Knoflook kweken, hoe doe je dat?

Knoflook is een lid van de Allium familie, en het is een van de meest gebruikte kruiden ter wereld. Het wordt al sinds de oudheid gekweekt en werd gebruikt door de oude Egyptenaren en Chinese krijgers. Knoflook is een zeer voedzame groente die rauw of gekookt kan worden gegeten; de voordelen voor de gezondheid zijn onder andere het doden van bacteriën en parasieten en het verlagen van het cholesterolgehalte. Knoflook is er in vele soorten. De meest voorkomende soorten zijn:

Witte knoflook (ook bekend als "Gourmet" knoflook) - Groeit groter dan rode knoflook en heeft een mildere smaak.

Rode knoflook - groeit kleiner dan witte knoflook en heeft een sterkere smaak dan witte knoflook, maar niet zo scherp als zwarte knoflook. Rode knoflookbollen hebben een rozeachtige schil met roodpaarse teentjes binnenin.

Knoflook kweken

Knoflook is een zeer gemakkelijke groente om te kweken, daarom is knoflook kweken zo populair. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je zelf knoflook kunt kweken, lees je hier hoe je dat doet. Maar je moet wel opschieten, want knoflook kweken lijkt een beetje op uien kweken. Je moet de knoflook in de herfst planten als je de bollen in juni-juli van het volgende jaar wilt oogsten!

Voordat je je knoflookteentjes plant, moet je ervoor zorgen dat je een zonnige plek hebt met goed gedraineerde grond die niet te vruchtbaar of stikstofrijk is (zoals mest). Knoflook geeft de voorkeur aan koel weer, maar groeit ook bij warmere temperaturen, zolang er maar voldoende water beschikbaar is. Knoflook kweken, hoe doe je dat? Lees het in onderstaand artikel.

Knoflook kweken
Oogst wanneer de toppen bruin worden en vanzelf afsterven. Trek de hele plant omhoog en hang hem ondersteboven op een koele plaats met goede luchtcirculatie, zoals een garage of schuur, totdat alle tekenen van groene bladeren volledig zijn opgedroogd (meestal ongeveer een week). De bollen moeten stevig maar niet hard zijn

Knoflook planten

Knoflook kan zowel in de lente als in de herfst kan worden geplant. Gebruik bij het planten van knoflook altijd gedroogde knoflookbollen. Verse knoflook werkt veel minder goed. Wil je knoflook kweken dan blijft het het beste om plantknoflook te nemen. Dit is speciaal geteelde knoflook, geselecteerd op bolgrootte en/of kiemkracht. Vaak maken grotere knoflooktenen ook grotere bollen. Je kunt ook knoflookteentjes planten die klein zijn, maar bedenk dan wel dat de bollen bijna altijd kleiner worden Plant de knoflookteentjes in de herfst op een zonnige plek. Plant ze 2 centimeter diep, met de punt naar boven. Zet ze 12 centimeter uit elkaar en geef ze na het planten goed water.

Water geven aan knoflook

Knoflook heeft veel water nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, want knoflook houdt er niet van om lang nat te blijven. Een goed bewateringsschema bestaat erin de knoflook twee of drie keer per week water te geven en hem dan een paar dagen te laten uitdrogen.

Meststof voor knoflook

Om ervoor te zorgen dat uw knoflookbollen goed groeien en mooie bloemstelen produceren, is het belangrijk dat de structuur van de grond goed blijft. Omdat het gewas lang op het veld staat en we tussendoor geen grondbewerking kunnen doen, moeten we van tevoren maatregelen nemen. Meng dus een flinke hoeveelheid compost door de grond. Als er geen compost beschikbaar is, is potgrond ook prima.

Oogsten van knoflook

Je kunt knoflook op zijn vroegst vanaf eind juni oogsten. Wanneer tweederde van het loof van de plant geel wordt, kan hij met loof en al worden gerooid. Doe dit voorzichtig om de bollen niet te beschadigen.

Plagen en ziekten van knoflook

De grootste plaag voor knoflook is de uienmade (Delia antiqua), die bovengrondse plantendelen zoals bladeren, bloemen en stengels aantast. Deze maden zijn witte of rozeachtige larven die lijken op kleine wormen. Ze voeden zich met het plantenweefsel, waardoor de plant verzwakt en de opbrengst vermindert. Bladluizen (groene perzikluis) kunnen ook een probleem zijn bij knoflookplanten, maar ze zijn meestal niet zo schadelijk als uienmaden. U kunt uw planten besproeien met insectendodende zeep als u ze op uw planten ziet.

Ziezo, alles wat je moet weten over het kweken van je eigen knoflook. Volg gewoon de bovenstaande stappen, en je oogst je eigen smakelijke knoflookbollen!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties