Hoe kun je planten beschermen tegen vorst? 5 handige tips!

Hoewel de meeste bomen en planten die eigenlijk niet geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat in de zomer prima kunnen overleven, vinden de meeste planten en bomen de koude winterperiode een stuk minder leuk. Om ervoor te zorgen dat deze bomen en planten de winter toch overleven, zal je ze tegen vorst moeten beschermen. Benieuwd op welke manier je jouw plant het best tegen vorst kunt beschermen? En wanneer hebben de planten nu écht bescherming nodig? In dit artikel geven we je 5 handige tips! Over het beschermen van je vijver in de winter schreven we eerder al een artikel.

Moet ik al mijn planten tegen de vorst beschermen

In principe hoef je niet al je planten tegen de vorst te beschermen. Vooral als je zogenoemde ‘vorstgevoelige planten’ in je tuin hebt staan, is het noodzakelijk om deze tegen de vorst te beschermen. Als je ervoor hebt gekozen om winterplanten in je tuin te plaatsen, dan hoef je deze vrijwel nooit tegen de vorst te beschermen. Om er zeker van te zijn dat je vorstgevoelige planten de winter overbleven, is het verstandig om ze in november al goed af te dekken met een beschermhoes of met noppenfolie. Als je voldoende overdekte ruimte beschikbaar hebt, bijvoorbeeld een grote schuur, dan is het advies om in ieder geval de planten in potten zoveel mogelijk binnen te zetten.

Welke planten zijn niet winterhard?

De lijst met planten die niet winterhard zijn is vrij lang, maar de bekendste hiervan zijn: palmbomen, bananenplanten, agaven, eucalyptus en olijfbomen. Deze planten moet je in de winter zeker tegen de vorst beschermen.

Meer informatie

Planten beschermen tegen vorst

Welke planten zijn wel winterhard

Ook de lijst met planten die wel winterhard zijn is vrij lang. De bekendste winterharde planten zijn:

  • taxus
  • hortensia
  • magnolia
  • rododendron
  • ligustrum
  • Japanse esdoorn

Deze planten hoef je in de winter in principe niet tegen de vorst te beschermen.

Welke planten zijn matig winterhard?

Tot de matig winterharde planten worden de volgende onder andere de volgende bekende plantensoorten gerekend:

  • lavatera
  • camelia
  • abelia
  • caryopteris
  • blauwe treurceder
  • clematis armandii
  • struikveronica

Bij aanhoudende vorst is het verstandig om ook de matig winterharde planten te beschermen. Je kunt hier bijvoorbeeld eenvoudig noppenfolie omheen wikkelen.

5 tips om je plant te beschermen tegen vorst

Er zijn verschillende manieren waarop je je plant eenvoudig kunt beschermen tegen de vorst. Als je vorstgevoelige planten in je tuin hebt staan, dan is het absoluut noodzakelijk om deze tegen de vorst te beschermen. Benieuwd op welke manier je jouw plant eenvoudig kunt beschermen tegen de vorst? Bekijk onze 5 tips!

Tip 1: Planten beschermen door watergift te beperken

In de winter valt er doorgaans regelmatig neerslag, waardoor de planten in je tuin vrijwel voortdurend in het water staan. Om je planten tegen vorst te beschermen, is het van belang om het water regelmatig uit de pot te gieten. Ook als je de planten in de grond hebt staan, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het water weg kan lopen. Als je het water niet zou verwijderen, dan zorgt de vorst ervoor dat de wortels van de plant kapot kunnen vriezen. Als je voldoende ruimte hebt onder een overkapping, dan kun je de planten in pot hier beter de hele winter onder plaatsen.

Tip 2: Til planten in pot van de grond

Hoe lager de planten bij de grond staan, hoe kouder het is voor de plant. Door planten in pot van de grond af te halen, zorg je er daarom voor dat de vorst minder impact heeft op de plant. Als je de potten zo’n 50 centimeter boven de grond plaatst, dan bescherm je ze in principe voldoende tegen de vorst. Let er wel op dat het water nog steeds uit de pot weg kan lopen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een gat in de onderkant van de pot maken.

Tip 3: Vorstgevoelige planten beschut zetten

Sommige planten kunnen slecht tegen de koude Nederlandse winters. Heb je vorstgevoelige planten in je tuin staan? Dan is het aan te raden om die gedurende de winterperiode zoveel mogelijk beschut te houden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de planten in de schuur of onder een afdakje te plaatsen. Mocht je de vorstgevoelige planten toch buiten laten staan, wikkel ze dan in ieder geval goed in met noppenfolie.

Tip 4: Afdekken met beschermhoezen of noppenfolie

De meest effectieve manier om je planten te beschermen tegen de vorst, is door ze af te dekken met een beschermhoes of met noppenfolie. Je kunt beschermhoezen voor specifieke plantensoorten aanschaffen, maar in de meeste gevallen kun je ook gewoon noppenfolie gebruiken. Dek niet alleen de takken van de plant af, maar ook de wortels. Vorst kan er namelijk voor zorgen dat de wortels bevriezen.

Tip 5: Planten terugsnoeien

Een andere manier om je planten te beschermen tegen de vorst is door ze voor de winter al flink terug te snoeien. Bijkomend voordeel is dat de plant op die manier minder ruimte inneemt als je deze ergens overdekt neer wilt zetten. Daarnaast kun je een gesnoeide plant een stuk gemakkelijker afdekken met een beschermhoes of noppenfolie.

Wanneer hoef ik mijn planten niet meer te beschermen tegen vorst?

Op het moment dat er geen vorst meer wordt verwacht, kun je de planten weer terug in de tuin zetten. Hoewel je tot mei nog te maken kunt krijgen met vorst, kun je de matig winterharde planten in principe rond maart of april weer naar buiten verplaatsen. Vorstgevoelige planten kun je het best pas in mei buiten zetten. Dan weet je namelijk zeker dat er geen vorst meer komt. Zorg er in ieder geval voor dat je de planten die een tijd binnen in de schuur hebben gestaan rustig laat wennen aan de temperatuur. Zet ze bijvoorbeeld eerst een tijdje onder een afdakje, of laat ze nog een korte tijd ingepakt in noppenfolie staan.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties