Lavendel snoeien, hoe en wanneer?

Lavendel snoeien, hoe en wanneer? Dat is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Lavendel heeft prachtig mooie bloemen en ruikt heerlijk. De plant kan echter vrij groot en zeer weerbarstig worden. Het grootste probleem waar tuiniers mee te maken krijgen is dat hun lavendel de lucht in schiet en de tuin overneemt! Daarom moet lavendel ten minste twee keer per jaar gesnoeid worden. Een keer in het vroege voorjaar en nog een keer in het midden van de zomer.

Lavendel snoeien voorjaar

Het snoeien van lavendelplanten is een belangrijk onderdeel om ze gezond te houden. U kunt uw lavendel op elk moment van het jaar snoeien, maar het is het beste om dit in de late herfst of het vroege voorjaar te doen. Snoeien is belangrijk omdat het de plant in balans houdt en nieuwe groei stimuleert, die bloemen zal produceren op nieuw hout. Verwijder dood hout en spichtige stengels die zijwaarts maar niet omhoog groeien. Verwijder takken tot aan een zijknop, die zich onder een bladknoop bevindt.

Lavendel snoeien zomer of na de bloei

Lavendel snoeien kan ook gebeuren wanneer de plant actief groeit en begint uit te lopen. Midden zomer (juli) is de beste tijd om dit te doen, maar als u van plan bent om slapend te snoeien (snoeien in de late herfst voordat u vorst verwacht) wacht dan tot nadat de bloemen uit zichzelf zijn uitgebloeid. Hoewel er misschien nog wat bloemen aan de plant zitten, zouden die nu opgedroogd moeten zijn en geen invloed meer moeten hebben op het uiterlijk van de plant.

Hoe lavendel snoeien?

Lavendel snoeien is heel eenvoudig, omdat deze plant niet heel regelmatig hoeft te worden teruggesnoeid. Als u echter grote, mooie en volle bloemhoofden wilt krijgen is het belangrijk om te weten hoe u lavendel snoeit.

Voor de bloei: knip met een snoeischaar (of eventueel een heggenschaar) alleen de uitgebloeide bloemtakken weg. U kunt de top ter hoogte van uw eigen hoofd afknippen en van daaruit laten groeien.

Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, 10 tot 15 cm boven de grond terugsnoeien. Dit zal nieuwe scheuten stimuleren om te groeien en opnieuw te bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Oudere, houterige lavendels moeten worden teruggesnoeid tot 20-25 cm boven de grond. Dit kunt u het beste doen met een snoeischaar of heggenschaar.

Tip: Gooi de uitgebloeide bloemen niet weg. U kunt ze laten drogen en in een linnen zak in uw kast zetten voor een lekkere geur.

We hebben een aantal veel voorkomende lavendelsoorten op een rijtje gezet, deze zullen we specifiek behandelen en uitleggen hoe u deze variëteiten het beste kunt snoeien.

Lavandula angustifolia – Echte lavendel snoeien

lavendel snoeien

Dit is de klassieke lavendel die niet alleen geliefd is vanwege zijn bekende geur, maar ook vanwege de zilverachtige bladeren en hoekige  stengels. Het is een van de meest gekweekte lavendelsoorten met bloemen die opkomen in de vroege zomer. (En zeer geschikt voor een korte haag!)

 • Snoei direct na de eerste bloei en opnieuw eind augustus na de laatste bloei.
 • Snoei ongeveer 2/3 van de hoogte van de plant af of net boven de onderste twee bladeren op elke stengel.
 • Zorg ervoor dat u niet in het bosrijke deel van de plant snijdt, wat schade kan veroorzaken.
 • Twee keer per jaar snoeien houdt uw plant gezond en compact.

Lavandula x intermedia

lavendel snoeien

Deze laat bloeiende lavendelsoort (Lavandula x intermedia) heeft lange bloeiende stengels bedekt met slanke, taps toelopende bloemknoppen en stengels die naar buiten uitsteken vanuit de bladeren.

 • Snoei eind augustus na de bloei
 • Deze soort is minder winterhard dus wees extra voorzichtig met terugsnoeien. (Niet tot in het bladerrijke deel van de plant.)
 • Snoei terug met ongeveer de helft van de hoogte van de plant en laat veel groene bladeren intact.
 • Streef naar een opgeruimde, afgeronde heuvel met bladeren (dat ziet er ook in de winter goed uit).

Franse of Spaanse lavendel

lavendel snoeien

Deze lavendel heeft in warmere streken veel bloempjes in het late voorjaar, en zelfs pas vroeg in de zomer in koudere gebieden maar bloeit dan vaak tot in de herfst. De plant heeft veel variatie in geur, grootte, kleur, textuur en bloemen.

 • Dit is de minst winterharde tuin lavendel en heeft dus een zachte aanpak nodig.
 • Snoei ze nadat de eerste bloesem is verdwenen.
 • Snoei ze niet te hard terug, zoals bij andere soorten lavendel. Ze kunnen dood gaan!

Snoeischaren speciaal voor het knippen van lavendel

Verhoute oude lavendel snoeien

Als je merkt dat je lavendel houtachtig wordt is, wordt het tijd om maatregelen te nemen en te gaan snoeien. Het snoeien van houtachtige lavendelplanten is namelijk de manier om de lavendelplanten te verjongen. Hierbij is het ook weer belangrijk dat je gaat snoeien met een schone snoeischaar. Zorg er voor dat de bladen scherp zijn, en snoei de lavendel in de lente zodat er geen kans meer is op vorst. Hierdoor kan de lavendel dood gaan.

De basisregel bij het snoeien van oude verhoute lavendel is om niet tot in het bruine hout te snoeien. Deze bruine takken vind je meestal aan de basis van de plant. Verwijder dus alleen de takken die echt dood zijn, waardoor de levende takken meer zonlicht krijgen. Snoei levende bruine takken nooit terug, in de hoop dat ze opnieuw gaan groeien. Dit gaat niet lukken omdat plant geen nieuwe groei kan produceren vanaf deze houtachtige delen.

Meer informatie

Lavendel snoeien: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

Hoe snoei je de lavendel? De lavendel is een wat lastiger plant. Snoeien van deze plant is net even anders dan het snoeien van andere planten. Hoe doe je dat ...

Wanneer je oude of verhoute lavendelplanten snoeit, is het ook een goed idee om niet alle planten tegelijkertijd te snoeien. Werk in plaats daarvan langzamer, snoei elke tak terug maar nooit tot in het bruine hout. Je kunt takken bijknippen met een derde of de helft. Snoei opnieuw in de herfst om de plant vorm te geven, en voeg mest toe om de lavendel goed te laten groeien voordat de winter begint.

Lavendel en mest of kalk

Lavendel heeft kalk nodig om te bloeien. Strooi daarom na het planten driemaal de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk op de planten. Een deel van de kalk in de grond verwerken. Bemesten is niet nodig omdat dit niet in de aard van de plant ligt. Water geven is ook niet nodig, tenzij het lange tijd tropische warmte is, maar lavendel in potten heeft af en toe een gietertje nodig. Lavendel bloeit het hele jaar door.

4 1 stem
Artikelbeoordeling

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johanna walhout
Johanna walhout
3 jaren geleden

Goedemiddag, toch graag een maandelijkse update met wat te doen in de tuin 😉