Siergrassen snoeien, hoe en wanneer doe je dat?

Waarschijnlijk heb je ervoor gekozen om siergrassen in je tuin te planten, omdat deze plantensoort veel sfeer aan je tuin geeft en daarnaast enorm onderhoudsarm is. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten siergrassen, waarbij lampenpoetsersgras, vedergras, vingergras, prachtriet, pampasgras, blauwgras, Japans bloedgras, pijpenstrootje, zwenkgras en zegge tot de bekendste soorten behoren. Door siergras in je tuin te plaatsen help je tevens de natuur een handje, want voor insecten als vlinders, hommels en bijen is siergras een belangrijk leefgebied. Hoewel siergras erg onderhoudsarm is, is het in sommige gevallen wel degelijk aan te raden om deze plant te snoeien. Ben je benieuwd of je jouw soort siergras moet snoeien en in welke periode je dit het best kunt doen? In dit artikel vertellen we het!

Wanneer kan ik siergras het best snoeien?

In principe hoef je siergras maar één keer per jaar te snoeien, het liefst net na de winter. Het is wel belangrijk om siergras te snoeien voordat er nieuwe scheuten verschijnen. Als je te lang zou wachten met het snoeien, dan kun je de plant beschadigen. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Als je merkt dat de temperaturen buiten alweer wat aangenamer worden, vaak rond februari of maart, dan is het de hoogste tijd om te gaan snoeien!

Waarom moet ik siergras snoeien?

Siergras snoei je doorgaans niet omdat het noodzakelijk is voor de gezondheid van de plant, maar om deze mooi in model te houden. Daarnaast kan siergras aardig snel groeien, waardoor het snel (te) hoog kan worden voor in de tuin. Het snoeien van het siergras staat dus voornamelijk in het teken van het inkorten van de hoogte en het verwijderen van beschadigde bladeren.

Siergrassen snoeien

Hoe moet ik siergrassen snoeien?

Er zijn enorm vele verschillende soorten siergrassen. We kunnen ze grofweg onderverdelen onder de ‘niet groenblijvende’, ‘wintergroene’ en ‘groenblijvende’ siergrassen. Hoe je siergras het best kunt snoeien verschilt per soort. Sommige soorten siergras hoef je in principe niet te snoeien, terwijl je andere soorten zoals de ‘niet groenblijvende’ siergrassen het best minimaal één keer per jaar goed kunt snoeien.

Het snoeien van niet groenblijvende siergrassen

Heb je ‘niet groenblijvende’ siergrassen in je tuin? Dan kun je deze het best aan het eind van de winter snoeien. Als de eerste zonnestralen alweer zichtbaar zijn, vaak aan het begin van het voorjaar, dan mag je niet groenblijvende siergrassen al snoeien. Hoe je niet groenblijvende siergrassen het best kunt snoeien is grotendeels afhankelijk van je eigen voorkeur. Aangeraden wordt om deze grassoort in ieder geval tussen de 5 en 25 centimeter van de grond af te knippen.

Meer informatie

Hoe snoei je een siergras?

In deze video vertellen wij hoe je een niet wintergroene siergras snoeit.

Het snoeien van wintergroene siergrassen

In principe hoef je wintergroene siergrassen niet te snoeien. Dit is dus een onderhoudsvrije soort siergras. Als je ziet dat het wintergroene siergras wat beschadigingen heeft opgelopen, dan mag je de plant natuurlijk wel (deels) snoeien. Mocht je ervoor kiezen om het wintergroene siergras te gaan snoeien, doe dit dan bij voorkeur aan het begin van het voorjaar op een droge, bewolkte dag. Op die manier is de kans klein dat je de plant beschadigt.

Siergrassen snoeien

Het snoeien van groenblijvende siergrassen

Ook groenblijvende siergrassen hoef je in principe niet te snoeien. Wel is het aan te raden om eens in de zoveel tijd de beschadigde bladeren af te knippen. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat het siergras mooi blijft, maar ook dat de plant gezond blijft. Vind je dat het siergras de laatste jaren flink is gegroeid? Dan kun je er uiteraard wel voor kiezen om de plant te snoeien. Je kunt dit dan het best aan het begin van het voorjaar doen. Hoe hoog je het groenblijvende siergras het best kunt afknippen is afhankelijk van je eigen voorkeur. Knip siergras in ieder geval nooit korter dan 5 centimeter boven de grond.

Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van siergras?

Als je van plan bent om het siergras te snoeien, dan heb je hiervoor eigenlijk alleen een scherpe snoeischaar of tuinschaar nodig. Werk in ieder geval altijd met schoon materiaal, want hiermee kun je voorkomen dat je ziektes overbrengt op het siergras. Daarnaast is het aan te raden om tijdens het snoeien van siergras altijd handschoenen te dragen. De bladeren van deze plant kunnen namelijk aardig scherp zijn, waardoor je je zonder handschoenen eenvoudig kunt verwonden.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties