Luizen bestrijden in uw rozen

Nadat de rozen in maart drastisch gesnoeid zijn, begint het wachten op de eerste bloeiende roos. Op die korte kale takjes beginnen na de snoei de slapende ogen “wakker” te worden. Als u goed kijkt verschijnen er, mede afhankelijk van de buitentemperatuur, steeds meer dikke rode bobbels op de korte takken. Dit zijn die bewuste slapende ogen, die door de snoeibeurt inderdaad wakker gemaakt lijken te zijn.

Vanuit die verdikkingen op de takken ontvouwen zich de eerste frisgroene blaadjes. Voordat u het weet staat er al weer een redelijke rozenstruik in uw tuin vol met frisgroen blad. Zo vroeg in het voorjaar ogen de struiken sterk en gezond. Met hun frisgroene uiterlijk lijken ze immuun en bestand tegen alle ziekten en plagen van buiten af. Maar schijn bedriegt.

Want ook deze op het oog zo gezonde planten, kunnen van de ene op de andere dag vol zitten met luizen. Tijd om in actie te komen dus!

Een rozenstruik vol luizen

De meest voorkomende luizensoort in uw rozenstruiken is de groene luis. Maar ook gele en zwarte luizen komen, weliswaar in veel mindere mate, voor. Van de ene op de nadere dag nemen ze bezit van uw struik.

Bestrijden van de luizen

Water

U kunt op een makkelijke en eenvoudige manier de luizen verwijderen door een harde waterstraal op de struik/takken te richten. Door de kracht van de straal vallen de luizen op de grond. U hoeft niet bang te zijn dat ze vervolgens allemaal weer terug klimmen: Luizen kunnen niet omhoog klimmen! Let wel goed op dat u met de waterstraal de bloemknoppen niet raakt.

Allium planten

Een bekend en succesvol middel is het planten van Allium tussen de rozen. Kiest u voor Allium schoenoprasum (Bieslook), dan snijdt het mes aan twee kanten: u bestrijdt de luizen én u heeft een heerlijk keukenkruid in de tuin!  U kunt de Allium ook in bloei laten komen. De prachtige lilapaarse bolletjes zijn een aanwinst in de border. Verwijder wel de uitgebloeide bloemen, want ze zaaien zich gemakkelijk uit!

Allium tegen luizen
Allium tegen luizen

Doodknijpen

Bladluizen bestrijden door te knijpen. Niet zo’n frisse manier om te bestrijden, maar u kunt de luizen ook tussen uw vingers doodknijpen. Ga met uw vieze vingers dan ook even over de nog onaangetaste delen van de struik. Hierdoor verspreid u de lijkgeur en dit houdt eventuele nieuwe luizen tegen.

Bestrijdingsmiddelen kopen

In de tuincentra zijn volop bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Mocht u tot deze methode overgaan kies dan het liefst voor een milieuvriendelijk middel.

Huismiddeltjes

Er zijn ook veel meer of minder succesvolle huismiddeltjes. Waar de één zegt er baat bij te hebben geeft de ander aan dat het geen effect heeft. Maar u kunt het altijd zelf eerst proberen. Wie weet!

Een kleine greep:

  • Graaf een bananenschil in bij de kluit van de roos (Komen er toch weer luizen, dan wordt het tijd voor een nieuwe schil!).
  • Sproei een mengsel (verhouding maakt niet veel uit) van groene zeep, spiritus en water op de aangetaste struik(en).
  • Ook sproeien met een gewoon sopje zou al kunnen helpen

Voorkomen van luizen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Gezonde rozenstruiken zullen minder snel last krijgen van luizen. Zorg daarom voor een humusrijke bodem, een luchtige standplaats (de wind moet door de struiken kunnen) en voldoende zon. Geef de struiken ook regelmatig (na de snoei en in de zomer nog een keer) extra voeding. Door deze extra zorg wordt de weerstand tegen ziekten en plagen groter.

Plaats nestkastjes om luizen te bestrijden
Plaats nestkastjes om luizen te bestrijden

Mochten er onverhoopt toch luizen in uw struiken komen, dan kunt u ook zorgen dat deze op natuurlijke wijze bestreden worden. Plaats nestkastjes en lok daarmee de vogels naar uw tuin. De vogels zullen vervolgens graag de luizen verorberen. Hang een omgekeerd terracottapotje gevuld met stro in de buurt van uw rozenstruiken. Dit is overdag een ideale schuilplaats voor oorwormen. ‘s Nachts doen ze zich graag te goed aan uw luizen. Wat platte en gladde keien tussen de struiken vormen ook een goede schuilplaats voor de oorwormen.

Meer informatie

Last van bladluizen? Zo pak je ze aan!

Tuinexpert Angelo Dorny geeft tips om bladluizen op een biologische manier aan te pakken. Hij heeft het over de natuurlijke vijanden en laat je kennis maken ...

Producten om luizen te bestrijden op uw rozen

Er zijn diverse producten te koop om luizen in uw rozen te bestrijden. Wij geven de voorkeur aan producten specifiek  gemaakt voor rozen en uiteraard zoveel mogelijk op basis van natuurlijke producten. Rozen zijn gevoelige planten en vragen daarom een een zacht product voor een effectieve bestrijding. Onderstaande producten van EcoStyle zijn specifiek gemaakt voor luizenbestrijding bij rozen en 100% natuurlijk.

Spray tegen luizen op rozen

Speciaal voor rozen is er ECOstyle Luisvrij Rozen. Rozen zijn vaak gevoelig voor aantasting van onder meer bladluizen. Daarbij vraagt deze plantensoort een zacht product voor een effectieve bestrijding. De kaliumzouten van organische vetzuren in Luisvrij Rozen hebben een milde samenstelling, maar zijn even effectief als Luisvrij.

ECOstyle Luisvrij Rozen - Gebruiksklaar - 750 ml - Luizen, trips, witte vlieg

22,47
Bol.com
as of 6 november 2023 13:38

Chrysoperla carnea

Chrysoperla carnea is een gaasvlieg die wordt ingezet tegen bladluis en in mindere mate tegen andere soorten plaaginsecten zoals witte vlieg, trips en vlinders (eieren

Biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluis

39,95
Bol.com
as of 6 november 2023 13:38

Bronnen:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michael
Michael
9 jaren geleden

als luizen niet kunnen klimmen, hoe komen ze dan bovenin de rozenstruik?

Wim
Wim
7 jaren geleden

Met de luizen lift.
Allemaal ineficient geleuter hier boven.
Vooral die Oma metbhaar knoflook.
Er was geen knoflook in Oma’s tijd.
Ik zeg:
Pluk brandnetels stamp ze plat tot je een halve emmer vol hebt. Vul aan met water.
Laat staan tot het begint te ruiken. Spuit met de plantenspuit op de luizen.
Klaar is Keesje.

Anoniem
Anoniem
6 jaren geleden

4