Monstera deliciosa

Beschrijving van de Monstera deliciosa

De Monstera deliciosa is een werkelijk prachtig exemplaar van een plant, met bladeren die tot 3 meter lang en 2 meter breed kunnen worden. Deze tropische schoonheid, die ook wel de Zwitserse kaasplant wordt genoemd vanwege de gaten die bij het rijpen in de bladeren ontstaan, gedijt in de meeste omgevingen.

De Monstera deliciosa is afkomstig uit de tropische regenwouden van Midden-Amerika en geeft de voorkeur aan een constant vochtige grond. Hij houdt van helder maar indirect zonlicht en een hoge luchtvochtigheid. Hoe groter de pot, hoe groter de Monstera kan groeien. De algemene namen zijn fruitsaladeplant (omdat hij eetbare vruchten voortbrengt), monstervrucht of monstereo (vanwege zijn grote afmetingen) en split-leaf philodendron (een ander lid van de familie Araceae).

Verzorging Monstera deliciosa als kamerplant

In een pot: Deze plant doet het het beste in stevige, goed drainerende potgrond. Gebruik een pot van minstens een meter doorsnee, met drainagegaten.

Water geven: Geef water als de bovenste twee centimeter van de grond droog is, en laat het overtollige water weglopen. De frequentie is afhankelijk van de omstandigheden - planten die snel groeien hebben meer water nodig dan planten die langzaam groeien. Laat deze plant niet in stilstaand water staan!

Bemesting: Voed elke twee tot vier weken tijdens het groeiseizoen (lente tot herfst), met behulp van halfhoge oplosbare vloeibare meststof.

Vochtigheid: Lage luchtvochtigheid wordt goed genoeg verdragen, hoewel een hoge luchtvochtigheid op prijs wordt gesteld.

Meststof: Geef om de twee weken tijdens het groeiseizoen een uitgebalanceerde, wateroplosbare meststof

Soorten Monstera deliciosa

Monstera is een geslacht van meer dan 50 soorten tropische klimplanten die voorkomen in de Amerika's, voornamelijk in de regenwouden van Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Monstera deliciosa is een plant uit de Aronskelkfamilie (Araceae), die wordt gebruikt als kamerplant en die op sommige plaatsen inheems is. Naast Monstera deliciosa zijn er meerdere soorten Monstera, zoals Monstera dubia, Monstera minima en Monstera obliqua.

ZynesFlora - Monstera Deliciosa - Kamerplant - Ø 21 cm - ↕ Hoogte: 80-85cm – Gatenplant

★★★★★
33,99
Bol.com
as of 7 juli 2023 18:22

Kenmerken

Plantnaam Monstera
Standplaats Half-schaduw
Luchtzuiverend Ja
Giftig Ja (voor huisdieren)
Waterbehoefte Gemiddeld
Onderhoud Weinig
Meerjarige plant Ja
Groenblijvend Ja
Bloeiend Nee

De Monstera Deliciosa is één van de meest bekende en hipste kamerplanten op het moment.

Gezondheid en medicinale eigenschappen Monstera deliciosa

De monstera deliciosa heeft gezondheids- en geneeskrachtige eigenschappen die het lichaam op talrijke manieren kunnen helpen, met name het immuunsysteem. Enkele van deze voordelen zijn:

Immuun booster - De monstera deliciosa kan helpen uw immuunsysteem te stimuleren met zijn overvloed aan vitamine C

Anti-inflammatoire eigenschappen - Dit kan helpen bij het verminderen van zwellingen en ontstekingen. Daarnaast helpt dit ook bij bloedstolling en het sneller genezen van wonden.

Wondgenezer - Monstera deliciosa is nuttig bij het genezen van wonden omdat het ontstekingsremmende eigenschappen bevat en flavonoïden zoals kaempferol die de celregeneratie helpen bevorderen.

Antioxidant - De vrucht is rijk aan antioxidanten, die helpen het risico op kanker en andere chronische ziekten te verminderen door het bestrijden van vrije radicalen die schade aan cellen veroorzaken.

Verlaagt het cholesterolgehalte - Monstera deliciosa bevat ook saponinen waarvan bekend is dat ze het slechte cholesterolgehalte verlagen en het goede cholesterolgehalte verhogen, waardoor ze hartziekten en beroertes helpen voorkomen.

Is de Monstera deliciosa giftig?

Deze plant wordt beschouwd als giftig voor honden en katten als ze in grote hoeveelheden wordt ingenomen, vanwege de oxalaatkristallen die giftig zijn als ze worden ingenomen.

Standplaats Monstera deliciosa

Monstera deliciosa geeft de voorkeur aan helder indirect licht, wat kan betekenen directe zon gedurende een deel van de dag in de winter wanneer er niet veel licht binnenshuis is, maar ze moet niet worden blootgesteld aan directe zon tijdens de zomer wanneer de zon sterker is en de temperaturen hoger zijn. Als een plant te weinig licht krijgt, ontwikkelt hij niet die kenmerkende gaten in zijn bladeren, dus als dat bij de jouwe gebeurt, probeer hem dan naar een lichtere plek te verplaatsen.

Monstera deliciosa: problemen en ziekten

De meest voorkomende ziekte bij Monstera deliciosa is een schimmelinfectie die bladvlekkenziekte wordt genoemd. Zij wordt veroorzaakt door Cercospora apii, die de bladeren, stengels en bladstelen van de plant infecteert. De symptomen zijn kleine zwarte vlekjes op de bladeren die groter worden en grijs tot bruin van kleur worden met een gele halo eromheen.

De beste manier om dit soort infectie te voorkomen is overbewatering te vermijden en geen water op de bladeren te spatten tijdens het besproeien. Ook vernevelen kan bij overmatig gebruik bijdragen aan bladvlekken.

Bekijk ook dit filmpje over de Monstera deliciosa

Meer informatie

Zo verzorg je de Monstera deliciosa

Veel gestelde vragen

Waar moet een Monstera staan?

Monstera deliciosa geeft de voorkeur aan helder indirect licht, wat kan betekenen directe zon gedurende een deel van de dag

Heeft een gatenplant veel water nodig?

De frequentie is afhankelijk van de omstandigheden - planten die snel groeien hebben meer water nodig dan planten die langzaam groeien. Laat deze plant niet in stilstaand water staan!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Disclaimer

De informatie op (website) is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om uzelf in te lezen. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten of ter voorkoming daarvan. Het gebruik van informatie op de website en eventuele beslissingen die u op basis van die informatie neemt, zijn uw eigen verantwoordelijkheid. Huisentuinmagazine, noch een of meer andere bedrijven waarvan Huisentuinmagazine deel uitmaakt, aanvaarden enige aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen voortvloeiend uit de verstrekte informatie. Gebruik geen planten als medicijn, consumeer niet zomaar planten en ga bij klachten altijd naar een huisarts.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties