Moestuin op je balkon? 9 handige tips!

Heb je een mooi ruim balkon tot je beschikking en is het altijd al je droom geweest om hier een moestuin op te beginnen? Goed nieuws! Ongeacht de hoeveelheid ruimte die je tot je beschikking hebt, is het mogelijk om op een balkon verse groente en kruiden te kweken. Doordat de ruimte op een balkon doorgaans beperkt is, zal je wel een aantal belangrijke keuzes moeten maken. Benieuwd waar je allemaal aan moet denken als je een moestuin wilt beginnen op je balkon? In dit artikel geven we je 9 handige tips!

Kies groente-, kruiden- en fruitsoorten die weinig ruimte nodig hebben

Wellicht een voor de hand liggende tip, maar het is aan te raden om alleen groente-, kruiden- en fruitsoorten die weinig ruimte in beslag nemen op je balkon te kweken. Het kweken van kruiden op je balkon heeft de voorkeur, want deze plantjes nemen vrij weinig ruimte in beslag. Daarnaast zijn ze ook nog eens gemakkelijk te verzorgen!

Kies groente-, kruiden- en fruitsoorten die veel opbrengen

Het uiteindelijke doel van je balkonmoestuin is natuurlijk het oogsten van zoveel mogelijk verse groente, fruit en kruiden. Aangezien je op een balkon maar beperkt de ruimte hebt, kun je er daarom beter voor kiezen om groente-, kruiden- en fruitsoorten te kweken die een hoge opbrengst hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rucola, sla, snijbieten en radijsjes. Je kunt beter geen groentesoorten als broccoli en bloemkool kweken, want het duurt erg lang voordat je deze kunt oogsten. Je wilt tenslotte niet de hele zomer druk in de weer zijn met je kleine moestuin en aan het eind van het seizoen maar één broccoli of bloemkool kunnen oogsten.

Maak met je balkonmoestuin handig gebruik van de hoogte

Op een balkon moet je zoveel mogelijk gebruikmaken van de hoogte. Je hebt tenslotte maar beperkt de ruimte om dingen op de grond te plaatsen. Je kunt de meeste planten van je moestuin ook prima in hangbakken plaatsen, die je vervolgens aan je balkonrand hangt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een moestuinbak met meerdere verdiepingen aan te schaffen. Vooral voor het kweken van kruiden is een kweektafel ideaal.

Zorg voor voldoende zonlicht in je balkonmoestuin

Ongeacht wat je gaat verbouwen, is het belangrijk dat de moestuin op je balkon voldoende zonlicht heeft. Doorgaans heeft een moestuin minimaal 6 zonuren per dag nodig. Hoeveel zonlicht planten precies nodig hebben om goed te kunnen groeien verschilt enorm. Houd hier bij het inrichten van je moestuin op je balkon in ieder geval rekening mee.

Kies voor vruchtbare grond

Om ervoor te zorgen dat de moestuin op je balkon een succes wordt, is het belangrijk om te kiezen voor vruchtbare grond. Geschikte grond voor in potten en bakken kun je bij vrijwel elk tuincentrum vinden. De zakken met grond die je in tuincentra koopt bestaat uit een mix van veen, compost en voedingsstoffen.

Geef je planten voldoende ruimte

Als je een moestuin op je balkon wilt beginnen, dan zal je een aantal keuzes moeten maken. Het is natuurlijk begrijpelijk dat je zoveel mogelijk verschillende groente-, kruiden- en fruitsoorten wilt verbouwen, maar hier heb je simpelweg niet voldoende ruimte voor. Veel mensen die een moestuin op hun balkon beginnen geven de planten te weinig ruimte. Het gevolg hiervan is dat uiteindelijk geen van de planten echt goed zal groeien. Je kunt dus beter wat minder verschillende plantensoorten plaatsen, zodat ze elk in ieder geval voldoende ruimte hebben.

Begin op tijd met zaaien!

In principe heb je op een balkon aanzienlijk minder last van vorst. Daarom kun je doorgaans eerder beginnen met zaaien in de moestuin op je balkon. Wat de meest geschikte maand is om te zaaien is geheel afhankelijk van de plantensoort. Daar waar je aardbeienplanten begin maart al kunt planten, kun je de meeste kruidensoorten beter pas enkele maanden later zaaien.

Controleer regelmatig op ongedierte en ziektes

Ook in de kleine moestuin op je balkon kun je te maken krijgen met ongedierte en ziektes. Het is daarom belang om je planten met enige regelmaat te controleren op de aanwezigheid van ongedierte of ziektes. Heb je last van insecten? Er zijn tal van natuurlijke middeltjes waarmee je het probleem kunt verhelpen!

Investeer in degelijk gereedschap

Ook voor een kleine moestuin op je balkon is het handig om te beschikken over degelijk gereedschap. Zorg in ieder geval dat je altijd een snoeischaar, schep en gieter tot je beschikking hebt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties