Lekkende kraan repareren

Lekkende kraan

Schat…de kraan lekt! Het is misschien een van de meest voorkomende probleempjes binnen het huishouden, een lekkende kraan. Op het eerste zicht mag dit een lastige klus lijken maar een lekkende kraan repareren valt meestal eenvoudig op te lossen door onderstaande richtlijnen te volgen.

Er zijn verschillende manieren om een lekkende kraan te repareren. Het belangrijkste is om de bron van het lek te vinden en het volledig te repareren. Gebruik deze stappen om een lekkende kraan op te sporen en te repareren.

Oorzaak lekkende kraan

Versleten O-ringen. Deze rubberen ringen vormen een afdichting tussen de kraanhendel en de klep, en kunnen versleten raken door ouderdom of gebruik. Ze kunnen ook beschadigd raken door onjuiste schoonmaakmethodes, zoals het gebruik van agressieve chemicaliën. Als een o-ring versleten is, kan deze worden vervangen om het lek te verhelpen.

Versleten pakkingen. Pakkingen, ook wel pakking genoemd, worden gebruikt in kranen om een afdichting te creëren tussen onderdelen zoals hendels en kleppen. Pakkingen kunnen na verloop van tijd scheuren of breken, vooral als ze worden blootgesteld aan hitte of andere barre omstandigheden. Ze kunnen ook kapot gaan door onjuiste schoonmaakmethodes. Als een pakking gebarsten of gebroken is, moet hij worden vervangen voordat u het lek kunt stoppen.

Kapotte klepzitting of cartridge. De klepzitting van een kraan is ontworpen om een stevige afdichting te vormen tegen het klepcassette om het water in de leidingen te houden tot het klaar is om uit de uitloop te stromen. Als deze afdichting verslijt of anderszins defect raakt, kunnen op dit punt lekken ontstaan.

De waterleiding afsluiten

Om wateroverlast tijdens het repareren van een lekkende kraan te vermijden, draait u best even de waterleiding toe en laat u vervolgens de lekkende kraan openstaan tot er geen water meer uitkomt. Sluit vervolgens het afvoergat met een stop af zodat mogelijke kleine onderdeeltjes tijdens het repareren van de lekkende kraan niet in de afvoer tuimelen.

De kraan demonteren

Neem de kraan die lekt nu stevig vast en verwijder de draaiknop van de kraan door deze los te trekken. Lukt het lostrekken niet dat zit de knop waarschijnlijk vastgeschroefd onder een klein afdekplaatje op de kop van de draaiknop. Verwijder het plaatje en schroef de knop los. Let bij het demonteren van de lekkende kraan goed op welk stukje waar zat zodat u nadien alles terug netjes en correct in elkaar kunt plaatsen. Maak bij het losschroeven van een kraan die lekt ook gebruik van handdoek zodat u de lekkende kraan niet beschadigt.

Het vervangen van de O-ring

Om de O-ring te vervangen, hebt u een schroevendraaier en een nieuwe O-ring nodig. Dit is een heel eenvoudig proces en het is niet zo moeilijk te vinden. Neem een schroevendraaier om de O-ring van het kraansysteem te verwijderen. Vervang de kapotte O-ring van de lekkende kraan door uw nieuw exemplaar en schroef alles terug vast.

Versleten pakking vervangen

Repareer een lekkende kraan met een pakkingvervangingsset. Deze kits zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en doe-het-zelfzaken, en veel kits worden geleverd met eenvoudig te volgen instructies. Om de pakking te vervangen, sluit u de watertoevoer af en laat u het water uit de kraan lopen. Verwijder de hendel en trek de decoratieve stukken weg die de schroefgaten aan de onderkant van de kraan bedekken. Gebruik een schroevendraaier om deze schroeven te verwijderen en verwijder eventuele decoratieve kapjes die de schroeven aan de bovenkant van de kraan bedekken. Verwijder en inspecteer de oude pakking. Zorg ervoor dat u geen onderdelen, zoals ringen en sluitringen, beschadigt of verliest. Leg alle onderdelen op een rijtje zodat u er zeker van bent dat u niets overhoudt van uw nieuwe pakkingset wanneer u deze koopt.

Klepzitting repareren

Als u een tweegreeps kraan heeft met aparte warme en koude hendels, is de klepzitting waarschijnlijk het probleem. De klepzitting bevindt zich waar de warm- en koudwaterleidingen samenkomen in het kraanhuis. Hij zit in een klein metalen cilindertje dat u boven op het kraanhuis ziet, net onder elke hendel. De klepzitting heeft twee schroefgaten voor bevestiging; door ze te verwijderen kunt u een nieuwe installeren

De test

Zit alles terug perfect op zijn plaats dan test u even of de kraan niet meer lekt en of u erin geslaagd bent de lekkende kraan te repareren. Lekt de kraan nog steeds dan ligt het probleem waarschijnlijk binnenin de kraan zelf en koopt u best een nieuwe. Neem het losgeschroefde kraansysteem mee naar de winkel zodat u zeker dezelfde maat aankoopt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jurriaan
Jurriaan
3 jaren geleden

Bedankt voor dit artikel! Ik heb elk stapje zoals boven genoemd uitgevoerd en het is gelukt. Gelukkig dat dit probleempje snel kon oplossen, anders moest ik er dagen mee zitten!