Hoe Engerlingen bestrijden?

Hoe kan ik eenvoudig en snel engerlingen bestrijden?

Engerlingen is de verzamelnaam van larven van verschillende soorten kevers, waaronder de rozenkever, junikever en de meikever. Een engerling is de larve van een kever die tot de familie bladsprietkevers behoort. Vooral de larven van deze kevers zijn nog goed te bestrijden met natuurlijke middelen als aaltjes. Als de larven al zijn uitgegroeid tot volwassen kevers, dan kun je deze doorgaans niet meer met aaltjes behandelen. In dat geval ligt het gebruik van chemische middelen voor de hand. Engerlingen kunnen veel schade toebrengen aan je planten en gazon. Het is dan ook niet vreemd dat je jezelf afvraagt wat je kunt doen tegen engerlingen. In dit artikel geven we je een aantal handige tips voor het effectief bestrijden van deze insecten!

Hoe zien engerlingen er precies uit

Voordat je begint met bestrijden, moet je eerst zeker weten dat je te maken hebt met engerlingen. Engerlingen hebben een geelwitte kleur en kunnen wel 4 tot 5 centimeter groot worden. Ze hebben een bruinoranje kop en liggen doorgaans in de vorm van een ‘C’. Als je ze voor het eerst ziet kun je er van flink van schrikken, want in vergelijking met de meeste andere insecten zijn engerlingen vrij groot.

engerlingen bestrijden
Engerlingen hebben een geelwitte kleur en kunnen wel 4 tot 5 centimeter groot worden. https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nl door Joachim K. Löckener

Wanneer kan ik engerlingen het best bestrijden?

Je kunt engerlingen het best bestrijden als deze nog zo klein mogelijk zijn. De larven van de engerlingen kunnen namelijk nog worden bestreden met aaltjes, terwijl de volwassen insecten eigenlijk alleen effectief kunnen worden bestreden met chemische middelen. Doordat aaltjes het best overleven als de bodemtemperatuur boven de 10 graden ligt, wordt het afgeraden om de aaltjes bij een lagere bodemtemperatuur uit te zetten. Het bestrijden van engerlingen is vaak een langdurig proces. Je zult dus vaak meerdere keren aaltjes moet uitzetten voordat de larven volledig verdwenen zijn. Doordat het gebruik van chemische middelen erg effectief is, is het vaak voldoende om dit een enkele keer aan te brengen. Voor particulieren is er in principe geen noodzaak om engerlingen te bestrijden. Engerlingen kunnen echter de oogst van boeren flink beschadigen, waardoor het bestrijden van de insecten in dat geval vaak noodzaak is.

Engerlingen bestrijden met aaltjes

Een effectieve en goedkope manier voor het bestrijden van engerlingen is het gebruik van aaltjes. Bijkomend voordeel is dat deze manier van bestrijden volledig biologisch is, want aaltjes komen ook gewoon voor in de natuur. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van allerlei insecten, waaronder de engerlingen. Aaltjes dringen de larven van hun prooi binnen, waarna ze een dodende bacterie uitscheiden. Daarnaast gebruiken aaltjes hun prooi ook als broedkamer, waardoor het aantal aaltjes rap in tempo kan toenemen. De nieuwe aaltjes gaan vervolgens weer op zoek naar nieuwe prooien (bijvoorbeeld de nieuwe larven van de engerlingen), totdat er geen prooien meer beschikbaar zijn. Doordat aaltjes niet zonder gastheer kunnen overleven, zullen ze vanzelf sterven op het moment dat alle engerlingen zijn opgeruimd.

Hoe gebruik ik aaltjes tegen engerlingen?

Aaltjes kun je in vrijwel elk tuincentrum of online kopen. Als je aaltjes wilt gebruiken voor het bestrijden van engerlingen, dan kun je de inhoud van de verpakking het best mengen met ongeveer 1 liter water. Voor het besproeien van een oppervlakte van 10 vierkante meter heb je ongeveer 10 liter water met aaltjes nodig. Giet het mengsel over het oppervlakte dat je wilt bestrijden. Je mag het ook gerust over de besmette planten gieten, maar de aaltjes weten hun prooi vanzelf te vinden. Je kunt in principe nooit te veel aaltjes met het water mengen. Doordat overdosering niet mogelijk is, kun je het pak met aaltjes ook met minder water mengen. Het voordeel van een hogere concentratie aaltjes is dat de engerlingen sneller zullen verdwijnen.

engerlingen bestrijden
Veilig voor vogels, doeltreffend tegen Engerlingen. Effectieve natuurlijke methode met aaltjes die de Engerlingen infecteren en bestrijden.

Engerlingen bestrijden met kalkcyanamide

Een andere manier om engerlingen te bestrijden is het gebruik van kalkcyanamide, een stof wat bestaat uit kalk en stikstof. Het voordeel van dit middel is dat het vrij goedkoop is en daarnaast ook andere insecten zoals slakken kan bestrijden. Het nadeel is echter dat je door het gebruik van kalkcyanamide naast de engerlingen vrijwel al het bodemleven doodt. Lees goed de gebruiksaanwijzing want een verkeerd aanbrengen van deze stof kan ervoor zorgen dat de planten verbranden.

Engerlingen bestrijden met andere middelen

Hoewel je voor het bestrijden van de larven van engerlingen aaltjes kunt gebruiken, werkt dit niet als de beestjes al volwassen zijn. Een volwassen engerling is in ieder geval groter dan 2 centimeter, dus op basis hiervan kun je bepalen of je te maken hebt met volwassen insecten. Voor het bestrijden van volwassen engerlingen kun je (licht) chemische middelen gebruiken.

Larvex is een middel dat bestaat uit natuurlijke grondstoffen en wat daardoor niet schadelijk is om te gebruiken. Het product bestaat uit fijne korrels die je gemakkelijk uit kunt strooien.

Kort samengevat

Engerlingen zijn duidelijk herkenbaar, doordat ze een geelwitte kleur en een bruinoranje kop hebben. Daarnaast kunnen deze insecten wel 5 centimeter groot worden en liggen ze meestal in een ‘C’ vorm. Op het moment dat je engerlingen opmerkt, dan is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te bestrijden. Op het moment dat het nog larven zijn, dan kun je ze namelijk nog eenvoudig bestrijden met aaltjes. In principe maakt het niet uit in welke periode je de engerlingen bestrijdt, maar de aaltjes hebben wel een bodemtemperatuur boven de 10 graden nodig om te kunnen overleven. Als het al volwassen insecten zijn, dan kun je ze eigenlijk alleen nog maar effectief bestrijden met chemische middelen als Merit Turf, Bayer en kalkcyanamide. Het is niet toegestaan deze middelen zelf te gebruiken als je niet over de benodigde spuitlicenties beschikt.

Meer info over engerlingen op Wikipedia

Meer informatie

Engerlingen in uw gazon bestrijden met aaltjes

DCM Heteri-Guard®

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties