Mos en onkruid in je gazon bestrijden, hoe doe je dat?

Ben je net klaar met het verwijderen van het onkruid uit je gazon, zie je de volgende dag alweer mos en onkruid op je gazon groeien. Niet alleen geeft mos een onverzorgde uitstraling aan je gazon, ook is het schadelijk voor de gezondheid van het gras. Het mos neemt namelijk al het water al op, voordat het bij het gras kan komen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je mos vorming in je gazon kunt voorkomen. Heb je uiteindelijk toch last van mos in je gazon? In dit artikel geven we je handige tips om je gazon mosvrij te houden!

Hoe ontstaat mos en onkruid in een gazon?

Om mos te kunnen voorkomen of bestrijden is het belang om eerst te begrijpen hoe mos precies in je gazon ontstaat. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van mos in een gazon:

  • Mos groeit graag op schaduwrijke plekken waar de grond vochtig is. Als je op een schaduwrijke plek een gazon hebt aangelegd, dan zal je een stuk meer last hebben van mos vorming. Doordat het gras op schaduwrijke en vochtige plekken doorgaans slecht groeit, heeft mos alle ruimte om te groeien.
  • Mos en onkruid kan daarnaast ook snel groeien als je het gras te kort hebt gemaaid. Hoewel het regelmatig maaien van je gazon ervoor zorgt dat mos minder snel kan groeien, is het dus wel van belang om het gras niet te kort te maaien.
  • Mos groeit ook goed op plekken waar struiken en bomen in de buurt staan. Deze struiken en bomen onttrekken namelijk voeding uit de bodem, waardoor er te weinig overblijft voor het gazon. Hierdoor krijgt mos meer ruimte om te groeien.
  • Ook als de grond te zuur is, kun je last krijgen van mos vorming. Door de zure grond verzwakt het gras namelijk snel, waardoor mos in principe alle vrijheid heeft om te groeien.
  • Zoals je ziet kan mos, in tegenstelling tot gras, prima groeien op een schaduwrijke plek. Ook een zure en natte grond is voor mos geen enkel probleem, terwijl gras hier een stuk slechter door groeit.
  • Meer over mos tussen de tegels verwijderen

Wanneer moet ik mos en onkruid bestrijden?

Hoewel er duizenden verschillende soorten mos zijn, kunnen we ze onderverdelen in de categorieën ‘plukken’, ‘kussens’ en ‘gazonvreters’. Het is vrijwel niet te voorkomen dat je op den duur last krijgt van plukken mos. Gelukkig kunnen je plukken mos gemakkelijk en snel met de hand verwijderen, waardoor je deze soort mos in feite niet hoeft te bestrijden. Ook de kussens mos kun je doorgaans eenvoudig met de hand verwijderen, maar deze soort mos brengt in principe geen schade toe aan je gazon. De gazonvreters kunnen wel flink wat schade veroorzaken aan je gazon. Als je last hebt van gazonvreters, dan is het wel verstandig om mos te bestrijden.

mos bestrijden

Hoe kan ik mos in mijn gazon bestrijden?

Afhankelijk van de ernst van de mos vorming, kun je ervoor kiezen om het mos te bestrijden. Is de grond te zuur? Dan kan kun je mos het best bestrijden door kalkkorrels te verspreiden over het gazon. Het is aan te raden om in ieder geval een periode van zes tot acht weken tussen het bemesten van het gazon en het strooien van kalkkorrels op het gazon aan te houden. Niet alleen zorgen de kalkkorrels ervoor dat mos snel van je gazon verdwijnt, ook is het goed voor de gezondheid van het gras. Een andere natuurlijke manier om mos in je gazon te bestrijden is het gebruik van organische meststoffen. De samenstelling van organische meststoffen zorgt er niet alleen voor dat mos verdwijnt, ook verbetert het de gezondheid van je gazon. Tot slot kun je er ook voor kiezen om mos in je gazon te bestrijden door te verticuteren. Vooral als je last hebt van veel mos in of op het gazon, dan is verticuteren vaak de snelste en eenvoudigste oplossing. Dit kun je handmatig doen met een verticuteerhark maar dat is een zwaar klusje, vooral als je over een grote grasmat beschikt. Een verticuteermachine is dan eventueel een mooie oplossing. 

Mos in mijn gazon voorkomen

Er zijn verschillende manieren waarop je mos en of onkruid vorming in je gazon kunt voorkomen. Allereerst is het belang om het gras regelmatig te maaien. Zeker in de zomermaanden moet je het gazon in ieder geval wekelijks maaien. Maai het gazon in ieder geval niet te kort, want daardoor groeit mos juist weer gemakkelijker. Daarnaast kun je mos voorkomen door je gazon regelmatig te bemesten. Doe dit bij voorkeur in ieder geval één keer per maand. Je kunt hiervoor het best organische meststoffen gebruiken.

Kort samengevat

Als je last hebt van mos vorming in je gazon, dan kun je dit bestrijden met kalkkorrels, organische meststoffen of door te verticuteren. Je kunt mos in je gazon voorkomen door je gazon regelmatig te maaien en te bemesten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties