Houtkachel installeren

Houtkachel installeren

Houtkachels zijn populairder dan ooit. Door de economische malaise met de steeds toenemende energiefacturen vormen houtkachels het uitgesproken verwarmingsalternatief dat bovendien nog rustgevend en idyllisch is ook. Bovendien zijn houtkachels niet alleen makkelijk in gebruik maar, zo zal uit onderstaande stappen blijken, ook gemakkelijk te installeren.

De gepaste locatie kiezen

De eerste stap in het plaatsen van een houtkachel is het kiezen van de geschikte locatie. De plaatsing van uw houtkachel hangt niet alleen van de opening van de schouw af, die u best op voorhand even door een schoorsteenveger laat controleren, maar wordt ook bepaald door de omliggende materialen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen uw houtkachel en eventuele brandbare materialen voor u aan het installeren van de houtkachel begint. Deze ruimte zal ook voor de vereiste ventilatie zorgen. Om het hittegevaar tot het minimum te beperken is het nuttig om advies in te winnen bij een lokale kachelhandelaar. Hij zal u onder andere helpen bij het bepalen van het ideale hittebestendige materiaal van uw houtkachel: Steen, inox, tegels, aluminium, ijzer, …

De eigenlijke installatie

Kunt u aan het eigenlijke installeren van de houtkachel beginnen, zorg er dan voor dat u met de juiste hittebestendige buizen van start gaat en dat u op voorhand grondig de bijgevoegde handleiding doorneemt om latere verrassingen te vermijden. Aan te raden is om de houtkachel op een onbrandbare sokkel, die u onder het rookgat zet, te plaatsen. Staan de kachel en de sokkel recht onder het rookgat dan kunt u met behulp van de bijgeleverde hupstukken aan het installeren van de houtkachel beginnen. Zorg ervoor dat u bij de plaatsing rekening houdt met het toekomstige reinigen van uw kachel.

De rookpijp plaatsen

Een vitaal onderdeel bij het installeren van een houtkachel is de plaatsing van de rookpijp. Zorg tijdens en na de plaatsing dat alles netjes op elkaar aansluit en dat de pijp ook goed afgedicht in het rookgat verdwijnt. Neem het onderste deel van de rookbuizen en plaats dit recht op de kachel, bevestig hierop het bovenste deel en dicht hiermee ook het rookgat. U kunt eventueel ook gebruik maken van ellebogen moest de kachelopening zich langs achter bevinden.

Nog enkel tips

Het is zeer raadzaam om in de ruimte waar men de houtkachel gaat plaatsen ook rook- en CO detectors te installeren. Zij zijn samen met een brandblusapparaat van vitaal belang voor uw persoonlijke veiligheid. Bij houtkachels is het ook noodzakelijk dat u elk jaar een schoorsteenveger laat langskomen om het overtollige roet laat verwijderen en om verstoppingen te voorkomen. Met de winter in aantocht is het ook belangrijk dat u op tijd een houtvoorraad voorziet. In het putje van de winter nog aan geschikt hout geraken is namelijk geen vanzelfsprekendheid.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties