10 tips om motten in huis te bestrijden

Motten bestrijden, wat te doen tegen motten?

Motten zijn een veel voorkomend probleem voor huishoudens. In uw kledingkasten doen ze zich tegoed aan uw dure kleding. Motten worden aangetrokken door wol, zijde en andere stoffen. Het permanent verwijderen van motten vereist een tweeledige aanpak: behandel eerst het mottenprobleem met mottenvangers, azijnoplossingen en grondige reiniging. Daar kunt u preventief aan de slag. Plaats mottenballen en berg uw kleding op de juiste manier op om ervoor te zorgen dat de motten niet terug komen. We leggen het u graag uit,zodat u voorgoed verlost bent van een mottenplaag. Motten bestrijden, bij deze de 10 beste tips!

Wat eten motten?

We beginnen met een bijzonder feitje. De gewone mot (Tineola bisselliella), eet eigenlijk helemaal geen kleding. Sterker nog, kledingmotten hebben niet eens een mond, en dus ook niet  het vermogen om te eten. Als ze eenmaal een mot worden, zijn ze met name bezig met paren. Het vrouwtje legt haar eieren en vervolgens sterven ze. De mottenbaby’s zijn hier de boosdoeners. Zij hebben eiwitten nodig om te groeien, en deze halen ze uit keratine. Een daar gaat het fout, tenminste voor uw kleding. Mottenbaby’s hebben nl honger en moeten groeien, en ze staan ​​er om bekend dat ze wol, kasjmier, zijde, katoen, linnen, bont, veren, haar, pluisjes, tapijten, borstels van borstels, huisdierenvacht en zelfs stof eten. Daarbij zullen de larven bij gebrek aan beter ook niet-natuurlijke vezels zoals polyester eten. Dan weet je nu dus ook waarom er zoveel gaten in je ondergoed zitten.

Hoe herken je een mottenplaag?

Als je een paar motten hebt zien fladderen maar niet zeker weet of je volledige kledingkast besmet is, let dan op de onderstaande aanwijzingen:

  • Kleine gaatjes in je truien of andere kledingstukken. Als je gaten in één trui ziet, zul je waarschijnlijk meer vinden.
  • Controleer al je kleding gemaakt met wol, dons, vacht en zijde.
  • Kleding die stoffig of verkleurd lijkt of een muffe geur heeft.
  • Motten in hoeken van de kast of op kleding.
motten bestrijden
Hoe zien motten eruit? Tineola bisselliella – kledingmot
motten bestrijden
Mottenlarf

Motten bestrijden met azijn

Meng 2 gelijke delen azijn en water en gebruik deze oplossing om je kleding schappen mee af ​​te vegen. De azijn zal de motteneieren doden en verdere besmetting tegen gaan. De geur van azijn heeft ook een preventieve werking. Zorg er voor dat je niet direct op je kleding sproeit, want dit kan vlekken veroorzaken. Als de kast of commode planken heeft, verwijder deze dan voor het reinigen, zodat de openingen tussen de wand van de kast en de plank ook kunnen worden schoongemaakt.

Motten bestrijden met anti motten middel

Er zijn veel verschillende soorten anti motten middel in de handel. Deze werken vrijwel allemaal goed. Dit is dus een stap die je direct kunt nemen om uitbreiding van je mottenplaag te voorkomen.

Motten bestrijden op een natuurlijke manier

Motten houden niet van de geur van lavendel, kruidnagel, tijm, rozemarijn en eucalyptus. Gedroogde varianten van deze kruiden, of in de vorm van essentiële oliën kun je gebruiken om motten op een natuurlijke manier te bestrijden. af ​​te weren. Je zult de deze wel regelmatig moeten verversen omdat de geur in de loop der tijd vervaagt.

Biologsche lavendel geur zakjes

★★★★★
19,50
Bol.com
as of 23 mei 2022 10:59

Bestrijden met Cederhout

Al in de tijd van de oude Grieken waren mensen zich ervan bewust dat cederhout een insect werende werking had. We weten nu dat de insectenwerende kracht van cederhout ligt in de olie die het cederhout bevat. De olie van bepaalde variëteiten van echte ceder zoals die van Cedrus atlantica weerhoudt de motten van het leggen van hun eieren in wol en andere stoffen. Cederhout fungeert dus prima als anti mot middel en is te koop in blokjes voor in laden en kasten of als ringen die je makkelijk aan de kledingstang tussen je kleding kunt hangen.

Was je kleding

Motten worden meestal aangetrokken door menselijke zweet, haar en de lichaamgeur die op kleding achterblijft. Het is dus belangrijk om elk kledingstuk te wassen om de eieren te verwijderen die de motten mogelijk hebben gelegd. Was je kleding volgens de wasinstructies. Indien mogelijk, doe ze in de wasdroger. Kleding die niet op hoge temperatuur kan worden gedroogd, kunnen een paar dagen in de vriezer worden gelegd om eieren te doden. Het klinkt misschien vreemd, maar dit is een van de meest kosteneffectieve manieren om motten kwijt te raken. Was ook linnengoed, handdoeken en andere stoffen die in uw kast zijn opgeslagen. Verwijder koffers, tassen en andere containers en was deze ook.

Bewaar kleding op de juiste manier. 

Kleding die je niet vaak draagt, met name wollen winterkleding, kun je het beste op een luchtdichte plaats bewaren. 

  • Bescherm wollen jassen en truien met plastic zakken.
  • Bewaar winterkleding in plastic opbergzakken, plastic bakken of luchtdichte metalen containers.

Lucht je kleding

Voordat je je wollen kleding opslaat voor de zomer, of zodra je ze weer in gebruik neemt in de winter is het verstand je kleding te luchten. Laat je wollen kleding dus wat wat zon krijgen voordat je ze gaat dragen.

Gebruik een föhn

Naast het reinigen met schoonmaakmiddelen op basis van azijn en zeepoplossingen, kunt je een haardroger gebruiken. Draai de haardroger naar de hoogste temperatuurstand en verplaats hem langzaam over hoeken, randen en kieren van kledingkasten of je  dressoir. De hoge temperaturen van de fohn zullen de motten doden.

Plaats een feromonenval 

Een van de moderne manieren om motten aan te pakken, is door een feromonenval te gebruiken die de geur van een vrouwelijke mot afgeeft. Het trekt de mannelijke mot aan, maar zodra het in contact komt met de val blijft hij plakken. Vrouwelijke motten blijven gefrustreerd en alleen achter. Een beetje triest maar wel effectief.

Levensmiddelenmottenval met feromoon 6 stuks - Ongediertebestrijding

★★★★★
35,52
Bol.com
as of 23 mei 2022 10:59

Als laatste redmiddel, bel een specialist

Mottenproblemen kunnen meestal worden opgelost met bovenstaande eenvoudige oplossingen, maar als je merkt dat motten steeds terugkeren, leggen ze mogelijk eieren op een plaats die je niet kunt bereiken. Bel in dat geval een ongediertebestrijdingsspecialist om het gebied te ontsmetten en de motteneieren te doden.

Meer informatie

Zó heb je geen last meer van beestjes in huis!

Heb je last van beestjes in de keuken, slaapkamer of een andere plek in huis? Gebruik dan deze tip!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
Ook onze tuinagenda ontvangen?

Ontvang aan het begin van iedere maand onze tuinagenda via mail met nuttige en interessante tuintips en weetjes. Zo weet je precies welke tuinklussen je die maand uit kunt voeren!Wij respecteren uw privacy.