Leuke ideeën voor een kleine tuin of balkon

Als je een kleine tuin of een klein balkon hebt, dan wil je natuurlijk zo spaarzaam mogelijk omgaan met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Toch wil je op heerlijke zomerse dagen op een comfortabele manier kunnen vertoeven in je tuin of op je balkon. Heb je zelf ook maar beperkt de ruimte in je tuin of op je balkon en ben je benieuwd hoe je het maximale uit de beschikbare ruimte kunt halen? In dit artikel geven we je een aantal tips, zodat je alvast wat inspiratie kunt opdoen!

Bedenk waarvoor je jouw tuin of balkon gebruikt

Om te kunnen bepalen wat absoluut niet mag ontbreken in jouw tuin of op jouw balkon, is het belangrijk om eerst voor jezelf duidelijk te hebben waarvoor jij de tuin of het balkon het meest gebruikt. Vind je het bijvoorbeeld heerlijk om tot in de late avonduren buiten te zitten? Dan mag een heerlijke loungehoek absoluut niet ontbreken. Hier mag je gerust dus een gedeelte van de beschikbare ruimte voor opofferen! Vind je het belangrijk om regelmatig lekker buiten te kunnen eten? Dan is het handig om ook een kleine tuintafel in je tuin of op het balkon te plaatsen. Gelukkig zijn er tal van tuintafels die weinig ruimte innemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hangtafels of inklapbare tafels.

Verticaal tuinieren is het nieuwe tuinieren

Als je maar weinig ruimte tot je beschikking hebt, dan zul je ook een stuk creatiever moeten zijn als het aankomt op tuinieren. Verticaal tuinieren is de laatste jaren een ware trend. Zo kun je bijvoorbeeld ook op een klein balkon zelf groente en fruit kweken, door simpelweg gebruik te maken van de hoogte. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook aan de balkonrand of aan de muren plantenbakken hangen. Een kleine tuin of een klein balkon hoeft dus absoluut geen reden te zijn om niet te tuinieren!

Onderhoudsarme bodembedekking

Vind je het niet zo leuk om te tuinieren, maar wil je jouw kleine tuin of balkon toch wat opvrolijken? Dan kun je ervoor kiezen om onderhoudsarme bodembedekking te plaatsen. Een voorbeeld hiervan is kunstgras. Er zijn talloze verschillende soorten bodembedekkingen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je eigen voorkeur. Het grote voordeel van kunstgras voor het balkon is dat je dit eenvoudig zelf kunt plaatsen. Nadat het kunstgras is geplaatst heb je er jaren plezier van, zonder dat je ook maar één keer het gras hoeft te maaien!

Probeer de grond vrij te houden

Als de ruimte beperkt is, dan kun je het best proberen de grond zoveel mogelijk vrij te houden. Kies bijvoorbeeld ook voor tuinmeubels die je kunt inklappen op het moment dat je er geen gebruik van maakt. Probeer daarnaast ook geen plantenpotten op de grond te plaatsen, maar deze zoveel mogelijk op te hangen. Bij een balkon kun je in plaats van plantenpotten op de grond te zetten er ook kiezen bakken met fleurige planten in bakken aan de balkonrand te hangen. Als je van tuinieren houdt, dan kun je er ook voor kiezen om een kweekbak te kopen die niet zo breed is, maar wel hoog. Zo kun je ook in een kleine tuin of op een klein balkon aan de slag met je eigen moestuintje!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties