Hoe en wanneer oleander snoeien?

De oleander is in Nederland verkrijgbaar in verschillende soorten en in tal van kleuren, waarbij de kleuren geel, wit, rood en roze en het vaak voorkomen. In principe kan de oleander goed in het Nederlandse klimaat groeien, maar de koude Nederlandse winters vindt deze plant toch wat minder leuk. Daarom kun je de oleander tijdens koude winterdagen beter binnen of in een schuur zetten. Onder de juiste weersomstandigheden kan de oleander enorm groot worden. Het is daarom aan te raden om de plant met enige regelmaat bij te snoeien. Gelukkig hoef je een oleander niet vaak te snoeien en is het een eenvoudig en snel uit te voeren klusje. Benieuwd hoe en wanneer je een oleander moet snoeien? In dit artikel leggen we het aan je uit!

Wanneer moet ik mijn oleander snoeien?

In principe hoef je een oleander niet te snoeien, maar toch heeft het snoeien een aantal belangrijke voordelen. Door te snoeien kun je de oleander weer een stuk kleiner maken. Zeker wanneer de temperaturen aangenaam zijn, kan de oleander uitgroeien tot een enorme plant. Daarnaast kun je door te snoeien de kale plekken zonder blad herstellen. Tot slot zorgt het snoeien ervoor dat deze weer mooi in model komt. Indien je ervoor kiest om te snoeien, dan kun je dit het best in de maand maart doen. Natuurlijk is er geen bezwaar tegen het fatsoeneren van de plant in de loop van de zomer, want voor je het weet steken er alweer wat takken uit. Het is in ieder geval niet verstandig om de oleander te snoeien als het buiten nog vriest, want hierdoor kan het groeiproces van de plant worden verstoord.

Is het snoeien van een oleander echt nodig?

Het snoeien van een oleander heeft in principe geen voor- of nadelen voor de gezondheid van je plant. Het snoeien wordt daarom vaak gedaan om de mooie vorm van de plant weer terug te krijgen. Daarnaast kan het snoeien van de oleander noodzakelijk zijn als de plant te groot wordt. Als je merkt dat de oleander ziek is, dan is het wel verstandig om de zieke takken goed weg te snoeien.

Hoe moet ik snoeien?

Het snoeien is een relatief eenvoudig klusje, wat je doorgaans in een klein uurtje kunt doen. Bij het snoeien van een oleander hoef je eigenlijk alleen de takken die te lang zijn geworden af te knippen. Daarnaast kun je de dode of zieke takken beter ook meteen wegknippen. Is de oleander verder gezond? Wees dan niet bang om de plant flink in te korten als deze te groot is geworden. De plant groeit namelijk erg snel weer, waardoor je binnen korte tijd alweer de eerste scheuten ziet ontstaan.

Kale plekken bij de oleander

Heeft je oleander last van veel kale plekken? Dit kan een teken zijn dat de plant in een te kleine pot staat. Het advies is om dit geval de oleander is een grotere pot te plaatsen, zodat de wortels meer ruimte hebben om te groeien. Mocht je oleander maar een paar kale plekken hebben, dan kun je deze plekken een stukje terugsnoeien. Hiermee stimuleer je namelijk nieuwe groei, waardoor de kale plekken vanzelf worden opgelost.

Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van mijn oleander?

Tijdens het snoeien van een oleander komt er een sap vrij wat giftig is voor mensen en dieren. Het is daarom aan te raden om tijdens het snoeien van je oleander altijd handschoenen en oogbescherming te dragen. Doordat de takjes van een oleander erg dun zijn, heb je voor het snoeien van deze plant alleen een scherpe snoeischaar nodig.

Korte samengevat

Het is niet noodzakelijk om een oleander te snoeien, maar om de mooie vorm te behouden is het wel aan te raden de plant één keer per jaar bij te knippen. Hierbij mag je alle dode of zieke takken wegknippen. Ook als de oleander te groot is geworden, mag je grote stukken van de uitstekende takken knippen. Een oleander groeit dusdanig snel, dat je binnen korte tijd alweer nieuwe scheuten ziet ontstaan op de plekken waarop de plant is gesnoeid. Het is aan te raden om tijdens het snoeien van je oleander handschoenen en oogbescherming te dragen. De sappen die uit de takken van de plant komen zijn namelijk giftig voor mensen en dieren.

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

Plaats een reactie