Maak uw tuin kindvriendelijk

Kinderen spelen steeds vaker binnenshuis. Tegenwoordig vermaken de ze zich prima achter de televisie, computer of spelcomputer. Steeds minder kinderen spelen buiten terwijl buiten spelen juist erg belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. Tijdens het buiten spelen bewegen ze zich continu waardoor het lichaam van een kind zich vlotter ontwikkelt. Bovendien leren kinderen met behulp van buiten spelen snelheid, afstand, ruimte en diepte in te schatten. Kinderen raken buiten meer hun energie kwijt dan wanneer ze binnen achter de televisie hangen. Overigens is het ook voordelig voor de sociale vaardigheden. Buiten ontmoeten kinderen namelijk leeftijdsgenoten en leren zo om samen te spelen hoe om te gaan met winst en verlies. Om buiten spelen aantrekkelijker te maken voor de kinderen, is het belangrijk om over een kindvriendelijke tuin te beschikken.

Waarom kiezen voor een kindvriendelijke tuin?

De tuin kan een aangename speelplaats zijn voor kinderen. Als de tuin aantrekkelijk is ingericht worden kinderen meer geprikkeld om veel tijd buiten door te brengen. Een gezinstuin moet er niet alleen gezellig uitzien, de kinderen moeten ook hun eigen gang kunnen gaan. Het is daarom van groot belang dat de tuin veilig is voor de kleintjes. Een veilige tuin betekent een tuin waarin de kinderen zich flink kunnen uitleven en genoeg ruimte hebben om alle aandacht naar zich toe te trekken. Hierbij moet rekening worden gehouden met bijvoorbeeld beplanting en bestrating. Zo is het verstandig om van tevoren informatie te verzamelen over geschikte planten en struiken in de tuin. Er zijn namelijk bepaalde giftige planten die je beter kunt vermijden.

Tips voor een kindvriendelijke tuin

De tuin aanpassen naar een kindvriendelijke tuin hoeft niet duur te zijn. Men kan zelf veel ondernemen en bovendien zijn er tegenwoordig diverse hulpmiddelen om eenvoudig in aanmerking te komen voor actuele aanbiedingen. Zo mag een stuk gras zeker niet ontbreken in de tuin. Het is verstandig om voor een gazon te kiezen waarop kinderen kunnen spelen, voetballen en fietsen. Een mix van verschillende grassoorten is hier het beste geschikt voor. Daarnaast is het voor de kinderen fijn om paadjes aan te leggen in de tuin. Op deze manier kunnen ze makkelijk een parcours afleggen op bijvoorbeeld de fiets of step. De gewone klinkers of terrastegels zijn het meeste geschikt voor kinderen en zijn het minst pijnlijk bij een eventuele val.

Met behulp van verschillende speeltoestellen kunt u de tuin creëren die u en uw kind wenst. Zo zijn klimbomen erg geliefd. De kinderen kunnen hier niet alleen in klauteren en hangen maar ook een boomhut maken. Geschikte klimbomen voor de kinderen zijn bijvoorbeeld de grove den, de zomereik en de haagbeuk. De klimbomen vervelen niet omdat deze constant veranderen. Naast de klimbomen zijn er ook verschillende andere speeltoestellen die u kunt aanschaffen voor de kinderen. De zandbak is bijvoorbeeld nog altijd erg populair bij kinderen. Vooral de jongsten kunnen veel plezier hebben tijdens het graven en bouwen van zandkastelen. Voor kleine kinderen hoeft de zandlaag niet dieper te zijn dan 50 centimeter. Kortom, wees creatief en verander uw tuin in een kindvriendelijke tuin.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Line Gevers
Line Gevers
8 jaren geleden

Leuke suggesties allemaal, wij zijn ook voornemens om de tuin aan te pakken. Wij hebben sport vloertegels gezien dit leek ons wel wat. Heeft iemand hier ervaring mee?