Hoe zorg je voor schaduw?

Na de Pasen komt voor veel mensen het mooiste seizoen. De lente en de warme zomer staan voor de deur. Vakantie in juli en augustus zullen nog door velen thuis worden genoten. De corona blokkeert nog steeds verre vakantiereizen ondanks dat de vaccinaties uitgerold worden.

Warme zomers in eigen land

Mocht je over een eigen tuin beschikken dan is het natuurlijk ook thuis goed uit te houden. Voor de temperatuur hoef je het vliegtuig niet in omdat de zomers in Nederland gewoon prima zijn. Sterker nog in de zomer zijn temperaturen boven de 35 graden geen uitzondering meer en is er volop behoefte aan schaduw. Dikwijls zijn er ook grote temperatuur verschillen overdag en in de vroege avond en nacht.

Parasols en schaduwdoeken

Een schaduwrijke plek is te realiseren met parasols. Er zijn grote zwevende parasols die gemakkelijk een terras overdekken. Toch biedt doek niet alle bescherming tegen Uv-stralen. Het gevaar om te verbranden blijft aanwezig. Hetzelfde geldt voor de grote schaduwdoeken die over een ruimte gespannen wordt. Het meest ideaal is een overkapping met een degelijke constructie.

Terras overkapping open of gesloten?

Een overkapping tuin is meer dan een afdak. De meest gebruikte overkappingen zijn gesloten ruimten waardoor het een tuinkamer wordt. Met schuifpuien kan de ruimte open worden geschoven zodat het buitengevoel ervaren wordt. Een dakconstructie van glas versterkt het buitengevoel. Een gesloten overkapping kan voorzien worden van buitenverwarming.

Pergola is ook een optie

Een open terrasoverkapping betreft uitsluitend een dakconstructie gedragen door pilasters en verbonden aan één zijde van de bebouwing. Een pergola biedt ook die mogelijkheid waarbij een harmonicadoek zorgt voor beschutting. In feite wordt eenzelfde effect bereikt als een zonnescherm. Het PVC-doek is handmatig of elektrisch opvouwbaar. Het doek wordt dan geplaatst in meestal aluminium geleiders.

Een pergola is voordeliger dan een overkapping. Bij een overkapping is de prijs erg afhankelijk van het materiaal; glas, polycarbonaat, aluminium of hout. Het is niet alleen de prijs die telt. Ook de outlook van een pergola of een overkapping is wezenlijk anders.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties