0 0 votes
Artikelbeoordeling

Hoe een Hortensia snoeien?

Er bestaan zeer veel verschillende soorten Hortensia’s. Daarom is de vraag hoe en wanneer een Hortensia snoeien niet zomaar te beantwoorden. Daarom zullen we in dit artikel het snoeien van een aantal veel voorkomende soorten behandelen. We behandelen het snoeien van de bordvormige / schermvormige hortensia, daarnaast de gewone hortensia, ook wel bolhortensia of in het engels ‘mopheads’ genoemd (Hydrangea macrophylla). Hierna de klimhortensia en tot slot gaan we het hebben over het snoeien van de pluimhortesnia (Hydrangea paniculata) en de Hortensia annabelle (Hydrangea arborescens). 

Maar voordat we we gaan, eerst iets meer over wanneer je het beste een hortensia kunt snoeien. In een vorig artikel hadden we het over snoeien van lavendel

Wanneer een Hortensia snoeien?

Deze vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden. De meeste snoei wordt namelijk uitgevoerd in de late winter of het vroege voorjaar. Er bestaat een uitzondering en die geldt voor de klimhortensia. Een klimhortensia snoeien wordt na de bloei in de zomer gedaan. Wellicht overbodig, maar zorg altijd voor een goede snoeischaar voordat je aan de slag gaat!

Een Bolhortensia snoeien

De dode bloemen van een Bolhortensia mogen net na de bloei worden verwijderd. Nog beter is om de bloembollen in de winter te laten zitten om zo wat vorstbescherming te bieden voor de zachte groeiknoppen er onder. Verwijder de dode bloemenkoppen in het vroege voorjaar en snijd de stengel terug naar de eerste sterke, gezonde paar knoppen van de dode bloem.

Snoeien tijdens de bloei

Snoei een of twee van de oudste stelen bij de basis om de productie van nieuwe groei te versnellen. Deze nieuwe groei zal een stuk voller en rijker zijn. Slechte of verwaarloosde planten kunnen volledig worden terug gesnoeid door alle stengels aan de basis af te snijden. Hiermee verwijder je alle bloemen, en moet je dus een jaartje wachten op nieuwe bloei.

Een schermhortensia snoeien

blank

Schermvorige hortensia’s zijn sterker dan bolholtensia’s, en de uitgebloeide bloemknoppen mogen na de bloei worden teruggebracht tot het tweede paar bladeren onder het hoofd. Hiermee wordt voorkomen dat zich zaad ontwikkelt en de energie van de plant verminderd.

Snoeien tijdens de bloei

Hiervoor hanteer je dezelfde werkwijze als voor de bolhortensia. Snoei een of twee van de oudste stelen bij de basis om de productie van nieuwe groei te versnellen. Bij zeer slechte of verwaarloosde planten kun je de takken volledig weg snoeien.

Snoeien van klimhortensia’s

Een klimhortensia snoeien

De klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. Petiolaris) zal na de bloei overmatig veel scheuten hebben die direct na de bloei terug gesnoeid moeten worden. De meeste bloemen bloeien aan de bovenkant van de plant, dus probeer deze zo veel mogelijk in stand te houden. Gevestigde planten verdragen een harde snoei prima in de lente, maar bij een uitgebreide snoei in één keer zal de bloei de komende paar zomers waarschijnlijk afnemen. Beter is om in plaats van volledige snoei de snoei te verspreiden over drie of vier jaar om bloemverlies te voorkomen, waardoor de plant geleidelijk kleiner wordt.

Pluimhortensia en Hortensia annabelle snoeien

Hortensia snoeien

Het snoeien van de pluimhortesnia (Hydrangea paniculata) en de Hortensia annabelle (Hydrangea arborescens) verloopt iets anders. Eigenlijk volstaat het om alleen het dode hout in het voorjaar te verwijderen. Echter worden deze soorten veel vruchtbaarder wanneer je ze jaarlijks teruggesnoeid tot een serie opstaande takken van ongeveer 25 cm tot 60 cm hoog. Snoei elke lente de stelen van het jaar daarvoor terug tot een paar gezonde toppen om zo prachtige bloempluimen te realiseren.

Overige soorten horstensia’s snoeien

De Hydrangea serrata (Bluebird hortensia) kan op dezelfde manier worden gesnoeid als bolvormige en schermvormige hortensia’s.  De meeste andere hortensia-soorten, waaronder Hydrangea aspera en Hydrangea quercifolia, hebben in het voorjaar slechts minimale snoei nodig. Het verwijderen van dode en te lange stengels volstaat hierbij. 

Wanneer hortensia’s bemesten?

Nu we toch net gesnoeid hebben is het direct het juiste moment voor bemesting. Hortensia’s bemesten doe je voor eind maart – april, direct na het snoeien van je hortensia’s. Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of ‘gewone’ organische mest. Ook zijn er speciale meststoffen verkrijgbaar voor het weer blauw maken van hortensia’s die hun oorspronkelijke blauwe kleur zijn kwijtgeraakt. Bekijk hier een overzicht van de verschillende specifieke meststoffen speciaal voor hortensia’s.

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
l.j.koornneef
Gast
l.j.koornneef
2 jaren geleden

ik heb van een hortensiakweker vernomen, dat het blauw van de bloemen ontstaat door de zuurgraad van de bodem op 6 te houden, daardoor ontstaat de kleur en niet door een hand spijker, zoals de volksmond zegt.

0 0 votes
Artikelbeoordeling