Hoe en wanneer olijfboom snoeien?

Hoewel je olijfbomen meestal kunt vinden in warme landen als Frankrijk, Italië of Griekenland, kunnen de bomen met de nodige voorzorgsmaatregelen ook in Nederland prima groeien. Zoals de naam al zegt, groeien aan de olijfbomen eetbare olijven. Hoewel soms wordt gezegd dat olijfbomen in principe niet gesnoeid hoeven te worden, is het snoeien wel degelijk noodzakelijk als je smaakvolle olijven wilt kunnen oogsten. Olijfbomen kunnen meer dan 3.000 jaar oud worden. En ze zijn ook behoorlijk taai. Maar ze hebben wel een beetje onderhoud nodig om ze gezond te houden en er goed uit te laten zien Heb je zelf ook een olijfboom en wil je weten wanneer en hoe je deze het best kunt snoeien? In dit artikel geven we je handige tips voor het verzorgen van je olijfboom! Meer over een vijgenboom snoeien vind je hier.

Waarom een olijfboom snoeien?

Net als elke andere boom moet ook een olijfboom regelmatig worden gesnoeid om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Dit is nodig omdat de olijven die eraan groeien voldoende ruimte moeten hebben om te rijpen, samen met de takken die ze vasthouden. Zonder de juiste snoeiwijze zullen de olijven niet de juiste smaak krijgen of niet goed rijpen, en zullen de takken niet in staat zijn het gewicht van alle olijven te dragen. Er zijn twee verschillende soorten snoei - de eerste heet onderhoudssnoei en de tweede is correctiesnoei. Het belangrijkste verschil is dat correctiesnoei plaatsvindt nadat een boom problemen begint te vertonen. Onderhoudssnoei wordt het hele jaar door gedaan om een olijfboom gezond te houden en goed te laten groeien. Olijfbomen zijn wat vergevingsgezinder dan andere fruitbomen, maar het is nog steeds belangrijk om dit regelmatig te doen. Andere redenen om je olijf te snoeien kunnen zijn:

olijven

Elk jaar produceert uw olijfboom olijven die kunnen worden verwerkt tot olie of vers kunnen worden gegeten. De kwaliteit van je oogst hangt af van hoeveel moeite je doet om je bomen te laten groeien.

Bladeren

Er wordt gezegd dat de bladeren van een olijfboom kunnen worden gebruikt als compost of in de keuken en ze vormen een mooie aanvulling op de composthoop. Veel mensen gebruiken ze als mulch rond sierstruiken, lavendel en zelfs rozen. En ze zijn leuk om op de grond te laten vallen wanneer u gevallen noten of fruit opruimt. Geoogste bladeren kunnen ook worden gebruikt om uw grond te bemesten.

Wanneer moet ik mijn olijfboom snoeien?

Als je je boom wilt snoeien, wacht dan tot hij minstens vijf jaar oud is of tot hij een hoogte van 2 meter heeft bereikt. Op die manier ben je er zeker van dat de boom een goede basis heeft en voldoende zonlicht krijgt via zijn bladeren

De timing voor het snoeien varieert afhankelijk van waar je woont en hoe je boom is geplant. De beste tijd voor het snoeien zal variëren met het klimaat, maar over het algemeen moet het worden gedaan in de late winter of het vroege voorjaar. Het is belangrijk om niet te vroeg te snoeien omdat je dan het risico loopt dat de boom wordt aangetast door vorst of andere weersomstandigheden. Het is ook belangrijk om niet te lang te wachten met snoeien omdat dit het aantal bloemen en vruchten dat dat jaar zal worden geproduceerd kan verminderen.

Je hoeft een olijfboom maar één keer per jaar te snoeien. De maanden maart en april zijn dus het meest geschikt voor het snoeien van een olijfboom, omdat het snoeien in die maanden het groeiproces van de boom niet negatief beïnvloed. Een olijfboom mag in ieder geval nooit met vorst worden gesnoeid, omdat de boom de snijwonden met vorst lastig kan herstellen. Kies voor het snoeien van je olijfboom in ieder geval altijd een bewolkte dag uit, waarop er geen neerslag is gevallen.

olijfboom snoeien

Hoe moet ik mijn olijfboom snoeien?

Olijfbomen zijn vrij vergevingsgezind als het op snoeien aankomt. Je kunt bijna alles terugsnoeien wat je wilt en ze zullen weer aangroeien, zolang je ze niet terugsnoeit tot slechts een paar knoppen. Als je een oude olijfboom wilt verjongen, of als je een jonge boom snoeit die zeer krachtig groeit en veel kleine olijven produceert in plaats van een paar grote, dan kan hard snoeien de oplossing zijn.

Het snoeien van een olijfboom is een vrij lastig klusje, wat je een aantal keer gedaan moet hebben om het goed onder de knie te krijgen. Allereerst moet je de dode of zieke takken van de boom wegsnoeien. Je mag deze takken dusdanig ver snoeien, dat er nog maar twee knopen overblijven.

Daarnaast mag je ook de takken die naar binnen groeien wegsnoeien. Deze takken zorgen er namelijk voor dat de olijfboom minder zonlicht krijgt, wat uiteindelijk van negatieve invloed kan zijn op de oogst.

Snoei tevens de takken die verticaal groeien een stuk terug, want ook deze takken zorgen ervoor dat de olijfboom minder licht krijgt.

Om ervoor te zorgen dat een olijfboom niet te groot wordt, is het belangrijk om lange takken flink in te korten. Je ziet al vrij snel welke takken uitsteken ten opzichte van de andere takken.

Dood hout

Dood hout is hout dat niet meer leeft; het heeft geen knoppen of nieuwe groei. Dit soort hout is nergens goed voor en moet worden verwijderd van uw olijfboom.

Uitgegroeide takken

Olijfbomen kunnen overwoekerd raken als takken te lang blijven zitten. Deze takken moeten worden verwijderd om licht in het midden van de boom te laten.

Gekruiste takken

Gekruiste takken moeten ook worden verwijderd van uw olijfboom tijdens het snoeien, omdat ze geen lucht of zonlicht in het midden van de boom toelaten. Als ze niet gecorrigeerd worden, kunnen gekruiste takken uiteindelijk een tak wurgen en hem doden. Verwijder takken die elkaar kruisen of te dicht op elkaar groeien, zodat het zonlicht alle delen van de boom kan bereiken. Verwijder ook alle dode of ziek uitziende takken die gezonde takken raken. Hierdoor kunnen ziektes zich verspreiden over de hele olijfboom.

olijfboom snoeien

Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van een olijfboom?

Voor het snoeien van een olijfboom heb je in ieder geval een scherpe snoeischaar en takkenschaar nodig. Aangezien de takken van een olijfboom erg dik zijn, zal je met alleen een snoeischaar hier nooit doorheen kunnen komen. Je kunt voor het snoeien van de takken ook prima een scherpe boomzaag gebruiken. Het kan namelijk lastig zijn om hele dikke takken meteen takkenschaar te snoeien.

Verzorging van de olijfboom

Doordat olijfbomen eigenlijk niet geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat, vraagt deze boomsoort om net wat meer onderhoud dan bijvoorbeeld een appel- of perenboom. Zo moet je de olijfboom in de winter beschermen tegen de kou en in de zomer regelmatig wat extra water geven.

Verzorging van de olijfboom in de winter

Als je de olijfboom in de winter buiten wilt laten staan, dan is het aan te raden om de kluit van de stam goed te bedekken met noppenfolie. Op deze manier zorg je ervoor dat de olijfboom niet kan bevriezen. Je kunt bij verschillende centra ook speciale hoezen kopen, waarmee je je olijfboom in de winter kunt beschermen tegen de kou.

Verzorging van de olijfboom in de zomer

Een olijfboom heeft relatief veel water nodig om te kunnen groeien. Tijdens een droge zomerperiode is het daarom belangrijk om de boom zo’n 2 tot 3 keer per week water te geven. Geef de olijfboom echter nooit te veel water, want hierdoor kan er wortelrot ontstaan. Sproei daarnaast in de zomerperiode ook geen water op de bladeren van de boom, want deze kunnen hierdoor snel verbranden.

Kort samengevat

Om in de zomer heerlijke olijven te kunnen oogsten, is het belangrijk om je olijfboom in ieder geval één keer per jaar goed te snoeien. De beste periode hiervoor is de maanden maart en april, omdat je in deze periode het groeiproces van de boom nog niet verstoord. Snoei de olijfboom bij voorkeur op een droge, bewolkte dag. Tijdens het snoeien van een olijfboom mag je alle dode of zieke takken wegsnoeien. Tevens kun je ook de takken die verticaal of naar binnen flink snoeien, omdat deze het zonlicht tegenhouden. Omdat een olijfboom erg groot kan worden, is het verstandig om de lange takken van de boom wat in te korten tijdens het snoeien. Voor het snoeien van olijfbomen heb je in principe alleen een snoeischaar en takkenschaar nodig, maar voor de dikkere takken kan een takkenzaag zeker uitkomst bieden. Bekijk ook onze snoeigids voor een duidelijke omschrijving hoe je bomen kunt snoeien.

Meer informatie

Intratuin - Olijfboom snoeien

Wil je de Mediterrane sfeer uit Italië ook in je eigen tuin creëren? Kies dan voor een olijfboom. Lodewijk legt uit hoe je de ...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties