10 tips om motten in huis te bestrijden

Motten bestrijden, wat te doen tegen motten?

Motten komen vaak voor in de Nederlandse huishoudens. In kledingkasten doen ze zich tegoed aan uw dure kleding. Motten worden aangetrokken door wol, zijde en andere stoffen, en het permanent verwijderen van motten vereist een tweeledige aanpak, bestrijden en voorkomen. Als je ooit gaten hebt gevonden in je favoriete trui en je afvroeg: "Wat was dat nou weer?" dan heb je nu waarschijnlijk een antwoord: een rups van de kledingmot. De soort in kwestie is Tineola bisselliella, beter bekend als de gewone kleermot of de Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella Stainton). Net als andere motten in haar soort is deze soort een parasiet van natuurlijke vezels. Ze eten wol, katoen, linnen, zijde en haar (ook mensenhaar). De larven zijn wit met een bruine kop, glanzend en kunnen tot 3 cm lang worden.

Behandel eerst het mottenprobleem met mottenvangers, azijnoplossingen en een grondige reiniging. Pas als dat gelukt is kunt u preventief aan de slag. Plaats mottenballen en berg uw kleding op de juiste manier op om ervoor te zorgen dat de motten niet terug komen. On onderstaand artikel leggen het we graag uit, zodat u voorgoed verlost bent van een mottenplaag. Motten bestrijden, bij deze de 10 beste tips!

Waar komen motten vandaan?

Motten komen op verschillende manieren binnen. dit is een beetje afhankelijk van de soort mot. U koopt bijvoorbeeld een gebruikt kledingstuk dat eitjes van de kledingmot bevat (daarom altijd even wassen!). Komt u voedselmotten tegen in uw huis? Misschien heeft u een voedingsmiddel gekocht dat al larven en eitjes bevatte. Een andere oorzaak van voedselmotten? Ze vliegen gewoon door een open raam of deur naar binnen. Helaas hebben huizen genoeg middelen voor motten om van te leven. Motten in huis bestrijden begint dus met de vraag met welke mot u te maken heeft.

Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella Stainton)

Bruine huismot of ‘zadenmot’
Hofmannophila pseudospretella (Stainton, 1849), to actinic light, Søborg, Denmark, 5/6 August 2017 Donald Hobern from Copenhagen, Denmark, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

De bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella) is een veel voorkomende soort in West-Europa. Hij wordt vaak aangetroffen in huizen, vooral in de keuken en de badkamer. De motten zijn vooral 's nachts actief, maar kunnen ook overdag worden waargenomen.

Uiterlijk: De bruine huismot heeft vleugels die bedekt zijn met zwarte stippen. De vleugels hebben een roodbruine kleur met een zwart streepje op het voorste deel van het achterlijf. Gemiddeld hebben deze motten een spanwijdte van ongeveer 1 cm. Hun lichaam is meestal 8 tot 12 mm lang.

Helaas voor huiseigenaren zijn de larven van de bruine huismot alleseters en eten ze papier, leer, wol, linnen, dode insecten en zelfs zeer kleine stukjes graan of zaden. Omdat ze graag papier eten, verwarren veel mensen ze met boekenwormen of zilvervisjes - andere veel voorkomende plagen in huizen.

Kleermot of ‘klerenmot’ (Tineola bisselliella)

Kleermot
Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten kledingmotten en ze komen over de hele wereld voor. Luděk Kovář, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De kledingmot (Tineola bisselliella) voedt zich met wol, bont, haar en andere dierlijke producten, waaronder veren. Hij wordt gemakkelijk verward met de kledingmot (Tineola bisselliella). De volwassen kledingmotten zijn lichtbruin tot goudkleurig, met een spanwijdte van een halve centimeter of minder. De larven zijn roomwit tot geelwit met een donkerbruin kopkapsel; ze zijn ongeveer een 60mm lang als ze volledig ontwikkeld zijn.

Kledingmotten voeden zich niet met synthetische vezels. In feite wijst hun aanwezigheid erop dat er natuurlijke vezelmaterialen in de buurt zijn. De meest voorkomende bron van aantasting is wollen kleding, maar ze tasten ook andere dierlijke producten aan, zoals bont, haar, leer en veren. Ze voeden zich ook met dode insecten en zelfs met etensresten op kleding.

Wat eten motten?

We beginnen met een bijzonder feitje. De gewone mot (Tineola bisselliella), eet eigenlijk helemaal geen kleding. Sterker nog, kledingmotten hebben niet eens een mond, en dus ook niet  het vermogen om te eten. Als ze eenmaal een mot worden, zijn ze met name bezig met paren. Het vrouwtje legt haar eieren en vervolgens sterven ze, en de mottenbaby's zijn daadwerkelijk de boosdoeners. Zij hebben eiwitten nodig om te groeien, en deze halen ze uit keratine. Een daar gaat het fout, tenminste voor uw kleding. Mottenbaby's hebben honger en moeten groeien, en ze staan ​​er om bekend dat ze wol, kasjmier, zijde, katoen, linnen, bont, veren, haar, pluisjes, tapijten, borstels van borstels, huisdierenvacht en zelfs stof eten. Daarbij zullen de larven bij gebrek aan beter ook niet-natuurlijke vezels zoals polyester eten. Dan weet je nu dus ook waarom er zoveel gaten in je ondergoed zitten.

Hoe herken je een mottenplaag?

Als je een paar motten hebt zien fladderen maar niet zeker weet of je volledige kledingkast besmet is, let dan op de onderstaande aanwijzingen:

  • Kleine gaatjes in je truien of andere kledingstukken. Als je gaten in één trui ziet, zul je waarschijnlijk meer vinden.
  • Controleer al je kleding gemaakt met wol, dons, vacht en zijde.
  • Kleding die stoffig of verkleurd lijkt of een muffe geur heeft.
  • Motten in hoeken van de kast of op kleding.
motten bestrijden
Hoe zien motten eruit? Tineola bisselliella - kledingmot Olaf Leillinger, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons
Mottenlarf
Mottenlarf Patrick Clement from West Midlands, England, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Motten bestrijden met azijn

Moten bestrijden met aMeng 2 gelijke delen azijn en water en gebruik deze oplossing om je kleding schappen mee af ​​te vegen. De azijn zal de motteneieren doden en verdere besmetting tegen gaan. De geur van azijn heeft ook een preventieve werking. Zorg er voor dat je niet direct op je kleding sproeit, want dit kan vlekken veroorzaken. Als de kast of commode planken heeft, verwijder deze dan voor het reinigen, zodat de openingen tussen de wand van de kast en de plank ook kunnen worden schoongemaakt.

Motten bestrijden met anti motten middel

Er zijn veel verschillende soorten anti motten middel in de handel. Deze werken vrijwel allemaal goed. Dit is dus een stap die je direct kunt nemen om uitbreiding van je mottenplaag te voorkomen.

Motten bestrijden op een natuurlijke manier

Motten houden niet van de geur van lavendel, kruidnagel, tijm, rozemarijn en eucalyptus. Gedroogde varianten van deze kruiden, of in de vorm van essentiële oliën kun je gebruiken om motten op een natuurlijke manier te bestrijden. Je zult deze kruiden wel regelmatig moeten verversen omdat de geur in de loop der tijd vervaagt.

Biologsche lavendel geur zakjes

★★★★★
19,50
Bol.com
as of 5 november 2023 15:53

Bestrijden met Cederhout

Al in de tijd van de oude Grieken waren mensen zich ervan bewust dat cederhout een insectwerende werking had. We weten nu dat de insectenwerende kracht van cederhout ligt in de olie die het cederhout bevat. De olie van bepaalde variëteiten van echte ceder zoals die van Cedrus atlantica weerhoudt de motten van het leggen van hun eieren in wol en andere stoffen. Motten bestrijden met cederhout fungeert dus prima en is te koop in blokjes voor in laden en kasten of als ringen die je makkelijk aan de kledingstang tussen je kleding kunt hangen.

Was je kleding

Motten worden meestal aangetrokken door menselijke zweet, haar en de lichaamgeur die op kleding achterblijft. Het is dus belangrijk om elk kledingstuk te wassen om de eieren te verwijderen die de motten mogelijk hebben gelegd. Was je kleding volgens de wasinstructies. Indien mogelijk, doe ze in de wasdroger. Kleding die niet op hoge temperatuur kan worden gedroogd, kunnen een paar dagen in de vriezer worden gelegd om eieren te doden. Het klinkt misschien vreemd, maar dit is een van de meest kosteneffectieve manieren om motten kwijt te raken. Was ook linnengoed, handdoeken en andere stoffen die in uw kast zijn opgeslagen.

Bewaar kleding op de juiste manier. 

Kleding die je niet vaak draagt, met name wollen winterkleding, kun je het beste op een luchtdichte plaats bewaren. 

  • Bescherm wollen jassen en truien met plastic zakken.
  • Bewaar winterkleding in plastic opbergzakken, plastic bakken of luchtdichte metalen containers.

Lucht je kleding

Voordat je je wollen kleding opslaat voor de zomer, of zodra je ze weer in gebruik neemt in de winter is het verstandig je kleding te luchten. Laat je wollen kleding dus wat zon krijgen voordat je ze gaat dragen.

Gebruik een föhn

Motten bestrijden kan ook met een haardroger. Zet hem op de hoogste temperatuurstand en richt hem op hoeken, randen en kieren van kledingkasten of je  dressoir. De hoge temperaturen van de fohn zullen de motten doden.

Plaats een feromonenval 

Een van de moderne manieren om motten aan te pakken, is door een feromonenval te gebruiken die de geur van een vrouwelijke mot afgeeft. Het trekt de mannelijke mot aan, maar zodra de mot in contact komt met de val blijft hij plakken. Vrouwelijke motten blijven gefrustreerd en alleen achter. Een beetje trieste manier van motten bestrijden, maar wel effectief.

Levensmiddelenmottenval met feromoon 6 stuks - Ongediertebestrijding

★★★★★
36,07
Bol.com
as of 5 november 2023 15:53

Als laatste redmiddel, bel een specialist

Motten bestrijden vereist meer dan een vluchtige blik op je kledingkast; het vergt een strategische aanval op de verstopte mottenlarven die zich schuilhouden in de vezels van uw kostbare textiel. Het begint allemaal met de bestrijding, een zorgvuldige missie waarbij elk stuk stof minutieus onderzocht dient te worden. Echter, de aanwezigheid van een plaag, die zich kenmerkt door een hardnekkige invasie van deze larven, eist het inzetten van professionele bestrijdingsmiddelen. Deze middelen moeten met precisie en kennis van zaken worden toegepast, zodat de mottenlarven zich niet langer tegoed kunnen doen aan de vezels van uw kleding.

Daarnaast is het belangrijk te onderkennen dat de bestrijding van een mottenplaag niet een eenmalige actie is, maar een voortdurend proces van waakzaamheid en onderhoud. Om deze reden is het essentieel om regelmatig uw kasten en laden te inspecteren en schoon te maken, een omgeving te creëren die vijandig staat tegenover motten en hun larven. Met een combinatie van kennis, gepaste bestrijdingsmiddelen en een constante alertheid, kan men ervoor zorgen dat de plaag verdwijnt en de mottenlarven geen kans meer krijgen. Dit alles resulteert in de serene zekerheid dat uw kleding veilig en ongeschonden blijft, vrij van de stille vernietiging door deze ongewenste gasten. Motten bestrijden is dus een doordachte strijd tegen deze verborgen tegenstanders, waarbij preventie en correcte bestrijdingsmethoden hand in hand gaan.

Een mottenplaag kan meestal worden opgelost met bovenstaande eenvoudige oplossingen, maar als je merkt dat motten steeds terugkeren, leggen ze mogelijk eieren op een plaats die je niet kunt bereiken. Bel in dat geval een ongediertebestrijdingsspecialist om het gebied te ontsmetten en de motteneieren te doden.

Meer informatie

Zó heb je geen last meer van beestjes in huis!

Heb je last van beestjes in de keuken, slaapkamer of een andere plek in huis? Gebruik dan deze tip!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties