Hortensia snoeien, hoe en wanneer doe je dat?

Hoe en wanneer een Hortensia snoeien?

Er bestaan zeer veel verschillende soorten Hortensia's. Daarom is de vraag hoe en wanneer een Hortensia snoeien niet zomaar te beantwoorden. Daarom zullen we in dit artikel het snoeien van een aantal veel voorkomende soorten behandelen. We behandelen het snoeien van de bordvormige / schermvormige hortensia, daarnaast de gewone hortensia, ook wel bolhortensia of in het engels ‘mopheads' genoemd (Hydrangea macrophylla). Hierna de klimhortensia en tot slot gaan we het hebben over het snoeien van de pluimhortesnia (Hydrangea paniculata) en de Hortensia annabelle (Hydrangea arborescens).  Maar voordat we verder gaan, eerst iets meer over wanneer je het beste een hortensia kunt snoeien.

Ook interessant

Wanneer een Hortensia snoeien?

In welke maand hortensia snoeien? En snoeien we de hortensia in de herfst of in het vroege voorjaar? Dit is een veelbesproken onderwerp onder tuinarchitecten en hoveniers. Er zijn drie stromingen over wanneer je hortensia's moet snoeien voor de beste resultaten en elk van hen heeft zijn verdienste.

Hortensia snoeien in de zomer. De eerste theorie is dat je je hortensia onmiddellijk na de bloei moet snoeien, in de late zomer of herfst. Door de bloeiende takken aan het einde van hun cyclus te verwijderen, moedig je de plant aan om zijn energie te steken in de productie van nieuwe knoppen en bladeren in plaats van in het produceren van bloesem.

Hortensia snoeien najaar. De tweede theorie is dat je je hortensia moet snoeien onmiddellijk voor de bloei, in de late winter of vroege lente. De gedachte hierachter is dat door het verwijderen van oude bloemen en bladeren, je de plant blootstelt aan meer zonlicht, wat haar helpt effectiever te bloeien.

De derde theorie is dat je een hortensia helemaal niet moet snoeien, omdat dit het wortelstelsel kan beschadigen en de plant kan doen afsterven. Hortensia's zijn zelfvermeerderende struiken die geen menselijke tussenkomst nodig hebben om opnieuw te groeien; als je ze gewoon met rust laat, zullen ze bloeien met weinig tussenkomst van hun eigenaars. We zullen in onderstaande paragrafen de voor- en nadelen van de verschillende theorieën nader bekijken.

Wanneer snoeien hangt af van de soort hortensia

Hortensia's kunnen worden verdeeld in twee groepen, bloeiers op oude knoppen (oud hout, overjarig hout) en bloeiers op nieuwe knoppen (nieuw hout).

Bij het snoeien van een hortensia die bloeit op oude knoppen, snoeit u onmiddellijk nadat de plant uitgebloeid is dus in de late zomer of najaar. Ze worden vaak "bladverliezende" hortensia's genoemd omdat ze elke herfst hun bladeren verliezen.
Wanneer u een hortensia snoeit die bloeit op nieuwe knoppen, wacht dan met snoeien tot de knoppen beginnen op te zwellen in de lente of het begin van de zomer om te vermijden dat bloemen worden verwijderd. 
hortensia snoeien

Welk soort hortensia heb ik?

Er zijn een paar manieren om te zien of je hortensia een bloeier is op oude knoppen of een bloeier op nieuwe knoppen:

Nieuwe knoppen zijn kleiner en buigzamer dan oude knoppen. Als je een knop voorzichtig buigt en hij breekt af, is het waarschijnlijk een oude knop die zich heeft ingegraven voor het seizoen. Als je hem buigt en hij knapt niet, maar buigt met enige veerkracht, dan is het een nieuwe knop.
Een andere manier om te bepalen of je hortensia bloeit op nieuwe of oude knoppen is te kijken naar de herfstkleur. Planten die gebloeid hebben op oude knoppen zullen een herfstkleur hebben die grauw bruin-groen of verwassen geel is; planten op nieuwe knoppen zullen echter hun originele zomerkleur behouden tot de winter zijn intrede doet.
Bloeiers op oude knoppen zijn diegenen die vanuit het centrum naar buiten bloeien, zoals "Annabelle" of "Endless Summer". Bloeiers op nieuwe knoppen zijn die welke van buiten naar binnen bloeien, zoals "Blue Bird" of "Pink Pearl". In het algemeen geldt voor beide groepen dat snoeien het beste snel na de bloei kan gebeuren.
hortensia snoeien

Soorten hortensia's die bloeien op oud hout

  • Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)
  • De perzikbloemhortensia (Hydrangea arborescens)
  • Hydrangea macrophylla
  • Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)
  • Hydrangea aspera
  • Hydrangea involucrata

Soorten hortensias die bloeien op nieuw hout

  • Hydrangea paniculata
  • Hydrangea arborescens
  • Hydrangea arborescens 'Annabelle'
  • Hydrangea macrophylla "Forever & Ever"

Hoe hortensia "op oud hout" snoeien?

De beste snoeimethode voor hortensia's die groeien op oud hout is om de stengels af te knippen, zodat er één sterke knop overblijft. Dit zal nieuwe groei forceren en uw planten gezond houden. Als u deze soorten volledig terugsnoeit, zullen er dat jaar geen bloemen zijn. Om op oud hout te snoeien, moet u een of twee knoppen laten zitten op de stengel die aan een oude tak vastzit. Deze knoppen kunnen klein zijn en moeilijk te zien. Bij de meeste hortensia's is het groeiseizoen in de lente wanneer de plant in blad komt, dus je hebt een paar weken om te beslissen op welke tak je terugsnoeit. De truc bij deze techniek is om ervoor te zorgen dat er nog minstens een jaar groei aan de tak zit voordat je hem afknipt.

Hoe hortensia op nieuw hout snoeien?

Als u uw hortensia op nieuw hout wilt snoeien, verwijder dan alleen dood hout en zwakke stengels. Knip de stengels in een hoek (45 graden) met een scherp mes of snoeischaar tot 10 cm boven de basis van de struik af. Op deze manier kunt u meer hout verwijderen zonder het vaatstelsel van de plant te beschadigen. Daarna kunt u ook wat van de oude aanwas wegsnoeien om meer ruimte te creëren voor de nieuwe scheuten. Dit moet echter voorzichtig gebeuren, zodat u actieve takken en knoppen niet beschadigt.

Waarom Hortensia's snoeien?

Hortensia's worden gesnoeid om ze vorm te geven tijdens hun groei. Het doel van snoeien is om de vorm van de struik te verbeteren, zieke takken en twijgen te verwijderen, de struik in toom te houden zodat hij niet met zijn wortels een schutting of looppad overneemt, nieuwe groei en bloemproductie te stimuleren, en de vruchtvorming te bevorderen.

Om vorm te geven, of de hoogte en grootte te controleren

De meest voorkomende reden om hortensia's te snoeien is om de hoogte en de grootte van de struik te controleren. Het doel is om de hortensia binnen een beheersbare grootte te houden, zodat hij niet te groot wordt voor een bepaald gebied. Het snoeien van hortensia's kan ook worden gebruikt om de vorm te controleren door lange, dunne takken in te korten en spichtige groei te verwijderen.

Om beschadigde of zieke takken en twijgen te verwijderen

Hortensia's laten van nature oude, dode takken en twijgen vallen als onderdeel van hun groeicyclus; het is echter belangrijk om alle takken en twijgen die aan de plant hangen te verwijderen, evenals alle zieke takken. Zo voorkomt u dat eventuele schade door insecten of ziekten zich over uw plant verspreidt.

Om nieuwe groei en bloemproductie te stimuleren

Het snoeien van hortensia's bevordert de ontwikkeling van grotere bladeren, die op hun beurt grotere bloemen creëren. Als u uw hortensia niet snoeit, zal ze overwoekerd raken en het volgende jaar misschien niet meer bloeien. De snoei bevordert dus de groei en de bloei van de hortensia's door de uitgebloeide bloemen en de dode stengels van het vorige seizoen te verwijderen.

Wanneer hortensia’s bemesten?

Nu we toch net gesnoeid hebben is het direct het juiste moment voor bemesting. Hortensia’s bemesten doe je voor eind maart – april, direct na het snoeien van je hortensia’s. Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of ‘gewone’ organische mest. Ook zijn er speciale meststoffen verkrijgbaar voor het weer blauw maken van hortensia's die hun oorspronkelijke blauwe kleur zijn kwijtgeraakt. Bekijk hier een overzicht van de verschillende specifieke meststoffen speciaal voor hortensia's.

Verdroogde hortensia snoeien

Bij hortensia geven we normaal gesproken de tip om uitgebloeide bloemen te laten staan, als bescherming tegen vorst. Maar bloemen die door gebrek aan vocht zijn uitgedroogd, kunnen worden verwijderd. In ieder geval zijn het vaak takken zonder bloemen. Voor het evenwicht kunt u ook hier en daar wat gezonde takken verwijderen. Zo zorg je ervoor dat de vorm weer in evenwicht komt - puur voor het uiterlijk. En zodat de plant volgend jaar niet onevenwichtig verder groeit.

Meer informatie

Zo maak je nooit meer fouten met hortensia snoeien

Heb je wel eens een jaar zonder hortensiabloemen gehad? De kans is heel groot dat je fout gesnoeid hebt.

Kan ik hortensia in najaar snoeien?

Sommige hortensia's moeten in de lente gesnoeid worden (als ze bloeien), terwijl andere in de herfst gesnoeid moeten worden voordat hun bladeren in de winter vallen. Sommige soorten hortensia's moeten helemaal niet gesnoeid worden (Eikenbladhortensia).

Waar knip je een hortensia af?

Als je de uitgebloeide bloemen afknipt, blijft je plant gezond en krijgt hij meer bloemen. Als je de bloemen net boven de reeds gegroeide bladknoppen afknipt, krijgt je de grootste opbrengst: die bladknoppen worden nieuwe stengels voor de groei van volgend jaar. Je kunt de uitgebloeide bloemen het hele jaar door wegknippen, maar als je ze in de winter laat zitten, beschermen ze je plant de hele winter tegen vorst.

Wat gebeurt er als je een hortensia niet snoeit?

Als u uw hortensia niet regelmatig snoeit, zult u merken dat de plant minder bloemen en meer bladeren produceert. Dit komt omdat de plant energie produceert om grote hoeveelheden gebladerte te onderhouden in plaats van energie te gebruiken om bloemen te onderhouden. Als u uw hortensia echter regelmatig snoeit, stimuleert u een gezonde groei met veel bloemen.

Welke hortensia moet je niet snoeien?

Er zijn hortensia's die bloeien op oud hout, wat betekent dat ze hun bloemen produceren op scheuten die het hele vorige seizoen gegroeid zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn de eikenbladhortensia en de klimhortensia. Deze hortensia's hoef je niet te snoeien

Hoe kun je een hortensia stekken?

Het idee om je eigen hortensia te maken van een stek lijkt misschien iets dat alleen door professionele tuinders kan worden uitgevoerd, maar het is eigenlijk een eenvoudige taak voor de gemiddelde tuinier. Wat je in wezen doet, is een stek van een bestaande hortensiaplant in de grond stoppen. Met de juiste verzorging groeit deze kleine hortensia snel uit tot grote en volwassen struik.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
l.j.koornneef
l.j.koornneef
4 jaren geleden

ik heb van een hortensiakweker vernomen, dat het blauw van de bloemen ontstaat door de zuurgraad van de bodem op 6 te houden, daardoor ontstaat de kleur en niet door een hand spijker, zoals de volksmond zegt.