Hoe kies je de beste soort haardhout?

Natuurlijk wil je bij het stoken van hout in je openhaard het liefst zo min mogelijk rook en zoveel mogelijk warmte creëren. Het is daarom belangrijk om enkel geschikt hout te gebruiken in je open haard. Het kiezen van haardhout is nog best lastig, want er zijn erg veel verschillende soorten op de markt. Bekende soorten haardhout zijn bijvoorbeeld berkenhout, essenhout, eikenhout en elzenhout. Maar welke soort haardhout is voor jou geschikt? In dit artikel bespreken we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen.

Hout voor de openhaard is altijd gedroogd

Eén van de belangrijkste kenmerken van hout voor de openhaard is dat het altijd gedroogd is. Doorgaans moet hout tot wel twee jaar drogen. Direct na het kappen van een boom is het hout namelijk nog veel te nat om mee te stoken in een openhaard. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om nat hout te kopen en dit zelf te laten drogen, maar de meeste mensen kiezen voor gemak en bestellen online gedroogd haardhout.

De verschillende soorten haardhout

De bekendste soorten haardhout in Nederland zijn berkenhout, essenhout, eikenhout en elzenhout. Welke soort haardhout voor jou geschikt is, is voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. We beschrijven de eerdergenoemde houtsoorten nu kort.

Berkenhout als haardhout

Het grootste voordeel van berkenhout is dat het een schone houtsoort is. Daarnaast geeft berkenhout langdurig veel warmte. Ideaal dus als je vaak lange tijd van de warmte van je openhaard wilt genieten!

Essenhout als haardhout

Als je wilt dat het hout traag brandt en mooie vlammen geeft, dan kun je het best kiezen voor essenhout.

Eikenhout als haardhout

Vind je het mooi als de vlammen knetteren? Dan kun je het best kiezen voor eikenhout. Bijkomend voordeel van eikenhout is dat er bij het stoken weinig rook ontstaat en dat het hout traag brandt.

Elzenhout als haardhout

Vind je het vooral belangrijk dat je snel na het stoken van het hout kunt genieten van warmte? Dan kun je het best kiezen voor elzenhout. Elzenhout geeft erg veel warmte en brandt sneller dan de andere houtsoorten.

Stoken met houtpellets

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te stoken met houtpellets. Om met houtpalletjes te kunnen stoken, heb je wel een speciale pelletkachel nodig. Door gebruik te maken van een pelletkachel kun je je stookkosten aanzienlijk verlagen. Daarnaast is het stoken van pellets ook nog eens milieuvriendelijk. Wist je dat je in sommige gevallen in aanmerking kunt komen voor een subsidie van de overheid als je een pelletkachel aansluit?

Samenvatting

Er zijn verschillende soorten haardhout verkrijgbaar. In Nederland zijn berkenhout, essenhout, eikenhout en elzenhout de populairste haardsoorten. Haardhout is altijd gedroogd hout. Het is mogelijk om hout zelf te drogen, maar de meeste mensen kiezen ervoor (oven)gedroogd haardhout te kopen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties