Hoewel een vijgenboom (Ficus carica) eigen niet heel geschikt is voor het Nederlandse klimaat, zien we ze de laatste jaren toch steeds vaker in Nederlandse voor- en achtertuinen. Als je de vijgenboom in de winter beschermt tegen vorst, bijvoorbeeld door de plant in bubbelplastic te wikkelen, dan zal deze de koude Nederlandse winter doorgaans zonder problemen overleven. Er zijn veel verschillende vijgensoorten, maar in Nederland komen vooral de Brown Turkey, Negronne, White Marseille en de Tena voor. Om de vijgenboom gezond te houden en zoveel mogelijk smaakvolle vijgen te kunnen oogsten, is het van belang om de boom minimaal één keer per jaar te snoeien. Wil je weten hoe en wanneer je een vijgenboom het best kunt snoeien? In dit artikel leggen we het uit! Benieuwd naar andere snoeiartikelen?

Wanneer moet ik mijn vijgenboom snoeien?
In principe is het voldoende om de vijgenboom één keer per jaar te snoeien. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de vijgenboom in een mooi model blijft. Daarom mag je het model van de vijgenboom ook nog een aantal keer bij jaar bijsnoeien.
De wintersnoei van de vijgenboom
Je kunt de vijgenboom het best snoeien in een periode waarin de boom niet groeit. Een geschikte periode voor de wintersnoei is daarom december tot en met februari. Hoe later je de vijgenboom snoeit, hoe lager de kans is dat je aan het begin van de zomer weer aan de slag moet voor het bijknippen van de boom.
De zomersnoei van de vijgenboom
Hoewel een zomersnoei absoluut niet noodzakelijk is voor de gezondheid van je vijgenboom, kun je door de boom in de zomer nog wat bij te knippen er wel voor zorgen dat je meer (smaakvolle) vijgen kunt oogsten. Daarnaast zorgt de zomersnoei er ook voor dat de vijgenboom niet te groot wordt. Vijgenbomen kunnen namelijk wel zo’n 4 meter hoog en 6 meter breed worden. Of je een zomersnoei noodzakelijk vindt is een eigen keuze, maar als je ervoor kiest om de vijgenboom ook in de zomer te snoeien, dan kun je dit het best eind juni of begin juli doen. Kies hiervoor in ieder geval altijd een bewolkte dag, zodat je geen risico loopt dat de bladeren verbranden.
Kenmerken
Bloeiperiode | Voorjaar |
Meerjarige plant | Ja |
Zaaitijd | Lente |
Type fruit | Vijgen |
Volgroeide hoogte | 350 cm |
Kleur | Groen |
Groenblijvend | Nee |
Soort boom | Fruitboom |
Standplaats | Half-schaduw |
De Ficus carica Brown Turkey (ficus) is een indrukwekkende boom met prachtige bladeren. Het is een vrij grote plant - alleen in dorre gebieden is de boom klein. In cultuur kan de vijgenboom tot 10 m hoog worden en een ovale kroon vormen. De schors is bruinrood en glad bij jonge exemplaren, oudere exemplaren kunnen een donkergrijs patroon vertonen dat ontstaat door de talrijke barsten in de schors. De vruchten zijn geelgroenachtig en aan de buitenzijde voorzien van kleine haartjes. De bladeren staan afwisselend langs de takken, zijn mat en groot genoeg (tot 15 cm lang). Naast de gewone vijgen is er ook vaak de ficus benjamina. Deze soort geeft niet zulke grote vruchten.

Hoe moet ik mijn vijgenboom snoeien?
Tijdens de wintersnoei mag je de vijgenboom flink terugsnoeien. Dat betekent dat je alle takken die in de voorgaande maanden vijgen hebben gedragen mag wegsnoeien, totdat er nog maar 2 gezonde knopen overblijven. Doordat de vijgenboom in de zomer uit kan groeien tot een aardig grote boom, mag je tijdens de wintersnoei de andere langere takken ook flink terugsnoeien. Tijdens de zomersnoei hoef je alleen de uitstekende takken wat bij te knippen. Door daarnaast ook een gedeelte van de bladeren weg te knippen, zorg je ervoor dat de vijgen die aan de takken groeien meer licht en lucht krijgen. Niet alleen bevordert dit de groei van de vijgen, ook verlaagt het de kans dat je vijgenboom ziek wordt. Tijdens het snoeien van een vijgenboom komt er een latexachtig sap uit de takken. Aangezien mensen hier allergisch op kunnen reageren, is het aan te raden om een vijgenboom altijd met handschoenen aan te snoeien. Daarnaast wordt het aangeraden om tijdens het snoeien altijd oogbescherming te dragen.
Meststoffen olijf en vijg - Geval 750 g - UAB - Meststof rijk aan kalium om de groei en kracht van de takken van olijfbomen en mediterrane planten te verzekeren.
Voor olijven-, vijgen- en citrusbomen is het belangrijk dat ze worden voorzien van een aangepaste, zachtwerkende voeding. Met de Meststof Olijven, Vijgen & Citrus zorg je voor volop bloeiende bomen die echt passen in de mediterrane sferen. Meststof Olijven is een kaliumrijke meststof die is verrijkt met magnesium, speciaal voor vijgen in volle grond of in pot. Deze meststof zal zorgen voor sterke planten, uitbundige bloei en stevige, kleurrijke vruchten. De meststof geeft gedurende 100 dagen voeding af en is ook toepasbaar in een biologische tuin.
Meer informatie
De vijgenboom snoeien: hoe doe je dat? | Tuinmanieren
Je kunt een vijg of vijgenboom op verschillende manieren snoeien. Een boom, een struik. Wij laten je precies zien hoe je dat doet!
Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van een vijgenboom?
Voor het snoeien van een vijgenboom kun je prima uit de voeten met een snoeischaar. Doordat de takken van een vijgenboom aardig dik kunnen worden, is het tijdens de wintersnoei handig om met een takkenschaar te werken. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je met schoon gereedschap werkt en dat je het materiaal na gebruik goed schoonmaakt. Het latexachtige sap van de vijgenboom blijft namelijk snel kleven aan je gereedschap.
Kort samengevat
Het is voldoende om de vijgenboom één keer per jaar in de winter of in het vroege voorjaar te snoeien. Tijdens de wintersnoei mag je alle takken die in de voorliggende periode vijgen hebben gedragen goed terugsnoeien. Om te voorkomen dat de vijgenboom uitgroeit tot een boom van grote omvang, mag je tijdens de wintersnoei ook de langere takken flink inkorten. Optioneel kun je ervoor kiezen om de vijgenboom ook in de zomer nog wat bij te snoeien. Tijdens de zomersnoei mag je een gedeelte van de bladeren wegknippen. Daarnaast mag je ook uitstekende takken zonder vruchten wegknippen, zodat de vijgenboom alle energie kan richten op de vijgen. Met een zomersnoei zorg je ervoor dat de vijgen beter kunnen groeien, wat natuurlijk voor een grote opbrengst smaakvolle vijgen zorgt!
Enkele veelgestelde vragen en antwoorden
Kan je een vijgenboom klein houden?
In het algemeen zijn vijgenbomen niet gemakkelijk klein te houden. Ze groeien snel en zijn groot wanneer ze volwassen zijn. Het beste wat u kunt doen is een dwergvariëteit kiezen, zoals 'Brown Turkey' of 'Petite Negri'.
Welke maand vijgenboom snoeien?
De maand februari is de beste tijd om vijgenbomen te snoeien. Als u ze in maart snoeit, belemmert u de groei van de nieuwe scheuten. Daarom kunt u dat het beste in februari doen.
Hoe moet je een vijgenboom onderhouden?
Tropische, subtropische en mediterrane variëteiten hebben allemaal dezelfde basisbehandeling nodig: planten op een zonnige plaats met een goede drainage, veel organisch materiaal (zoals compost) en water wanneer de grond droog is.
Hoe vaak vijgenboom snoeien?
Een vijgenboom moet elk jaar in het voorjaar worden gesnoeid. Vijgen groeien van nature in een kluit, dus snoeien helpt de boom om zich meer te vertakken en bossiger te worden.
Groeien de vijgen op hout van het vorige jaar?
Heb vorig jaar mijn vijgenboom tot aan de stam terug gesnoeid.Resultaat, een bos nieuwe scheuten,tot wel 2meter,maar geen vijgen. Wat moet ik nu dit jaar doen?
Beste Marcel,
Laattijdig antwoord van een liefhebber. Neen, vijgen groeien niet aan éénjarig hout maar wel aan hout dat in hetzelfde jaar werd aangemaakt. Wat hierboven in het artikel wordt beschreven is het snoeien van het inderdaad éénjarige hout, dus het hout van vorig jaar (een jaar oud dus), dat wellicht, maar niet allemaal, vrucht heeft gedragen, inclusief de vruchten die niet rijp werden of piepklein bleven. Dus, je mag de takken van vorig jaar nu netjes op een oog of 2 terugsnoeien, liefst dec, jan of feb en niet later. Op het hout dat daarna zal uitlopen, dit jaar dus, komen de vruchten.
Ik ben er net ook aan begonnen.
Groetjes, Michel
Vijgenbomen kunnen zowel op nieuwe als oude scheuten vruchten dragen. Het is mogelijk dat de vijgenboom na het snoeien vorig jaar even nodig had om te herstellen voordat hij weer vijgen kan dragen. Het is raadzaam om de boom dit jaar niet te veel te snoeien en hem voldoende water en voeding te geven. Het is ook belangrijk om te controleren of er geen ziekten of plagen aanwezig zijn die de groei en vruchtzetting kunnen belemmeren.