0 0 votes
Artikelbeoordeling

Je hebt geen grote tuin nodig om verse groenten te laten groeien. Veel groenten doen het prima in moestuinbakken of potten. Indien je een dwergvariëteit selecteert, kan je bijna elke groente laten groeien in een pot. Maar ook je favoriete full-size variëteit zal, indien je een ​​voldoende grote pot en veel aarde en water geeft, prima groeien. Groenten die weinig ruimte innemen, zoals wortels, radijsjes en sla, of gewassen die gedurende lange tijd vruchten dragen, zoals tomaten en paprika’s, zijn perfect voor groentetuinen in moestuin bakken.

Wat je allemaal in zo’n groentebak kunt laten groeien, wordt voornamelijk bepaald door de grootte van de moestuinbak en je eigen verbeelding. Wat dacht je van een groentebak met zomerse salade? Plant een tomaat, een komkommer en wat peterselie of bieslook allemaal in een grote bak. Ze groeien prima samen en hebben dezelfde water- en zonvereisten. Tegen de late zomer zijn ze misschien niet zo mooi, maar zelfs in de herfst zullen ze blijven produceren. 

Omdat je groenteplanten de hele zomer in hun bak zal blijven staan is een goede start belangrijk. Zorg dat er voldoende ruimte is om in te groeien en kies grond en locatie zorgvuldig. 

Grond en kunstmest voor je moestuin

Je kunt natuurlijk tuinaarde in je groentetuin gebruiken, maar speciale potmixen zijn veel beter. Op turf gebaseerde mengsels, die turf en vermiculiet bevatten, zijn perfect. Ze zijn relatief steriel en pH-waarde is optimaal. Ze zorgen er ook voor dat de planten voldoende lucht en water krijgen. Het mengen van één deel compost tot twee delen plantmix verbetert de vruchtbaarheid. Door een langzame afgifte of volledige organische meststof bij het planten te gebruiken, worden uw groenten het hele groeiseizoen gevoed.

Bewatering

Potten en containers vragen altijd vaker water dan planten in de grond. Naarmate het seizoen vordert en je planten volwassen worden, zal hun wortelstelsel uitzetten en nog meer water nodig hebben. Wacht niet tot je de planten verwelkt. Controleer uw containers dagelijks om de behoefte aan water te beoordelen.

Let op de wind

Wind kan een reëel gevaar zijn voor elke in een bak gekweekte plant en groenten zoals tomaten of komkommer en pompoen. Deze worden topzwaar als ze fruit produceren. Probeer uw moestuinbak zo te plaatsen dat ze zich niet op een te winderige locatie bevinden. Een briesje is prima en zorgt voor een goede luchtcirculatie, en helpt schimmelziekten te voorkomen. Maar een sterke wind kan planten en containers omverwerpen. 

Moestuinbak kopen

Als je een bak voor je moestuin gaat kopen moet je op een anatal zaken letten. 

Drainage: ongeacht wat voor soort moestuinbak je kiest, de bodem moet gaten hebben om de afvoer van overtollig water mogelijk te maken. Planten zullen sterven als ze in de natte grond blijven zitten.

Kleur: let op bij het gebruik van donkergekleurde bakken bij gebruik buitenshuis. Deze absorberen warmte die de wortels van de plant kan beschadigen. Als je donkergekleurde bakken of potten gebruikt, probeer ze dan een lichtere kleur te schilderen of een schaduwrijk plekje te geven. 

Grootte: de grootte van de moestuinbak is belangrijk, let hier op als je een moestuinbak gaat kopen. Voor grotere groenten zoals tomaten en aubergines, volstaat een bak van 20 liter. Je kunt deze planten in een 8 liter bak laten groeien maar dan moet je ze flink meer water geven. 

Om je een eind op weg te helpen bij het kopen van een moestuinbak hebben we een lijstje gemaakt van onze favorieten.

Een kweektafel brengt veel voordelen met zich mee voor jou en de planten! Doordat deze verhoogd is kun je zittend of staand tuinieren. Hierdoor word je rug en knieën ontlast. Ongedierte en onkruid hebben bijna geen mogelijkheid bij de bloemen of kruiden te komen.

blank

De moestuinbak kweektafel Respana Planter High Set is een 4 in 1 set. Ideaal om indoor of outdoor eenvoudig uw groenten of kruiden te kweken! Afmeting: 77 x 38,7 x H 82 cm / 52 L

blank

Prachtige kweektafel voor het opkweken van o.a. kruiden of plantjes, gemaakt van onder hoge druk geïmpregneerd vuren wat verroting van het hout tegengaat en de levensduur sterk verlengd. FSC-gecertificeerd hout uit verantwoord bosbeheer.

blank

De Red Leaf vormt de eerste ‘broeikas op poten’ binnen het Royal Well assortiment. Hierdoor kan op meerdere niveaus worden gewerkt. Ideaal voor de kweker die graag vroeg in het voorjaar van start gaat en de gewassen wil beschermen tegen weersinvloeden als wind, hagel, nachtvorst en regen. De Red Leaf bestaat uit een houten frame en heeft een kunststof afdichting en voeten. Het hout is verduurzaamd, heeft een bruine kleur en is afkomstig uit goed beheerde bossen. 

blank

Creëer eenvoudig een moestuin in de tuin, op het terras of balkon! De moestuinbak is heel gemakkelijk in elkaar te zetten en wordt compleet met een passend gronddoek geleverd. Door de handige 9-vaks verdeling kunt u gemakkelijk verschillende planten, gewassen en kruiden kweken. Ook heel leuk om kinderen met een eigen tuintje te laten beginnen. De moestuinbak is gemaakt van grijs geïmpregneerd hout, de afmeting is 75 x 75 cm.

blank

Deze vierkante moestuinbak met opdeling in vier kweekvakken is gemaakt van 100% gerecycleerde kunststof en is uitzonderlijk sterk en duurzaam. Dit kweekbed is ook geschikt om biologische groenten te kweken omdat in tegenstelling tot kweekbedden uit geïmpregneerd hout, hier geen chemische stoffen vanuit het materiaal in de grond kunnen dringen. Het verhoogde kweekbed zorgt voor een betere afwatering waardoor de grond in het voorjaar al veel vroeger is opgewarmd om er in te zaaien en te planten. Ook de zwarte kleur trekt warmte aan waardoor de bodem sneller opwarmt voor een vroegere aanplant. 

blank
Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 votes
Artikelbeoordeling