestrijden, en hoe kan je voorkomen dat ze terugkeren naar jouw huis? Lees hier meer informatie over normale slakken bestrijden in je tuin.

Naaktslakken

Naaktslakken zijn zogenoemde weekdieren. Naaktslakken hebben geen slakkenhuis op hun rug waar ze zich terug kunnen trekken wanneer ze maar willen. Daarom zijn naaktslakken ook erg gevoelig voor uitdroging, en hebben ze veel te lijden onder weersomstandigheden. Het liefst vertoeft de naaktslak in een lekker vochtige omgeving, waar de kans op uitdroging minimaal is.

Naaktslakken in huis

Naaktslakken komen het liefst ’s nachts tevoorschijn als ze in je huis aanwezig zijn. Ze komen vooral ’s nachts, omdat iedereen dan ligt te slapen en ze ongestoord op zoek kunnen gaan naar iets eetbaars. Hoewel je ze overdag dus eigenlijk nooit ziet, kan je wel een grote plaag naaktslakken in je huis hebben.

De naaktslak verblijft het liefst op een vochtige, donkere plek. In een woning betekent dit dat ze zich graag in donkere spleten en gaten verstoppen. Zo kunnen ze zich in de keuken verstoppen onder het gasfornuis of achter de koelkast. Ook de kelder of de kruipruimte zijn ideale plaatsen waar een naaktslak de dag door kan brengen.

Naaktslakken in huis bestrijden

Het efficiënt aanpakken van naaktslakken in huis vereist een doordachte strategie, gezien deze glibberige gasten niet enkel onaangenaam zijn maar ook een symptomatisch vochtprobleem kunnen aanduiden. In de kern ligt de oorzaak van hun ongenode aanwezigheid vaak bij een te hoge luchtvochtigheid en de uitnodigende kieren en spleten die hen toegang verlenen tot onze warme huizen. Het uitdrogen van deze weekdieren is een natuurlijk gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar voordat men deze inzet, is het van essentieel belang de woning minder aantrekkelijk te maken door de vochtigheid te verminderen en toegangswegen hermetisch af te sluiten. Dit kan door niet alleen kieren zorgvuldig te dichten maar ook door het verbeteren van de ventilatie, zodat het vocht geen kans krijgt om te accumuleren. Een consistente aanpak van deze factoren zal de naaktslakken ontmoedigen om je huis als hun nieuwe toevluchtsoord te beschouwen.

naaktslakken in huis bestrijden
naaktslakken in huis bestrijden. Foto door Pixabay, Hemsto

Naaktslakken bestrijden met bier

Wist je dat naaktslakken (en slakken met huisje trouwens ook) gek zijn op bier? Wanneer je last hebt van naaktslakken in je woning, kan je een schoteltje bier neerzetten op de plek waar ze vermoedelijk je huis binnenkomen. Doordat naaktslakken zo verzot zijn op bier, gaan ze allemaal op het bier af. De naaktslak gaat van het bier drinken door de gisten die erin zitten, niet voor de alcohol. De alcohol zorgt ervoor dat de slak uitdroogt. De volgende ochtend kan je alle naaktslakken zo oprapen en ze buiten neerzetten.

Naaktslakken bestrijden met zout

Je kent vast het spreekwoord ‘op alle slakken zout leggen’ wel. Wist je dat hier ook een waarheid in zit? Door keukenzout over de (naakt)slak te strooien, zal je hem doden. Wij raden dit niet aan, het is nl een zeer dier onvriendelijke methode. Het zout trekt namelijk al het vocht uit zijn lichaam, waardoor de naaktslak uitdroogt. Je kunt je voorstellen dat dit een zeer pijnlijke methode is.

Naaktslakken bestrijden met slakkengif

Er is een speciaal soort gif op de markt gebracht wat slakken snel en doeltreffend kan doden. Het zijn vaak korrels, en het meest bekende merk hiervan is Escar-Go. De korrels van Escar-Go zijn enkel giftig voor slakken. Andere dieren (en kinderen) die per ongeluk toch van de korrels eten, hebben hier geen last van. Het gif wat gebruikt wordt in de korrels is vaak ferri-fosfaat. Mocht je slakkenkorrels van een ander merk gebruiken, let dan goed op de bijsluiter. Het kan zijn dat korrels van andere fabrikanten andere stoffen gebruiken, waar andere dieren (en kinderen) wel ernstig ziek van kunnen worden.

Milieuvriendelijke Slakkenval

Biologische en milieuvriendelijke oplossing. Giet via de opening een bodem vol met bier en de slakken zullen zich in het bier verdrinken en oplossen. Milieuvriendelijk oplossing om bv. de bladeren aan uw hosta's te houden. Door zijn kleur is deze onopvallend overal bij te plaatsen.

Milieuvriendelijke Slakkenval

15,47
Bol.com
as of 25 januari 2024 07:55

Kopertape rol

Plak de tape op de drempels en voorkom dat slakken binnen komen,  zich verspreiden, en van de ene kamer overlopen naar de andere. Niet giftig en zeer snel en eenvoudig aan te brengen. Werkt dag en nacht, zelfs als de tapes nat zijn.

Nature Anti-Slakken Tape - Kweekbenodigdheden - 2 x 4 m Koper

★★★★★
24,34
Bol.com
as of 25 januari 2024 07:55
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties