De hortensia

Hortensiastruiken zijn terug te vinden in veel Nederlandse (achter)tuin. Niet alleen zijn deze struiken eenvoudig te onderhouden, ook zijn ze enorm sfeervol als ze eenmaal in bloei gaan. Benieuwd welke soorten hortensia er allemaal zijn en hoe je deze prachtige struiken het best kunt verzorgen? In dit artikel leggen we het je uit!

Verschillende soorten hortensia

Hoewel hortensia doorgaans de kleuren roze, wit of blauw hebben, zijn er ook (zeldzamere) hortensia te koop in tal van andere kleuren. In Nederland zijn de populairste soorten hortensia de hydrangea arborescens ‘Annabelle’, de hydrangea macrophylla ‘Nikko Blue’ en de hydrangea macrophylla ‘Glowing Embers’. Vind je deze populaire hortensiasoorten wat te gewoontjes en kies je liever voor een bijzondere soort? Dan zijn de zeldzame hydrangea macrophylla ‘Magic Revolution’, hydrangea macrophylla ‘Black Steel Zsasa’ en de ‘Hydrangea arborescens ‘Incrediball’ echte aanraders!

Hortensia verkrijgbaar als kamerplant en buitenplant

Wist je dat de hortensia zowel als kamerplant en buitenplant verkrijgbaar is? Daar waar de hortensia als buitenplant vaak pas laat in bloei gaat, kun je met een hortensia als kamerplant als vroeg in het voorjaar genieten van de sfeervolle bollen met kleine bloemetjes.

Hoe moet je een hortensia verzorgen?

Hoe je een hortensia moet verzorgen is ervan afhankelijk of het een kamerplant of een buitenplant is. Hoewel de hortensia één van de eenvoudigst te verzorgen struiken is, is het wel noodzakelijk om deze consequent te onderhouden.

Hortensia als kamerplant verzorgen

Een hortensia is als kamerplant in principe eenvoudig te verzorgen. De ideale temperatuur voor een hortensia kamerplant ligt tussen de 13 en 18 graden. In principe overleeft de hortensia ook bij hogere of lagere temperaturen, maar de prachtige bloemen zullen in dat geval niet volledig tot zijn recht komen. Plaats de hortensia in ieder geval nooit op de vensterbank boven de verwarming, want met dergelijk hoge temperaturen zal de plant niet lang overleven. Geef de hortensia regelmatig water, zodat de grond nooit volledig uitdroogt. In de zomer is het vaak noodzakelijk om de kamerplant dagelijks water te geven, terwijl in de winter enkele keren per week volstaat. Om de kamerplant mooi te houden is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen regelmatig af te knippen. Om je hortensia in de beste conditie te houden, kun je ervoor kiezen om regelmatig wat plantenvoeding aan het gietwater toe te voegen.

Hydrangea arborescens 'Incrediball' (Strong Annabelle)

★★★★★
16,62
Bol.com
as of 7 november 2023 10:23

Kenmerken

Type plant Struik
Kleur Groen | Wit
Standplaats Half-schaduw
Verpakkingsinhoud Pot 19 cm doorsnee
Meerjarige plant Ja
Groenblijvend Nee
Bloeiend Ja

Plaatsing: Half-schaduw

Hortensia als buitenplant verzorgen

Als buitenplant kun je een hortensia het best op een zonnige of halfschaduw plek plaatsen. Wil je nieuwe hortensiastruiken in je tuin planten? Dan kun je dit het best in de maand maart of in de maanden oktober en november doen. In principe kunnen hortensia de koude winterperiode prima overleven, maar het is wel van belang de gevormde knoppen tegen de wintervorst te beschermen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de plant (deels) met noppenfolie in te wikkelen of door een grote doos om de hortensia te zetten. In de zomer is het belangrijk om de hortensia in ieder geval elke dag water te geven. In de winter heeft een hortensia in principe niet veel water nodig. Mocht er in de winter weinig neerslag vallen, dan kun je ervoor kiezen om de hortensia enkele keren per maand wat water te geven. Zin om aan de slag te gaan? Via deze shop kun je eenvoudig een hortensia of vlinderstruik kopen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties