Kapotte vloertegel vervangen

Heeft u een kapotte vloertegel, binnen of buiten? Waarschijnlijk wilt u hier dan graag van af en de tegel vervangen door een mooie nieuwe. Hier leest u hoe u dit doet.

Benodigdheden:

gebroken vloertegel
gebroken vloertegel
 • Tegel
 • Tegellijm
 • Voegmortel
 • Stofzuiger
 • Voorstrijkmiddel

Verder:

 • Hamer
 • Beitel
 • Slijpschijf
 • Schuurmachine
 • Lijmkam
 • Waterpas

Kapotte tegel verwijderen

Eerst moet u de kapotte tegel verwijderen. Hiervoor haalt u eerst de voeg rondom de tegel al kappende weg. Dit doet u met een smalle beitel en een hamer. U kunt nu de kapotte tegel loswrikken. Als er een grote barst in de tegel zit, dan kunt u de (smalle) beitel in de barst plaatsen en de tegel zo gemakkelijk loswrikken. Is de beschadiging kleiner? Sla dan de tegel kapot in verschillende stukken met uw hamer. U kunt na dit stukslaan de losse stukjes tegel verwijderen met de beitel.
Wat belangrijk is om in uw achterhoofd te houden, is dat u de kapotte of beschadigde tegel niet vanuit de voeg omhoog probeert te wippen. Hiermee beschadigt u mogelijk de omliggende tegels en dat is natuurlijk niet wat u wilt.

Van schuurmachine tot stofzuiger

Nu de oude tegel is verwijderd, is het tijd om de ondergrond voor te bereiden op de nieuwe tegel. Verwijder hiervoor eerst de resten tegellijm met een schuurmachine, zodat u kunt werken op een vlakke, egale ondergrond. Kleine troepjes verwijderd u met behulp van een stofzuiger.
U maakt nu nieuwe tegellijm aan. Smeer het oppervlak wat u net vrij hebt gemaakt en waar de nieuwe tegel straks komt te liggen nu in met deze nieuwe tegellijm. Handig is om hierbij gebruik te maken van een lijmkam.

Het plaatsen van de nieuwe tegel

Nu is de stap gekomen waarin u daadwerkelijk de tegel gaat plaatsen. U legt de tegel eerst op zijn plaats, op de tegellijm dus. Klop de tegel voorzichtig aan met een rubberen hamer. Controleer hierna of uw nieuwe tegel goed ligt met behulp van een waterpas.
Maak nu een voegmiddel aan en strijk dit voegmiddel met een voegijzer in de voegen. Het is nu wachten tot de voegen droog zijn, maar wacht niet te lang! U moet niet wachten tot de voegen helemaal droog zijn maar totdat deze redelijk droog zijn. Dan heeft u namelijk nog de kans om overtollig voegsel te verwijderen met een vochtige spons. Doe dit dan ook voor een mooi resultaat.

Finishing touch

Nu uw nieuwe tegel mooi ligt, ziet uw tegelvloer er in zijn geheel weer netjes uit. Prachtig toch? Vergeet voor het mooiste resultaat vooral niet om de vloer in zijn geheel nog eens te reinigen, om sporen van het klussen uit te wissen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Richard
8 jaren geleden

Bedankt, zeer goede informatie

Marcus Lobenstein
Marcus Lobenstein
8 jaren geleden

Bedankt zelf heb ik er een tapijtje over gelegd! Mischien toch maar eens echt aan het werk.

ivan
ivan
4 jaren geleden

Met enig schuldgevoel lees ik je handige tips over het vervangen van een kapotte tegel. Op onze terrasvloer was een van de tegels losgeraakt en gebarsten. Ik heb er gewoon vulmiddel in gedaan en glad gestreken. Omdat het buiten is, valt het niet zo op, maar lekker zit het me niet. Misschien moet ik toch maar eens met de beitel aan de slag.