Met underlayment tover je jouw zolder om tot kinderkamer

Een zolder is vaak een ruimte met veel mogelijkheden. Het wordt veelal als opslag gebruikt, maar je kunt er ook een extra kamer in huis mee maken. Met de juiste materialen zorg jij er namelijk voor dat deze kamer multifunctioneel wordt. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een nieuwe kinderkamer op zolder, waarvoor je de juiste underlayment aan moet schaffen. Met deze underlayment maak je een goede fundering voor wanden en vloeren, waardoor de kinderkamer snel in gebruik genomen kan worden.

Een underlayment voor vloeren en wanden

Een underlayment is een plaatmateriaal met een fineerlaag, welke veel wordt gebruikt als materiaal voor scheidingswanden of gipswanden. Het oppervlak is glad en lijkt in eerste instantie op hout. In feite is het multiplex, wat ook in vurenhout aangeschaft kan worden. Doordat het in verschillende dikten komt, kan het voor zowel vloeren als wanden gebruikt worden en eventueel zelfs in daken. De platen worden op een houten regelwerk bevestigd, waarna de wand afgewerkt wordt met gipsplaten. Ze zijn eenvoudig te monteren, waardoor het jou niet alleen in tijd, maar ook in kosten kan schelen.

Extra versteviging op jouw kinderkamer

Underlayment kan eenvoudig bewerkt worden om het brandwerend te houden. Daarnaast sluiten de platen goed op elkaar aan, waardoor je een geheel kunt maken welke ook tocht buiten kan houden met de juiste bevestiging. De verschillende dikten kunnen hierbij ook een verschil maken. De dunste platen, welke 9 millimeter zijn, kunnen als extra versteviging dienen om de wanden nog beter af te kunnen werken en extra stevigheid te bieden. Hierdoor kun je op zolder eenvoudig extra wanden en vloeren plaatsen om er een nieuwe kinderkamer van te maken.

Meerdere diktes te verkrijgen

Een kinderkamer maken op zolder behoeft wel enige kennis van een underlayment. Zo moet je bijvoorbeeld weten welke dikte je het beste kunt gebruiken. In ons land is de meest toepasbare dikte 18 millimeter. Je kunt er echter ook voor kiezen om 9, 12, 15 of 21 millimeter te nemen. Dit is afhankelijk van de constructie die jij wilt gebruiken. Echter bieden ze allemaal dezelfde sterkte, waardoor het voornamelijk de dikte van de wanden wordt die jij wilt creëren. De grootste verschillen tussen de platen zitten in kwaliteit, de zijden en het gewicht. Blijvend zichtwerk is daarom een afweging die je moet maken en waarbij professionals jou het beste advies kunnen geven.

Verschillende materialen voor een andere uitstraling

Als je de platen in het zicht houdt, bijvoorbeeld als wand op de kinderkamer, dan kun je het beste Fins Vuren of Radiatia Pine nemen. Het Fins Vuren is hierbij licht van kleur en de Radiata Pine geeft een meer grenen uiterlijk aan de kamer. Daarnaast is het Fins Vuren de lichtste variant. De verwerking wordt hierdoor ook eenvoudiger dan wanneer je voor een grenen plaat gaat. Je moet hierbij wel goed opletten welke afmetingen je wilt hebben. Niet alle platen zijn namelijk direct op voorraad bij een leverancier. Wanneer je een keuze hebt gemaakt, kun je het beste navraag doen over de levertijd, zodat je nooit te lang hoeft te wachten op de platen.

Zet alle mogelijkheden op een rijtje

De verschillende maten van de underlayment komen ook met verschillende prijzen. Zo is een plaat van een vierkante meter duurder dan wanneer je de standaardformaten aanschaft. Je kunt er echter ook voor kiezen om de grotere platen aan te schaffen, waarbij je het afval weer kunt hergebruiken in de volgende rij platen. Maak daarom eerst voor jezelf de afweging over de formaten en de dikte, zodat je de perfecte kinderkamer op zolder kunt creëren. Aan de hand van bouwtekeningen kun je een heel eind komen. Dit maakt het eenvoudiger om de juiste platen aan te schaffen en daarbij ook het soort materiaal te kiezen. Ook heb je zo alle maten op een rijtje, waarmee je richting de bouwmarkt kunt gaan. Je weet op deze manier hoe je jouw kinderkamer in wilt gaan richten en kunt daarbij alle beschikbare ruimte gebruiken.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties