Hoe richt je een rechthoekige tuin in?

Veel tuinen in woonwijken hebben een rechthoekige tuin. Hoe richt je deze het mooiste in? Hou je de rechte lijnen vast of speel je juist met de vormen? Wat zijn leuke ideeën voor je tuin zodat het eens anders wordt dan de standaard achtertuin?

Speel met de lijnen in je tuin

Door juist niet de rechte lijnen te benadrukken of in ieder geval niet in dezelfde richting als die van je tuin, maak je je tuin juist veel speelser. Laat een pad gezellig slingeren door de tuin en maak ook je terras(sen) in een andere vorm dan je tuin. Hou je wel van speels dan kan je voor een rondere vorm kiezen. Hou je juist wel van strak? Ook dat kan, maar gebruik dan niet dezelfde richting als je tuin of doe het vierkant in plaats van rechthoekig. Dit kan je natuurlijk nog mooier benadrukken door slim je tuinmeubelen uit te zoeken. Tuinmeubelen kopen kan een hiermee een leuk onderdeel worden voor het herinrichten van je tuin. Kies voor een loungebank die mooi uitkomt bij de vorm van je terras, voor een ronde of juist vierkante tuintafel of tuinstoelen die qua kleur juist heel mooi uitkomen. Een tuinset wordt zo een echt onderdeel van je tuin en bedenk ook dat je terras simpelweg een blikvanger van de tuin is.

Speel met de ruimtelijke waarneming

Probeer ook te spelen met het ruimtelijke effect van je tuin. Denk eens aan hoe je een tekening 3D maakt: door in perspectief te tekenen. Een pad teken je steeds smaller naar de horizon toe, om zo het echt verder weg te laten lijken. Neem dit principe eens over in je tuin! Door vanuit je huis het pad naar achteren toe steeds smaller te maken, lijkt het alsof het verder weg is! Verder kan je spelen met hoogteverschillen in de tuin. En zelfs je schutting kan hierbij van nut zijn. Door te kiezen voor horizontale planken lijkt je tuin langer! Wist je trouwens ook dat door de tuin hoekjes te geven en daarmee dus delen uit het zicht te onttrekken, dit het idee geeft dat je tuin groter is dan een tuin welke je in 1 blik kan overzien en kaal is? Door te spelen met dit soort zaken maak je je tuin ook meteen minder rechthoekig. Of je nu juist van strak houdt of niet, door slim met de manier waarop je het in je tuin neerzet om te gaan, kan je je tuin een hele andere dimensie geven.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saartje Trilsbeek
2 jaren geleden

Ik vind altijd inspiratie in zulke artikelen. Men onderschat heel vaak hoe moeilijk het is om woonruimten in te richten. Als je er niet 24/7 mee bezig bent, zie je vaker dan niet belangrijke aspecten over het hoofd.
Ik voelde me geroepen hierop te reageren haha