4 1 vote
Artikelbeoordeling

Hoe en wanneer je lavendel moet snoeien hangt af van het type lavendel dat je kweekt. Daarom vandaag de drie meest voorkomende lavendelsoorten, met daarbij de juiste snoeimethode. Uiteraard gebruik je altijd een scherpe en schone snoeischaar!

Lavandula angustifolia – Echte lavendel

Dit is de klassieke lavendel die niet alleen geliefd is vanwege zijn bekende geur, maar ook vanwege de zilverachtige bladeren en hoekige  stengels. Het is een van de meest gekweekte lavendelsoorten met bloemen die opkomen in de vroege zomer. (En zeer geschikt voor een korte haag!)

 

Hoe en Wanneer Lavandula angustifolia – Echte lavendel

snoeien?

 • Snoei direct na de eerste bloei en opnieuw eind augustus na de laatste bloei.
 • Snoei ongeveer 2/3 van de hoogte van de plant af of net boven de onderste twee bladeren op elke stengel.
 • Zorg ervoor dat u niet in het bosrijke deel van de plant snijdt, wat schade kan veroorzaken.
 • Twee keer per jaar snoeien houdt uw plant gezond en compact.

Lavandula x intermedia

blank

Deze laat bloeiende lavendelsoort (Lavandula x intermedia) heeft lange bloeiende stengels bedekt met slanke, taps toelopende bloemknoppen en stengels die naar buiten uitsteken vanuit de bladeren. 

 

Hoe en wanneer Lavandula x intermedia snoeien?

 • Snoei eind augustus na de bloei
 • Deze soort is minder winterhard dus wees extra voorzichtig met terugsnoeien. (Niet tot in het bladerrijke deel van de plant.)
 • Snoei terug met ongeveer de helft van de hoogte van de plant en laat veel groene bladeren intact.
 • Streef naar een opgeruimde, afgeronde heuvel met bladeren (dat ziet er ook in de winter goed uit).

Franse of Spaanse lavendel

blank

Deze lavendel heeft in warmere streken veel bloempjes in het late voorjaar, en zelfs pas vroeg in de zomer in koudere gebieden maar bloeit dan vaak tot in de herfst. De plant heeft veel variatie in geur, grootte, kleur, textuur en bloemen

 

Hoe en wanneer Franse of Spaanse lavendel snoeien?

 • Dit is de minst winterharde tuin lavendel en heeft dus een zachte aanpak nodig.
 • Snoei ze nadat de eerste bloesem is verdwenen.
 • Snoei ze niet te hard terug, zoals bij andere soorten lavendel. Ze kunnen dood gaan!

Oude of verhoute lavendel snoeien

Als je merkt dat je lavendel houtachtig wordt is, wordt het tijd om maatregelen te nemen en te gaan snoeien. Het snoeien van houtachtige lavendelplanten is namelijk de manier om de lavendelplanten te verjongen. Hierbij is het ook weer belangrijk dat je gaat snoeien met een schone snoeischaar. Zorg er voor dat de bladen scherp zijn, en snoei de lavendel in de lente zodat er geen kans meer is op vorst. Hierdoor kan de lavendel dood gaan.

De basisregel bij het snoeien van oude verhoute lavendel is om niet tot in het bruine hout te snoeien. Deze bruine takken vind je meestal aan de basis van de plant. Verwijder dus alleen de takken die echt dood zijn, waardoor de levende takken meer zonlicht krijgen. Snoei levende bruine takken nooit terug, in de hoop dat ze opnieuw gaan groeien. Dit gaat niet lukken omdat plant geen nieuwe groei kan produceren vanaf deze houtachtige delen. 

Wanneer je oude of verhoute lavendelplanten snoeit, is het ook een goed idee om niet alle planten tegelijkertijd te snoeien. Werk in plaats daarvan langzamer, snoei elke tak terug maar nooit tot in het bruine hout. Je kunt takken bijknippen met een derde of de helft. Snoei opnieuw in de herfst om de plant vorm te geven, en voeg mest toe om de lavendel goed te laten groeien voordat de winter begint. 

 

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Johanna walhout
Gast
Johanna walhout
2 jaren geleden

Goedemiddag, toch graag een maandelijkse update met wat te doen in de tuin 😉

4 1 vote
Artikelbeoordeling