Moestuinkalender september, welke werkzaamheden uitvoeren in de moestuin in september?

September is een belangrijke maand voor moestuinliefhebbers, omdat het de laatste maand is om werkzaamheden uit te voeren voordat de winter begint. Hier zijn enkele tips voor wat u in uw moestuin kunt doen in september:

 • Snijd overbodige bladeren en bloemen weg om uw planten te helpen zich te concentreren op het opslaan van voedingsstoffen voor de winter. Dit is ook een goed moment om zieke of beschadigde planten te verwijderen.
 • Voeg compost of meststof toe aan uw tuin om de planten te helpen zich te herstellen van de zomerhitte en om ze te voorzien van voedingsstoffen voor de komende winter.
 • Plant wintergroenten zoals broccoli, kool, prei en peterselie. Deze groenten zullen in de herfst en winter bloeien en kunnen in de late winter of vroege lente geoogst worden.
 • Vang regenwater op voor gebruik in de tuin. Dit is een goede manier om water te besparen en om ervoor te zorgen dat uw planten voldoende water hebben tijdens droge periodes.
 • Controleer uw tuin op plagen en ziektes. Als u merkt dat er insecten of schimmels op uw planten voorkomen, behandel ze dan met een geschikte insectenbestrijdingsmiddel of fungicide.
 • Voorbereiden op de winter. Als het koud wordt kunt u vast beginnen met het beschermen van uw planten.
Moestuinkalender September
Postelein is een populaire groente die vaak in de moestuin wordt geplant. Het is een kruidachtige plant die behoort tot de spinaziefamilie en is gemakkelijk te kweken. Postelein heeft een zacht, smaakvol blad dat rijk is aan vitamine C en andere belangrijke voedingsstoffen. Het kan worden gegeten rauw in salades of gekookt als een groente bij het eten. Zomerpostelein zaai je vanaf half mei tot half september buiten. Winterpostelein kun je vanaf augustus tot eind september buiten zaaien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en te beschermen tegen ongedierte om een gezonde oogst te verkrijgen.


Welke groenten kan ik planten of zaaien in de maand september?

In de maand september kunt u een aantal verschillende groenten planten of zaaien. Een van de meest populaire groenten om in september te planten is radijs. Radijsjes zijn snelgroeiende groenten die je al binnen enkele weken na het zaaien kunt oogsten. Ze doen het goed in koudere temperaturen en kunnen zowel in de volle grond als in potten worden geplant.

Ook koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en boerenkool doen het goed als ze in september worden geplant. Deze groenten zijn stevig en staan bekend om hun smaak en voedingswaarde. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamines en mineralen en kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals gekookt, gestoomd of geroosterd.

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van groenten die u in deze maand kunt planten of zaaien:

 • Aardpeer: Aardperen zijn een lekkere en gezonde groente die u in de maand september kunt planten. Aardperen zijn rijk aan vitamine C en kalium en zijn daarom een goede keuze voor wie gezond wil eten.
 • Bieten: Bieten zijn een andere groente die u in september kunt planten. Bieten zijn rijk aan vezels en vitamine C en zijn daarom een goede keuze voor wie gezond wil eten. Bovendien zijn bieten een lekkere groente die in veel verschillende gerechten gebruikt kan worden.
 • Prei: Prei is een veelzijdige groente die goed gedijt in koude grond. U kunt prei zowel in de volle grond als in potten of bakken planten. Zorg ervoor dat de grond goed bemest en vochtig is voordat u de prei plant.
 • Raapstelen: Raapstelen zijn een andere koude-grondgroente die u kunt planten in september. Plant de stelen in rijen met ongeveer 20 centimeter tussenruimte, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.
 • Andijvie: Andijvie is een makkelijk te kweken groente die u kunt zaaien in september. Zorg ervoor dat de grond vochtig en vruchtbaar is voordat u de zaden plant. Andijvie kan zowel in de volle grond als in potten of bakken worden geplant.
 • Postelein: Postelein is een snelgroeiende groente die u kunt zaaien in september. Plant de zaden in rijen met ongeveer 10 centimeter tussenruimte. Postelein is een koude-grondgroente, dus zorg ervoor dat de grond niet te warm is voordat u de zaden plant.
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties