Hortensia stekken, hoe doe je dat?

Hortensia’s kunnen zowel binnen als buiten prima groeien. Doordat het plaatsen van hortensia’s in huis of in de tuin bijna een garantie geeft op prachtige sfeervolle bloemen in de bloeiperiode en deze planten vrij weinig onderhoud nodig hebben, zijn hortensia’s uitgegroeid tot één van de populairste plantensoorten van Nederland. Aangezien hortensia’s eenvoudig zelf te stekken zijn, hoef je maar één plant zelf aan te schaffen. Ben je benieuwd hoe je hortensia’s het best kunt stekken en hoe je de nieuwe stekjes moet verzorgen? In dit artikel geven we je handige tips!

Wat heb ik nodig voor het stekken van hortensia’s?

Voor het stekken van hortensia’s heb je naast een scherpe snoeischaar of een scherp mesje ook verse stekgrond en een potje nodig. Zorg er in ieder geval altijd voor dat het gereedschap waarmee je werkt schoon is. Als je zou werken met vuil gereedschap, dan is de kans groot dat je ziektes overbrengt op de moederplant of op de stekjes.

Het stekken van hortensia’s

Het stekken van hortensia’s is absoluut niet moeilijk. We hebben een handig stappenplan gemaakt, waarmee je zelf eenvoudig hortensia’s kunt stekken!

1. De eerste stap is het afsnijden van de stengel bij de hortensia. Kies hiervoor een gezonde stengel en snij deze net onder het oog af. Gebruik hiervoor bij voorkeur een snoeischaar of een scherp mesje.

2. Verwijder vervolgens alle bladeren van het stengeltje. Je kunt de bladeren voorzichtig met de hand van het stengeltje scheuren, maar je kunt dit ook met een klein schaartje doen.

3. Zet de nieuwe stekjes vervolgens in stekgrond. Het is aan te raden om wat extra voeding aan de grond toe te voegen, zodat de nieuwe hortensia’s meteen goed kunnen groeien. Heb je meerdere stekjes genomen? Je kunt er dan voor kiezen om meerdere stekjes in één potje te zetten, maar ook per stekje een nieuw potje is prima.

4. Nadat je de stekjes in de stekgrond hebt gezet, kun je ze het best onder glas zetten. Hierdoor groeien ze namelijk een stuk sneller!

5. Na ongeveer 3 weken zijn er al flink wat wortels aan de stekjes gegroeid. Als je merkt dat de stekjes te groot worden voor de potjes, dan is het verstandig om ze in een grotere pot te zetten. Zeker als je meerdere stekjes in één potje hebt geplaatst, is het aan te raden om niet te lang te wachten met het verpotten van de plant. Dit is tevens het ideale moment om de hortensia’s weer wat extra voeding te geven. Je kunt nieuwe stekjes het eerste jaar het best niet blootstellen aan vorst. Zet de plantjes met vorst daarom altijd binnen.

Waar moet ik de nieuwe hortensia’s neerzetten?

Je kunt de nieuwe hortensia’s het best op een zonnige plek neerzetten. Het is belangrijk om nieuwe hortensia’s de eerste jaren goed te beschermen tegen de vorst. Het eerste jaar kun je de plantjes met vorst daarom het best ergens binnen neerzetten. In de jaren daarna is het voldoende om de plant in te wikkelen in noppenfolie.

Het onderhouden van hortensia’s

Om je hortensia mooi in model te houden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan de plant. Zo is het aan te raden om je hortensia’s een aantal keren per jaar grondig te snoeien. Of en hoe regelmatig je hortensia’s moet snoeien is er mede van afhankelijk of het een binnen- of buitenplant betreft.

Snoeien van hortensia’s

Hortensia’s kunnen aardig snel groeien. Het snoeien van de hortensia’s is daarom niet alleen beter voor de gezondheid van je plant, maar het zorgt er ook meteen voor dat de plant niet te groot wordt voor in de tuin. Tijdens het snoeien van de hortensia’s mag je al het dode hout verwijderen. Ook dunne en zwakke stijgen mag je volledig wegsnoeien. Is de plant te groot geworden voor in de tuin? Dan kun je ervoor kiezen om de langere takken ook een flink stuk terug te snoeien. Je kunt hortensia’s het best snoeien als er geen vorst is, bij voorkeur op een bewolkte, droge dag. Je kunt voor het snoeien van hortensia’s het best een scherpe snoeischaar gebruiken. Met een snoeischaar kun je namelijk de mooiste snijwonden maken.

Ziektes bij hortensia’s

In principe zijn hortensia’s niet erg vatbaar voor ziektes. Mocht je hortensia toch ziek worden, dan kun je dit het best direct bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het aan te raden om besmette bladeren met een scherpe snoeischaar te verwijderen. Maak het gereedschap na het verwijderen van besmette bladeren altijd goed schoon.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties