Mos verwijderen tussen je tegels, klinkers of terras, de beste tips

Mos verwijderen, vind je het ook een vervelend klusje om meerdere keren per jaar het mos te moeten verwijderen tussen de tegels? Dan wil je dit klusje natuurlijk zo snel mogelijk klaren. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je het mos tussen je tegels eenvoudig kunt verwijderen. Benieuwd wat de beste en snelste manieren zijn? In dit artikel vertellen we het je! Lees dit artikel indien je mos in je gazon wil verwijderen.

Hoe ontstaat het mos tussen de tegels eigenlijk?

Voordat we je de beste manieren vertellen om mos tussen je tegels te verwijderen, is het belangrijk om eerst te weten hoe mos precies ontstaat. Tenslotte kun je op deze manier voorkomen dat je in de toekomst weer mos moet gaan verwijderen. Mos groeit voornamelijk tussen tegels waar weinig licht op schijnt. Daarnaast groeit mos het best als de bestrating regelmatig vochtig is. In de praktijk zien we dat mos zich vaak vormt op plekken in de tuin die in de schaduw liggen. De enige manier om de groei van mos in de toekomst te beperken is dus door meer licht te creëren. Vaak kun je dit realiseren door de bomen en struiken die licht tegenhouden te snoeien. Helaas is het niet op alle plekken altijd mogelijk om voor meer licht te zorgen. In dat geval moet je helaas regelmatig aan de slag met het verwijderen van mos.

De mos tussen je tegels op een snelle manier verwijderen

Tuiniers vinden het verwijderen van mos tussen de tegels vaak een vervelend klusje. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit klusje snel kunt klaren.

Afwatering verbeteren

De beste manier van mos verwijderen is het probleem dat de oorzaak is, te verhelpen: verbeter de afwatering als uw terras of oprit te veel water krijgt en repareer scheuren in uw bestrating, zodat het water niet onder het oppervlak blijft staan.

Gebruik van Mosverdelgers

De makkelijkste manier om van mos af te komen is het gebruik van mosverdelgers. Deze middelen werken in principe voor elke soort mos, of het nu korstmos of slechts wat groene aanslag op de tegels betreft. Je kunt de mosverdelgers daarnaast ook gebruiken op hout en kunststof, wat het gebruik van ook een makkelijke methode maakt om mos op andere ondergronden te bestrijden. Als je ervoor kiest om mos te bestrijden met een verdelger, dat kunt je dit het best op een droge, zonnige dag met een temperatuur boven de 6 graden toepassen. Hoewel bestrijdingsmiddelen het verwijderen van mos erg eenvoudig en goedkoop maken, is het natuurlijk wel minder goed voor het milieu tenzij u een ecologische variant gebruikt.

Als u betegelde paden of terrassen hebt, moet u alleen mosdoders gebruiken die speciaal voor dit type toepassing zijn ontworpen . Gebruik geen onkruidverdelgers of pesticiden, want die doden ook uw bloemen en planten.

Groene aanslag verwijderaar - Mos - Algen - 1 L - Goedkoop

9,95
Bol.com
as of 21 januari 2024 12:54

Onkruidbrander voor het milieuvriendelijke verwijderen van mos

Een andere goede manier om mos tussen je tegels te verwijderen is het gebruik van een onkruidbrander. Met een onkruidbrander zorg je er overigens ook direct voor dat al het andere onkruid tussen je tegels verdwijnt. Als je ervoor kiest om een onkruidbrander aan te schaffen, dan kun je kiezen voor een model op gas en een model op elektriciteit. Aangezien je in de tuin vaak geen elektriciteit hebt, is het doorgaans handiger om te werken met een onkruidverbrander op gas. Is tegenstelling tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen, is het gebruik van een onkruidbrander een milieuvriendelijke manier om het mos te verwijderen.

Voegenborstel voor het verwijderen van mos

Vind je het niet erg om wat meer tijd te besteden aan het verwijderen van het mos? Dan kun je ook prima een voegenborstel gebruiken. Door met de staalborstel tussen de voegen te bewegen, verwijder je het mos tussen je tegels. Hoewel het gebruik van een voegenborstel een erg milieuvriendelijke en goedkope manier is voor het verwijderen van mos, is het wel aardig arbeidsintensief. Als je meerdere keren per jaar mos moet verwijderen, dan kun je beter investeren in een onkruidbrander.

Mos verwijderen met azijn

Meng de helft azijn en de helft water door elkaar. Spuit het vloeibare mengsel op het aangetaste gebied. Zorg ervoor dat u een gelijkmatige laag over elk stukje mos op uw terras sproeit. Dit zal de hele kolonie mos doden en voorkomen dat het terugkomt.

Handmatig verwijderen

Behandel mos als een onkruidplant, die bij de wortels moet worden gedood. Mos reageert soms niet op chemicaliën of behandelingsmethoden als het op een harde ondergrond groeit, zoals stoeptegels, terrassen of patio's. De beste manier om in dat geval mos op bestrating aan te pakken is door het handmatig te verwijderen.

Mos verwijderen met een mengsel van azijn en zout

Een andere manier om mos te verwijderen is met een mengsel van witte azijn en zout. Je moet hiervoor 1/3 kopje azijn en 3 eetlepels zout gebruiken voor elke liter water. Giet de oplossing op het mos en laat het 20 minuten inweken. Giet er dan nog wat water overheen, neem een spons en schrob alle dode bladeren of mos weg die nu zacht zijn en vrij gemakkelijk te verwijderen. Laat het drogen en herhaal het proces tot al het dode mos is verwijderd. Vergeet niet dat als u iets van het mos vergeet te verwijderen het heel snel weer aangroeit. Tip: Gebruik alleen witte azijn, want gekleurde azijnsoorten bevatten andere ingrediënten die na het opdrogen vlekken op uw tegels of bakstenen kunnen veroorzaken.

Meer informatie

Mos verwijderen van je terras tegels - Boer Tom


Welke methodes werken niet voor het verwijderen van mos?

Het wordt wel eens gezegd dat tuiniers tot de creatiefste mensen behoren. Het is dan ook niet vreemd dat er door tuiniers regelmatig nieuwe methodes worden geprobeerd om het mos te verwijderen. Lang niet al die methodes zijn echter milieuvriendelijk. Benieuwd welke methodes je het best niet kunt gebruiken voor het bestrijden van mos? We hebben een top 3 van de bekendste slechte methodes gemaakt.

Werkt soms niet: mos verwijderen met een hogedrukspuit

Hoewel je door het gebruik van een hogedrukspuit wel degelijks het mos verwijdert tussen je tegels, zorg je er ook voor dat je tegels flink beschadigen. Doordat je met de hogedrukspuit daarnaast de volledige voegen eruit spuit, kunnen je tegels gaan verzakken.

Werkt niet: mos verwijderen met chloor

Niet alleen is het gebruik van chloor in je tuin enorm slecht voor het milieu, ook werkt het niet effectief bij het bestrijden van mos. Daarnaast kunnen je tegels door het gebruik van chloor flink verkleuren.

Werkt soms niet: mos verwijderen met zout

Hoewel het strooien van zout op je tegels de groei van mos wel kan beperken, kan het ook je tegels flink beschadigen. Probeer eerst een klein stukje en controleer op kleurveranderingen.

Hoe voorkom je mos op je terras?

Er zijn veel manieren om mos op uw terras te voorkomen. In deze tijd van het jaar merkt u misschien dat uw terras een lelijke groene laag heeft gekregen. Mos op het terras is een veelvoorkomend probleem na veel regen. Dit is vaak het gevolg van de vochtigheid en het vocht van de regen. Mos kan echter ook ontstaan door andere factoren, zoals dauw, schaduw, de nabijheid van bomen en zelfs huisdieren die op het terras lopen.

Zoek de bron van het water.

Verwijder alle plantenpotten die ervoor kunnen zorgen dat er water op uw terras lekt en controleer op lekkende leidingen of dakgoten. Als u de bron van het probleem niet kunt vinden, probeer dan zoveel mogelijk vocht te verwijderen.

Maak uw terras regelmatig schoon.

Zo voorkomt u dat er mos tussen uw stoeptegels of bakstenen groeit. Als u leisteen of stenen bestrating heeft, gebruik dan een harde borstel om mosgroei weg te wrijven. U kunt ook een zure oplossing zoals azijn gebruiken, maar let op dat u niet te veel gebruikt, want dit kan vlekken op uw bestrating veroorzaken.

Controleer op stilstaand water

Tegels, bakstenen of terras zijn gevoelig voor mosgroei wanneer er stilstaand water aanwezig is. De dakgoot kan op een regenachtige dag nog wel stromen, maar als er geen afvoer voor het water is, vormt zich een meertje waarin mos zal groeien. Dit komt vaak voor in de winter wanneer het regenwater op het dak stroomt maar niet meer via regenpijpen en dakgoten kan weglopen. In de lente groeit er mos van oude bladeren die in de herfst zijn blijven liggen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties