Houtworm en of huiszwam bestrijden

Houtworm treedt vooral op bij hout dat deel van het huis uitmaakt: dakhout, trappen, vloerplanken en -balken, en verder bij onbehandelde delen van meubelen, zoals de onderkant van laden en de achterkant van kasten. Ook multiplex en wilgentenen worden aangetast. De schuldige is meestal het klopkevertje, waarvan de larven fijne tunnels boren, 1-2 mm in doorsnee.

Grotere gaten zijn waarschijnlijk gemaakt door boktorlarven, die een voorkeur hebben voor zacht hout en gaten maken van 3-6 mm doorsnede, of door de larven van het doodskloppertje, die flinke gaten maken en het vooral voorzien hebben op bouwhout. Het is mogelijk om aangetast gebied te behandelen met houtwormvloeistof, maar kruimelend hout zult u moeten verwijderen en vervangen.

Houtwormvloeistof dringt niet door gepolitoerd oppervlak; behandel daarbij de boorgaten met een spuitmiddel. De boorgaten zijn verbonden door een serie kanalen, dus hoeft u dit maar om de ongeveer 75 mm te doen. Laat het hout minstens 24 uur drogen en veeg dan resterende vloeistof weg. Roep professionele hulp in bij aantasting op grote schaal of bij ernstige verzwakking van bouwhout.

Huiszwam bestrijden

De huiszwam, ook wel dry rot of droog rot genoemd gedijd goed bij nat hout, vooral als dit zich vlak bij de grond of bij lekkende buizen bevindt, en bij hout waarvan de beschermende verflaag is aangetast. Bij een ontbrekende of beschadigde vochtwerende zone kunnen ook vloerplinten zijn aangetast. De huiszwam, ook wel natte rot genoemd, kan afkomstig zijn van verschillende schimmelsoorten. Meestal is hij herkenbaar aan bruine of zwarte strepen op het hout, waardoor dat splijt en uiteindelijk vergaat. Het aangetaste hout ziet er vaak donkerder uit dan het gezonde en voelt sponzig aan.

huiszwam 1
huiszwam Henk Monster, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

Als de oorzaak van het vocht dat het probleem heeft veroorzaakt eenmaal is weggenomen, sterft de schimmel. Behandel kleine gebieden, zoals raamkozijnen, met houtrotstop en boor gaten in het hout om er rotwerende tabletten in te stoppen die herhaling voorkomen. Als de rot ver is voortgeschreden, moet u het aangetaste hout verwijderen en vervangen. De schimmel die huiszwam veroorzaakt gedijt bij vochtige condities en heeft het voorzien op de harsen en siliconen in onbehandeld hout. De grijze draden zijn echter zo fijn dat ze ook door metselwerk heendringen, zodat de rot zich gemakkelijk van kamer tot kamer kan verspreiden.

Als u er niets tegen doet, zal huiszwam vloeren, deuren en plinten vernielen, en ook pleisterwerk en plafonds aantasten. Aanvankelijk ziet u alleen roodbruin stof, maar binnen enkele dagen ontwikkelen de sporen zich tot schimmels die eruitzien als ondersteboven groeiende paddestoelen en een muffe geur verspreiden. Dit is het eindstadium van ontkieming: de schimmel produceert nu miljoenen sporen die de omgeving verder besmetten.

De bestrijding moet u aan een specialist overlaten, want bij ontoereikende behandeling blijft huiszwam terugkomen. Kies voor een betrouwbaar bedrijf dat een deugdelijke garantie geeft.

Enkele tips

  • Onderzoek 2e hands meubelen die u koopt op houtworm
  • Controleer water en afvoerleidingen op lekkage
  • Pas op met chemicaliën, deze zijn brandgevaarlijk
  • Huiszwam gedijt slecht in goed geventileerde ruimten. Zorg daarom voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de schimmel zich bevindt.

Meer informatie

Wat kan ik doen tegen houtwormen?

De vraag van Maaike Hemmes uit Bloemendaal: Wat kan ik doen tegen houtwormen in mijn kast? Huishoudexpert Emile Bode geeft advies.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties