Hoe krijg je een heldere vijver?

Hoe maak je je vijver helder? Het lijkt een onmogelijke taak, maar dat is het niet. Je moet alleen weten welke stappen je moet nemen om de gewenste helderheid te krijgen, en dat is wat dit artikel je zal geven.

Het schoonhouden van uw vijver is een belangrijk onderdeel van het behoud van een gezonde vijver. Maar dat betekent niet dat u urenlang algen van de rotsen en wanden van uw vijver hoeft te schrobben. Er zijn veel manieren om uw vijver schoon te houden en te onderhouden, zodat uw vijver schoon blijft zonder al het zware werk.

Test uw vijverwater

Om te bepalen of uw vijver moet worden schoongemaakt, moet u eerst het water testen. U kunt hiervoor een testkit gebruiken in een dierenwinkel of er online een kopen. Testkits bevatten een flesje met chemische stoffen die reageren wanneer ze in het water worden geplaatst en op het scherm van een testkit worden afgelezen. De kits geven informatie over de pH-waarde en de hardheid van het water, maar ook over mineralen en metalen die in het water aanwezig zijn, zoals koper en zink. Met deze informatie kunt u bepalen of er elementen in het water aanwezig zijn die problemen kunnen veroorzaken voor de pH-waarde, de groei van planten kunnen belemmeren of andere problemen kunnen veroorzaken voor vissen, kikkers of andere dieren die in uw vijver leven.

De muggen bestrijden

Als u een vijver in uw tuin heeft, zijn er manieren om muggen te bestrijden zonder chemicaliën te gebruiken. De eerste stap is om stilstaand water te verwijderen. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, dus als u niet al het stilstaande water kunt verwijderen, verwijder dan zoveel mogelijk. Dat betekent dat u het gras rond de vijver moet maaien en bladeren en afval uit het water moet houden.

Verhoog de water circulatie

Een heldere vijver is een teken van een goede waterkwaliteit in uw vijver. De troebelheid van het water wordt veroorzaakt door overmatige groei van algen en andere microben die de fotosynthese verstoren. In een heldere vijver is er een gezond evenwicht tussen planten en dieren, wat de sleutel is tot een mooi, schoon waterlichaam. Oplossingen voor het verhelpen van een troebele vijver zijn onder meer:

 Meer beluchting toevoegen

Dit kan worden bereikt door extra luchtstenen toe te voegen of het aantal bestaande luchtstenen te verhogen. Door de zuurstofstroom in het water te verhogen, helpt u bij het afbreken van overtollige voedingsstoffen. Bovendien zal een grotere luchtcirculatie ervoor zorgen dat uw filter niet verstopt raakt met dode algen en ander slib.

Voeg meer zonlicht toe

Overweeg om drijvende planten zoals waterlelies te verplaatsen naar plaatsen die overdag meer direct zonlicht ontvangen. Meer zonlicht bevordert de fotosynthese en vermindert de groei van algen, die licht nodig hebben om te overleven.

Voeg een algeneter toe

Veel waterplanten eten algen, maar specifieke soorten zijn zeer effectief in het beheersen van overmatige groei en het helder houden van uw vijver. Bittervoorns zijn een voorbeeld van een vissoort die wordt gekweekt om algen te eten; ze zijn winterhard, gemakkelijk te verzorgen en hebben zich in vijvers over de hele wereld bewezen als effectieve algeneters.

Maak het filter schoon

Vijvers zijn zeer vergelijkbaar met aquaria. Beide bevatten water en waterleven. Beide kunnen soms wat troebel worden door de ophoping van vuil. Maar terwijl aquarianen de bodem van hun aquarium wekelijks stofzuigen, moeten vijverbezitters het hele oppervlak van hun vijver elke drie maanden schoonmaken. De bodem van een vijver is meestal minder dan een meter diep, dus het is niet nodig om het water af te tappen om de vijver schoon te maken, tenzij u een ongewone hoeveelheid vuil hebt. Een van de manieren waarop vijvereigenaars hun vijvers schoonmaken, is door een bladhark te gebruiken om het vuil te verwijderen. Het gebruik van een bladhark kan tijdrovend en moeilijk zijn, vooral in diepere vijvers, en daarom geven veel mensen de voorkeur aan het gebruik van een bladnet.

Maak vijverfilters eerst schoon. Vijverfilters vormen het hart van uw filtersysteem, maar ze kunnen ook verstopt raken door algen. Door het filter schoon te maken, blijft het goed werken en wordt voorkomen dat er zich algen in de vijver ophopen. De eerste stap bij het reinigen van een filter is het loskoppelen van de pomp en alle vuil verwijderen (u kunt het filter ook uit de vijver verwijderen).

Een heldere vijver is een gelukkige vijver

In het algemeen komt het antwoord op de vraag hoe u helder vijverwater kunt krijgen, neer op één eenvoudig doel. Als u de factoren kent die bijdragen aan een hoog algengehalte in de vijver, kunt u werken aan een heldere vijver door deze factoren te vermijden. Er is geen wondermiddel, maar met volharding en geduld moet u in staat zijn om het heldere water te krijgen waar u zo lang naar hebt gestreefd.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Esther
Esther
11 maanden geleden

Ik heb een vijver in mijn tuin en onlangs is het water wat troebel geworden. Ik vind het niet prettig om naar te kijken en ik wil het graag helder houden Dus, weet jij misschien wat ik kan doen om de waterkwaliteit in mijn vijver te verbeteren en te voorkomen dat het opnieuw troebel wordt?