Hoe en wanneer vijgenboom snoeien?

Hoewel een vijgenboom (Ficus carica) eigen niet heel geschikt is voor het Nederlandse klimaat, zien we ze de laatste jaren toch steeds vaker in Nederlandse voor- en achtertuinen. Als je de vijgenboom in de winter beschermt tegen vorst, bijvoorbeeld door de plant in bubbelplastic te wikkelen, dan zal deze de koude Nederlandse winter doorgaans zonder problemen overleven. Er zijn veel verschillende vijgensoorten, maar in Nederland komen vooral de Brown Turkey, Negronne, White Marseille en de Tena voor. Om de vijgenboom gezond te houden en zoveel mogelijk smaakvolle vijgen te kunnen oogsten, is het van belang om de boom minimaal één keer per jaar te snoeien. Wil je weten hoe en wanneer je een vijgenboom het best kunt snoeien? In dit artikel leggen we het uit! Benieuwd naar andere snoeiartikelen

Om de vijgenboom gezond te houden en zoveel mogelijk smaakvolle vijgen te kunnen oogsten, is het van belang om de boom minimaal één keer per jaar te snoeien.

Wanneer moet ik mijn vijgenboom snoeien?

In principe is het voldoende om de vijgenboom één keer per jaar te snoeien. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de vijgenboom in een mooi model blijft. Daarom mag je het model van de vijgenboom ook nog een aantal keer bij jaar bijsnoeien.

De wintersnoei van de vijgenboom

Je kunt de vijgenboom het best snoeien in een periode waarin de boom niet groeit. Een geschikte periode voor de wintersnoei is daarom december tot en met februari. Hoe later je de vijgenboom snoeit, hoe lager de kans is dat je aan het begin van de zomer weer aan de slag moet voor het bijknippen van de boom.

De zomersnoei van de vijgenboom

Hoewel een zomersnoei absoluut niet noodzakelijk is voor de gezondheid van je vijgenboom, kun je door de boom in de zomer nog wat bij te knippen er wel voor zorgen dat je meer (smaakvolle) vijgen kunt oogsten. Daarnaast zorgt de zomersnoei er ook voor dat de vijgenboom niet te groot wordt. Vijgenbomen kunnen namelijk wel zo’n 4 meter hoog en 6 meter breed worden. Of je een zomersnoei noodzakelijk vindt is een eigen keuze, maar als je ervoor kiest om de vijgenboom ook in de zomer te snoeien, dan kun je dit het best eind juni of begin juli doen. Kies hiervoor in ieder geval altijd een bewolkte dag, zodat je geen risico loopt dat de bladeren verbranden.

Tijdens de zomersnoei hoef je alleen de uitstekende takken wat bij te knippen.

Hoe moet ik mijn vijgenboom snoeien?

Tijdens de wintersnoei mag je de vijgenboom flink terugsnoeien. Dat betekent dat je alle takken die in de voorgaande maanden vijgen hebben gedragen mag wegsnoeien, totdat er nog maar 2 gezonde knopen overblijven. Doordat de vijgenboom in de zomer uit kan groeien tot een aardig grote boom, mag je tijdens de wintersnoei de andere langere takken ook flink terugsnoeien. Tijdens de zomersnoei hoef je alleen de uitstekende takken wat bij te knippen. Door daarnaast ook een gedeelte van de bladeren weg te knippen, zorg je ervoor dat de vijgen die aan de takken groeien meer licht en lucht krijgen. Niet alleen bevordert dit de groei van de vijgen, ook verlaagt het de kans dat je vijgenboom ziek wordt. Tijdens het snoeien van een vijgenboom komt er een latexachtig sap uit de takken. Aangezien mensen hier allergisch op kunnen reageren, is het aan te raden om een vijgenboom altijd met handschoenen aan te snoeien. Daarnaast wordt het aangeraden om tijdens het snoeien altijd oogbescherming te dragen.

SOLABIOL - Meststof voor vijgenbomen

18,27
Bol.com
as of 16 januari 2022 13:23

Meststoffen olijf en vijg - Geval 750 g - UAB - Meststof rijk aan kalium om de groei en kracht van de takken van olijfbomen en mediterrane planten te verzekeren.

Voor olijven-, vijgen- en citrusbomen is het belangrijk dat ze worden voorzien van een aangepaste, zachtwerkende voeding. Met de Meststof Olijven, Vijgen & Citrus zorg je voor volop bloeiende bomen die echt passen in de mediterrane sferen. Meststof Olijven is een kaliumrijke meststof die is verrijkt met magnesium, speciaal voor vijgen in volle grond of in pot. Deze meststof zal zorgen voor sterke planten, uitbundige bloei en stevige, kleurrijke vruchten. De meststof geeft gedurende 100 dagen voeding af en is ook toepasbaar in een biologische tuin.

De vijgenboom snoeien: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

Je kunt een vijg of vijgenboom op verschillende manieren snoeien. Een boom, een struik. Wij laten je precies zien hoe je dat doet!

Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van een vijgenboom?

Voor het snoeien van een vijgenboom kun je prima uit de voeten met een snoeischaar. Doordat de takken van een vijgenboom aardig dik kunnen worden, is het tijdens de wintersnoei handig om met een takkenschaar te werken. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je met schoon gereedschap werkt en dat je het materiaal na gebruik goed schoonmaakt. Het latexachtige sap van de vijgenboom blijft namelijk snel kleven aan je gereedschap.

Kort samengevat

Het is voldoende om de vijgenboom één keer per jaar in de winter of in het vroege voorjaar te snoeien. Tijdens de wintersnoei mag je alle takken die in de voorliggende periode vijgen hebben gedragen goed terugsnoeien. Om te voorkomen dat de vijgenboom uitgroeit tot een boom van grote omvang, mag je tijdens de wintersnoei ook de langere takken flink inkorten. Optioneel kun je ervoor kiezen om de vijgenboom ook in de zomer nog wat bij te snoeien. Tijdens de zomersnoei mag je een gedeelte van de bladeren wegknippen. Daarnaast mag je ook uitstekende takken zonder vruchten wegknippen, zodat de vijgenboom alle energie kan richten op de vijgen. Met een zomersnoei zorg je ervoor dat de vijgen beter kunnen groeien, wat natuurlijk voor een grote opbrengst smaakvolle vijgen zorgt!

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

2 gedachten over “Hoe en wanneer vijgenboom snoeien?”

 1. Groeien de vijgen op hout van het vorige jaar?
  Heb vorig jaar mijn vijgenboom tot aan de stam terug gesnoeid.Resultaat, een bos nieuwe scheuten,tot wel 2meter,maar geen vijgen. Wat moet ik nu dit jaar doen?

  Beantwoorden
  • Beste Marcel,
   Laattijdig antwoord van een liefhebber. Neen, vijgen groeien niet aan éénjarig hout maar wel aan hout dat in hetzelfde jaar werd aangemaakt. Wat hierboven in het artikel wordt beschreven is het snoeien van het inderdaad éénjarige hout, dus het hout van vorig jaar (een jaar oud dus), dat wellicht, maar niet allemaal, vrucht heeft gedragen, inclusief de vruchten die niet rijp werden of piepklein bleven. Dus, je mag de takken van vorig jaar nu netjes op een oog of 2 terugsnoeien, liefst dec, jan of feb en niet later. Op het hout dat daarna zal uitlopen, dit jaar dus, komen de vruchten.
   Ik ben er net ook aan begonnen.
   Groetjes, Michel

   Beantwoorden

Plaats een reactie