Lavendel snoeien, hoe en wanneer?

Lavendel snoeien, hoe en wanneer? Dat is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Lavendel is een prachtige plant die bekend staat om zijn mooie geur en kleurrijke bloemen. Om ervoor te zorgen dat uw lavendelplanten gezond blijven en goed bloeien, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. In dit artikel bespreken we de beste methoden om lavendel te snoeien en geven we antwoord op de belangrijkste vragen over het snoeien van deze plant. Daarom moet lavendel ten minste twee keer per jaar gesnoeid worden. Een keer in het vroege voorjaar en nog een keer in het midden van de zomer.

Waarom is snoeien belangrijk voor lavendel?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van lavendel. Door regelmatig te snoeien, kunt u de planten gezond houden en de groei bevorderen. Bovendien zorgt snoeien ervoor dat de lavendel niet te groot wordt en gemakkelijker te onderhouden is.

Lavendel snoeien voorjaar

Het snoeien van lavendelplanten is een belangrijk onderdeel om ze gezond te houden. U kunt uw lavendel op elk moment van het jaar snoeien, maar het is het beste om dit in de late herfst of het vroege voorjaar te doen. Snoeien is belangrijk omdat het de plant in balans houdt en nieuwe groei stimuleert, die bloemen zal produceren op nieuw hout. Verwijder dood hout en spichtige stengels die zijwaarts maar niet omhoog groeien. Verwijder takken tot aan een zijknop, die zich onder een bladknoop bevindt.

Lavendel snoeien zomer of na de bloei

Lavendel snoeien kan ook gebeuren wanneer de plant actief groeit en begint uit te lopen. Midden zomer (juli) is de beste tijd om dit te doen, maar als u van plan bent om slapend te snoeien (snoeien in de late herfst voordat u vorst verwacht) wacht dan tot nadat de bloemen uit zichzelf zijn uitgebloeid. Hoewel er misschien nog wat bloemen aan de plant zitten, zouden die nu opgedroogd moeten zijn en geen invloed meer moeten hebben op het uiterlijk van de plant.

Hoe lavendel snoeien?

Lavendel snoeien is heel eenvoudig, omdat deze plant niet heel regelmatig hoeft te worden teruggesnoeid. Als u echter grote, mooie en volle bloemhoofden wilt krijgen is het belangrijk om te weten hoe u lavendel snoeit.

Een belangrijke stap bij het snoeien van lavendel is om te weten hoe en wanneer u de plant moet snoeien. Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken om lavendel te snoeien, afhankelijk van het seizoen en de leeftijd van de plant.

Voor de bloei kunt u het beste alleen de uitgebloeide bloemtakken met een snoeischaar of heggenschaar weghalen. Het is voldoende om de top van de takken ter hoogte van uw eigen hoofd af te knippen en de plant van daaruit te laten groeien. Hierdoor krijgt de lavendel voldoende ruimte om nieuwe scheuten te ontwikkelen en te groeien.

Na de bloei is het belangrijk om de lavendel op de juiste manier terug te snoeien om nieuwe scheuten te stimuleren en de plant gezond te houden. Om dit te doen, moet u 10 tot 15 cm van de scheuten boven de grond terugsnoeien. Door dit te doen, zullen er nieuwe scheuten ontstaan en zal de lavendel opnieuw gaan bloeien op de nieuw gevormde scheuten.

graph TD;
A[Snoeimethoden voor lavendel] --> B[Voor de bloei];
A[Snoeimethoden voor lavendel] --> C[Na de bloei];
B --> D[Uitgebloeide takken weghalen];
B --> E[Top takken afknippen];
C --> F[Scheuten 10-15 cm snoeien];
C --> G[Oudere planten: 20-25 cm snoeien];
D --> H[Met snoeischaar of heggenschaar];
E --> H[Met snoeischaar of heggenschaar];
F --> H[Met snoeischaar of heggenschaar];
G --> H[Met snoeischaar of heggenschaar];
H --> I[Nieuwe scheuten stimuleren];
I --> J[Lavendel gezond houden en goed laten groeien];
Snoeimethoden voor lavendel
Voor de bloei
Na de bloei
Uitgebloeide takken weghalen
Top takken afknippen
Scheuten 10-15 cm snoeien
Oudere planten: 20-25 cm snoeien
Met snoeischaar of heggenschaar
Nieuwe scheuten stimuleren
Lavendel gezond houden en goed laten groeien

Als u te maken heeft met oudere, houtige lavendelplanten, moet u deze terug snoeien tot 20-25 cm boven de grond. Dit kunt u het beste doen met een snoeischaar of heggenschaar. Door de oudere delen van de lavendel te snoeien, stimuleert u de groei van nieuwe scheuten en kunt u ervoor zorgen dat uw plant gezond blijft en goed groeit.

Tip: Gooi de uitgebloeide bloemen niet weg. U kunt ze laten drogen en in een linnen zak in uw kast zetten voor een lekkere geur.

We hebben een aantal veel voorkomende lavendelsoorten op een rijtje gezet, deze zullen we specifiek behandelen en uitleggen hoe u deze variëteiten het beste kunt snoeien.

Tips voor het snoeien van lavendel

 • Gebruik altijd een scherpe snoeischaar om de takken schoon af te knippen.
 • Snoei nooit te ver terug in oude takken, omdat dit de groei kan belemmeren.
 • Zorg ervoor dat u niet snoeit in het oude, houtige gedeelte van de plant.
 • Snoei nooit in de herfst of winter, omdat de plant dan niet meer kan herstellen en kan afsterven.

Lavandula angustifolia - Echte lavendel snoeien

lavendel snoeien

Dit is de klassieke lavendel die niet alleen geliefd is vanwege zijn bekende geur, maar ook vanwege de zilverachtige bladeren en hoekige  stengels. Het is een van de meest gekweekte lavendelsoorten met bloemen die opkomen in de vroege zomer. (En zeer geschikt voor een korte haag!)

 • Snoei direct na de eerste bloei en opnieuw eind augustus na de laatste bloei.
 • Snoei ongeveer 2/3 van de hoogte van de plant af of net boven de onderste twee bladeren op elke stengel.
 • Zorg ervoor dat u niet in het bosrijke deel van de plant snijdt, wat schade kan veroorzaken.
 • Twee keer per jaar snoeien houdt uw plant gezond en compact.

Lavandula x intermedia

lavendel snoeien

Deze laat bloeiende lavendelsoort (Lavandula x intermedia) heeft lange bloeiende stengels bedekt met slanke, taps toelopende bloemknoppen en stengels die naar buiten uitsteken vanuit de bladeren.

 • Snoei eind augustus na de bloei
 • Deze soort is minder winterhard dus wees extra voorzichtig met terugsnoeien. (Niet tot in het bladerrijke deel van de plant.)
 • Snoei terug met ongeveer de helft van de hoogte van de plant en laat veel groene bladeren intact.
 • Streef naar een opgeruimde, afgeronde heuvel met bladeren (dat ziet er ook in de winter goed uit).

Franse of Spaanse lavendel

lavendel snoeien

Deze lavendel heeft in warmere streken veel bloempjes in het late voorjaar, en zelfs pas vroeg in de zomer in koudere gebieden maar bloeit dan vaak tot in de herfst. De plant heeft veel variatie in geur, grootte, kleur, textuur en bloemen.

 • Dit is de minst winterharde tuin lavendel en heeft dus een zachte aanpak nodig.
 • Snoei ze nadat de eerste bloesem is verdwenen.
 • Snoei ze niet te hard terug, zoals bij andere soorten lavendel. Ze kunnen dood gaan!

Snoeischaren speciaal voor het knippen van lavendel

Verhoute oude lavendel snoeien

Als je merkt dat je lavendel houtachtig wordt is, wordt het tijd om maatregelen te nemen en te gaan snoeien. Het snoeien van houtachtige lavendelplanten is namelijk de manier om de lavendelplanten te verjongen. Hierbij is het ook weer belangrijk dat je gaat snoeien met een schone snoeischaar. Zorg er voor dat de bladen scherp zijn, en snoei de lavendel in de lente zodat er geen kans meer is op vorst. Hierdoor kan de lavendel dood gaan.

De basisregel bij het snoeien van oude verhoute lavendel is om niet tot in het bruine hout te snoeien. Deze bruine takken vind je meestal aan de basis van de plant. Verwijder dus alleen de takken die echt dood zijn, waardoor de levende takken meer zonlicht krijgen. Snoei levende bruine takken nooit terug, in de hoop dat ze opnieuw gaan groeien. Dit gaat niet lukken omdat plant geen nieuwe groei kan produceren vanaf deze houtachtige delen.

Meer informatie

Lavendel snoeien: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

Hoe snoei je de lavendel? De lavendel is een wat lastiger plant. Snoeien van deze plant is net even anders dan het snoeien van andere planten. Hoe doe je dat ...

Wanneer je oude of verhoute lavendelplanten snoeit, is het ook een goed idee om niet alle planten tegelijkertijd te snoeien. Werk in plaats daarvan langzamer, snoei elke tak terug maar nooit tot in het bruine hout. Je kunt takken bijknippen met een derde of de helft. Snoei opnieuw in de herfst om de plant vorm te geven, en voeg mest toe om de lavendel goed te laten groeien voordat de winter begint.

Lavendel en mest of kalk

Lavendel heeft kalk nodig om te bloeien. Strooi daarom na het planten driemaal de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk op de planten. Een deel van de kalk in de grond verwerken. Bemesten is niet nodig omdat dit niet in de aard van de plant ligt. Water geven is ook niet nodig, tenzij het lange tijd tropische warmte is, maar lavendel in potten heeft af en toe een gietertje nodig. Lavendel bloeit het hele jaar door.

Hoe kunt u uw lavendelplanten gezond houden?

Naast het snoeien zijn er nog een aantal stappen die u kunt nemen om uw lavendelplanten gezond te houden en goed te laten groeien:

 • Zorg voor een goede drainage van de grond waarin uw lavendel groeit, zodat de wortels niet te nat worden.
 • Geef uw lavendel regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.
 • Geef uw lavendelplanten in het voorjaar organische meststoffen om ze te helpen groeien.
 • Controleer uw lavendelplanten regelmatig op tekenen van ziekten of plagen, zoals meeldauw of bladluizen. Als u tekenen van problemen ziet, behandel de planten dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.
4 1 stem
Artikelbeoordeling

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johanna walhout
Johanna walhout
3 jaren geleden

Goedemiddag, toch graag een maandelijkse update met wat te doen in de tuin 😉