Leer de grondbeginselen van het snoeien

Heb je ooit een plant in je tuin gesnoeid? Of zelfs een boom moeten snoeien? Dan weet je waarschijnlijk wel hoe lastig dit kan zijn. Dit artikel geeft je alle informatie over de basisprincipes van het snoeien. Als je niet de resultaten krijgt die je wilt van het snoeien, of je bent nieuw met snoeien en weet niet waar te beginnen, dan is dit een handige gids om mee te beginnen!

Waarom moet je snoeien?

Snoeien is het verwijderen van stengels, takken, twijgen, knoppen en bladeren van bomen, struiken en wijnstokken. Snoeien verbetert de gezondheid, groeikracht, vorm en het uiterlijk van planten door de groei te stimuleren en de luchtcirculatie te verbeteren. Het houdt de planten ook op een handelbare grootte.

Snoeien kan je ook helpen de groei van planten onder controle te houden. Als een boom bijvoorbeeld te hoog wordt en te veel ruimte inneemt in uw tuin, kunt je hem een beetje terugsnoeien om hem korter te houden zonder dat je een nieuwe boom hoeft te kopen of daar iets anders hoeft te planten. Snoeien geeft planten niet alleen een professionelere uitstraling, maar het is ook erg belangrijk voor grotere bomen om gezond te blijven. Als ze niet af en toe worden gesnoeid, kunnen ze ziek worden of beschadigd raken door het weer of door ongedierte.

De voordelen van snoeien

  • Snoeien verwijdert dode of zieke takken die ziektes kunnen verspreiden of schade kunnen toebrengen aan andere delen van de boom.
  • Snoeien laat meer zonlicht binnen in het bladerdak van een boom voor een verhoogde fotosynthese (het proces waarbij planten lichtenergie omzetten in voedsel).
  • Snoeien houdt bomen gezond door nieuwe groei te stimuleren in de takken die na het snoeien overblijven.
  • Snoeien stimuleert de sapstroom, waardoor bomen beter bestand zijn tegen insecten en ziekten.

Hoe snoeien

Wanneer moet je bomen snoeien, kies de juiste tijd van het jaar

Wanneer u moet snoeien, hangt af van het type plant, maar over het algemeen is de herfst een goed moment om bijna alle bomen of struiken te snoeien. Als u laat in de herfst snoeit, wanneer de dagen korter worden en de temperaturen afkoelen, zullen uw planten minder snel last hebben van de schok van het terugsnoeien.

Bomen kunnen dus op elk moment van het jaar gesnoeid worden, maar de voorkeur gaat uit naar de nazomer en de vroege herfst, omdat ze dan gemakkelijker de overgang naar de winter kunnen maken. De lente is ook een goed moment omdat er dan waarschijnlijk minder insecten zijn en de boom niet zoveel vocht uit zijn takken verliest omdat ze nog geen kans hebben gehad om hun bladeren te laten groeien.

Bomen die in de winter hun bladeren verliezen, moeten worden gesnoeid nadat de bladeren zijn gevallen. Dood hout en takken die tegen elkaar aan schuren, kunnen ziekten en schimmels verspreiden, dus deze bomen moeten vroeg in het voorjaar worden gesnoeid. Als u bijvoorbeeld dode takken van een es wilt verwijderen, knip ze dan af net boven het punt waar ze samenkomen met gezond hout. Op die manier snijdt u niet in gezond hout en doet u de boom meer kwaad dan goed.

Bomen kunnen worden onderverdeeld in twee grote categorieën - loofbomen en naaldbomen. Bladverliezende bomen verliezen elk jaar hun blad en zijn daarom vrij gemakkelijk te snoeien omdat je alleen dood hout hoeft te verwijderen. Naaldbomen daarentegen verliezen hun blad niet elk jaar, maar groeien voortdurend; bij het snoeien van naaldbomen moet je dus heel voorzichtig zijn dat je het levende hout, dat het hele jaar door blijft groeien, niet beschadigt.

Als vuistregel geldt: begin altijd aan de top

Om uw plant te snoeien, begint u bovenaan en werkt u naar beneden toe. Knip dode of beschadigde takken af en werk dan naar beneden toe naar de kleinere takken. Zorg ervoor dat u terugsnoeit tot op een knooppunt, want dit bevordert nieuwe groei.

Wanneer moet je heesters snoeien?

Wanneer heesters moeten worden gesnoeid, hangt af van het soort heester in kwestie. De meeste heesters groeien het best als ze laat in de winter of vroeg in het voorjaar worden gesnoeid. Sommige heesters geven er echter de voorkeur aan in de herfst te worden gesnoeid.

Het snoeien van heesters kan dus in de late herfst of het vroege voorjaar gebeuren, afhankelijk van het soort heester. Sommige heesters moeten niet worden gesnoeid tijdens hun rustperiode, omdat ze dan niet genoeg energie hebben om te genezen nadat u ze hebt teruggesnoeid. Planten als azalea's en rododendrons kunnen het best tussen november en maart worden gesnoeid, omdat ze in de zomer niet veel groeien.

Voorjaarsbloeiende heesters

Snoei voorjaarsbloeiende heesters nadat ze in het voorjaar hebben gebloeid. Dit omvat seringen, viburnums, forsythia, schijnappelsien, en kamperfoelie. Snoei ook bladverliezende azalea's en rhododendrons die in het voorjaar bloeien voordat er nieuwe bladeren zijn ontwikkeld.

Zomerbloeiende heesters

Snoei zomerbloeiende heesters onmiddellijk na hun bloei. Dit omvat rozen, bloedend hart, pioenen, vlinderstruik (buddleia), en gardenia's.

Bladverliezende bloeiende heesters

Snoei bladverliezende bloeiende heesters nadat ze uitgebloeid zijn voor het seizoen. Dit omvat forsythia, seringen, viburnums, arborvitae, en spirea.

Groenblijvers

Snoei groenblijvers in de late winter of het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint.

Als u niet zeker weet of het tijd is voor wat snoeiwerk aan uw struiken, let dan op bruine bladeren en het uitblijven van nieuwe knoppen. Als dit het geval is, is het misschien tijd om te snoeien!

Hoe snoeien

Welk gereedschap heb ik nodig?

Een snoeischaar

Dit is het belangrijkste gereedschap van allemaal. Als de takken te groot zijn voor uw handsnoeischaar, hebt u deze nodig. Je kunt ze bij elke kwekerij of tuincentrum krijgen en ze zijn er in ongelooflijk veel maten. Elke snoeischaar is goed, zolang hij maar scherp is (botte snoeischaren zullen de takken niet goed afknippen). Sommige mensen geven de voorkeur aan een bypass snoeischaar, anderen aan een aambeeld snoeischaar, maar ik vind beide types goed werken. Wat is het verschil tussen de twee?

Bypass snoeischaren

Hebben messen die langs elkaar schuiven om stengels af te knippen - zo kun je met minder moeite door dikkere takken knippen.

Aambeeldsnoeischaar

Deze snoeischaar drukt het snoeisel plat, dus is hij beter voor het verwijderen van uitgebloeide bloemen en het afknippen van vaste planten tot aan de wortels.

Snoeizaag

Als je veel dood hout moet verwijderen, is het makkelijker om daarvoor een zaag te gebruiken dan om het met een snoeischaar af te zagen. Gebruik in elk geval een zaag als je iets moet verwijderen dat dikker is dan 2-3" in diameter.

Weet hoe je takken moet terugsnoeien

Verwijder takken die tegen elkaar aan schuren of de grond raken. Als takken de grond raken, kunnen insecten en ziekten de stam van de plant binnendringen en deze van onderaf infecteren. Evenzo kunnen takken die tegen elkaar wrijven na verloop van tijd nog meer schade aanrichten door de schors af te schrapen, waardoor er wonden ontstaan in het afweersysteem van de plant tegen ongedierte.

Verwijder beschadigde takken

Verwijder dood en ziek plantweefsel zo snel mogelijk. Dood en ziek weefsel trekt insecten en ziekten aan die zich snel door uw planten kunnen verspreiden en hele oogsten kunnen ruïneren. Als u dode of verkleurde bladeren of takken aan uw planten ziet, verwijder deze dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.

Snoei niet als het regent

Voordat je begint met snoeien, is het verstandig om goed te letten op het weer. Als het gaat regenen, kun je beter wachten tot de volgende dag. Snoei je toch, dan kan het sap dat via de takken naar beneden loopt beschadigen en infecties veroorzaken aan de bladeren of de stam van de plant.

Wordt niet te enthousiast

Haal niet alles er in één keer af. Het is verleidelijk om te denken dat als er één tak dood of ziek is, het hele ding geen doel meer heeft en gewoon verwijderd moet worden. Kijk in plaats daarvan naar de boom als geheel en beslis welke takken eruit moeten en laat de andere met rust. Als je te veel verwijdert, kan je boom scheef gaan staan of verzwakken, wat het onderhoud in de toekomst moeilijker maakt. Verwijder niet meer dan een derde van de takken van een plant of boom in één keer.

Hoe snoeien

Samenvatting, wat beslist wel doen als je gaat snoeien?

  • Snoei de eerste keer op de jongste scheuten, deze zullen de sterkste nieuwe groei produceren.
  • Snoei altijd boven een knop of bladknoop, omdat de plant hiervandaan zal groeien.
  • Snoei altijd met een scherpe en schone snoeischaar, zodat u de stengel niet plet of scheurt en lelijke littekens achterlaat.
  • Knip net boven een naar buiten gerichte knop, zodat u de nieuwe scheut, wanneer hij uitgroeit, naar beneden kunt buigen en aan de draad kunt vastbinden om hem te leiden naar waar u hem wilt laten groeien.
  • Verwijder kruisende takken, omdat deze geen goede bloemen geven en vatbaar zijn voor ziekten.
  • Dun takken uit die in elkaar groeien, zodat ze niet tegen elkaar schuren als ze volgroeid zijn. Dit kan lelijke bruine vlekken op het gebladerte veroorzaken door het wegwrijven van sap uit de bladeren of zelfs de dood van een van de takken.

En wat zijn absolute no go's tijdens het snoeien?

Weet u zeker dat dit een heester is? Raadpleeg bij twijfel het etiket of vraag het na bij uw plaatselijke kwekerij. Wat in het ene klimaat een struik is, kan in het andere klimaat een boom zijn, dus het is belangrijk om te weten wat voor soort plant u snoeit.

Snoeien op het verkeerde moment

Het is verleidelijk om te gaan snoeien zodra u iets ziet dat aandacht nodig heeft. Onthoud echter dat veel planten in de winter en het vroege voorjaar in rust zijn, dus laat ze met rust tot ze nieuwe groei beginnen te vertonen.

Te veel snoeien

Snoei slechts een beetje per keer, anders zou je wel eens alle bloemen, vruchten, bladeren en stengels van je plant kunnen verwijderen. Dit lijkt misschien een extreem voorbeeld, maar het gebeurt wel!

Snoeien helpt u om uw boom, struik of heester gemakkelijker in vorm te brengen, voor de beste vorm. Het stimuleert ook de groei en bevordert de ontwikkeling van vruchten, bloemen en bladeren. Als u de informatie uit deze snoeigids gebruikt, zal uw boom, struik of heester gezond en gelukkig zijn en er na de bladval weer geweldig uitzien.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dirk
Dirk
1 jaar geleden

Vlot geschreven