Hoe en wanneer moet je een vlinderstruik snoeien?

We kennen allemaal het belang van het snoeien van struiken en bomen. Snoeien verbetert niet alleen het uiterlijk van je planten, maar repareert ook beschadigde delen en zorgt ervoor dat ze niet gaan woekeren. Heb je nog niet veel ervaring met snoeien? Begin dan met de vlinderstruik (Buddleja davidii). Bij deze struik kan nl niet veel fout gaan! Zorg uiteraard wel voor een schone en scherpe snoeischaar. 

Vlinderstruiken zijn prachtige planten die in de zomer kleurrijke bloemen produceren en vlinders aantrekken. Om ervoor te zorgen dat uw vlinderstruiken gezond blijven en goed bloeien, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. In dit artikel bespreken we de beste methoden om vlinderstruiken te snoeien in maart, wanneer de lente begint.

Waarom is snoeien belangrijk voor vlinderstruiken?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van vlinderstruiken. Door regelmatig te snoeien, kunt u de planten gezond houden en de groei bevorderen. Bovendien zorgt snoeien ervoor dat de vlinderstruiken niet te groot worden en gemakkelijker te onderhouden zijn.

Wanneer mag je een vlinderstruik snoeien

Het klink misschien vreemd, maar voor het snoeien van een vlinderstruik bestaan geen absolute regels. Sterker nog, het snoeien van een vlinderstruik kan op elk moment van het jaar plaatsvinden. Bepaalde snoeitechnieken zullen echter wel helpen om een ​​krachtigere groei en gezondere bloemen te krijgen.

In welke maanden snoeien?

Over het algemeen kun je zeggen dat het snoeien van vlinderstruiken tijdens de wintermaanden moet plaatsvinden, op het moment dat de plant slaapt. Maar de vlinderstruik kan ook zonder problemen in het voorjaar worden gesnoeid. Maart is de beste tijd om vlinderstruiken te snoeien. Op dit moment zijn de planten nog in rust en hebben ze nog geen nieuwe groei geproduceerd. Door te snoeien voordat de nieuwe groei begint, kunt u ervoor zorgen dat de struiken gezond blijven en goed bloeien in de zomer. Zorg er gewoon voor dat je wacht tot de vorst voorbij is.

Snoei je de vlinderstruik in de winter, vergeet dan niet een extra laag mulch rond de struik te strooien voor wat bescherming en isolatie, vooral in koudere klimaten . In warmere gebieden is dit niet nodig. Indien je in de lente of zomer wil gaan snoeien, hoeven je je niet aan al te veel regels te houden. De vlinderstruik kan goed tegen stress en zal sterker dan ooit terugkomen. Nieuwe groei en bloei zou binnen enkele weken na het snoeien van vlinderstruiken opnieuw moeten verschijnen.

Hoe vlinderstruik snoeien

Hoe vlinderstruik snoeien

Hoewel snoeien niet absoluut noodzakelijk is, hebben vlinderstruiken de neiging beter te bloeien en een betere vorm te behouden als ze elke lente sterk terug worden gesnoeid. Ze kunnen ook in de zomer worden gesnoeid om nieuwe bloei te bevorderen, of om een lelijke vorm bij te sturen. Bloei verschijnt bij nieuwe groei, dus het inkorten van takken voorafgaand aan het actieve groeiseizoen bevordert meer bloesems. Maar nogmaals, vlinderstruiken kun je bijna het hele jaar door snoeien, behalve als het vriest. Als je doel is om de grootte van de struik snel te vergroten, snoei dan terug tot ongeveer 15 a 23 cm lang. Zorg ervoor dat je alle zwakke twijgen verwijdert.

  1. Verwijder dode en beschadigde takken: Controleer de struik op takken die geen bladeren hebben of die beschadigd zijn. Verwijder deze takken met een scherpe snoeischaar.
  2. Knip de takken terug tot ongeveer 30 cm: Knip alle takken terug tot ongeveer 30 cm vanaf de grond. Dit zal ervoor zorgen dat de struiken gezond blijven en goed bloeien.
  3. Dun de struik uit: Verwijder indien nodig enkele van de oudere takken om de struik uit te dunnen en meer licht en lucht door te laten.
  4. Verwijder bloemhoofden: Knip alle oude bloemhoofden van het vorige seizoen af. Dit zal de struik aansporen om nieuwe takken te produceren en ervoor zorgen dat de bloemen in de zomer volledig tot bloei komen.
graph TD;
A[Snoeien Vlinderstruiken in Maart] --> B[Dode en beschadigde takken verwijderen];
A[Snoeien Vlinderstruiken in Maart] --> C[Takken knippen tot 30 cm];
A[Snoeien Vlinderstruiken in Maart] --> D[Struik uitdunnen];
A[Snoeien Vlinderstruiken in Maart] --> E[Bloemhoofden verwijderen];
B --> F[Takken met scherpe snoeischaar];
D --> G[Meer licht en lucht doorlaten];
E --> H[Oude bloemhoofden verwijderen];
Snoeien Vlinderstruiken in Maart
Dode en beschadigde takken verwijderen
Takken knippen tot 30 cm
Struik uitdunnen
Bloemhoofden verwijderen
Takken met scherpe snoeischaar
Meer licht en lucht doorlaten
Oude bloemhoofden verwijderen

Niet dwergvlinderstruiken kun je terugsnoeien naar 12 tot 24 centimeter boven de grond, of indien je dat wil tot bijna aan de grond. Ook dode of gebroken takken kun je gerust verwijderen. Hoe ver je ook terug snoeit, vlinderstruiken zullen steeds weer terugkomen. Dwergtypen kun je in het vroege voorjaar tot minimaal de helft van de hoogte inkorten. Kortom, snoei op elke gewenste hoogte en op bijna elk moment van het jaar, want de bloemen zijn erg taai en vergevingsgezind.

Meer informatie

Vlinderstruik snoeien, 4 tips | Mijn Border | Pokon

Vlinderstruik snoeien is altijd een uitdagende klus in je border.

Tip: Wees niet bezorgd indien de bloei laat op gang komt. Dat ligt niet aan je snoeikwaliteiten! De vlinderstruik is een uitslaper en zal later bloeien dan dan veel andere struiken. Wees geduldig..

Tip: Sommige mensen zijn gevoelig voor contact met de bladeren van de Buddleia. Het is verstandig om altijd tuinhandschoenen te dragen bij het snoeien om huiduitslag en irritatie te voorkomen.

Snoeien bij ziekten

Vlinderstruiken hebben in de meeste gevallen zeer weinig last van ziekten. In zandgrond kunnen ze soms last hebben van aaltjes.  In natte grond ontwikkelen ze wortelrot en kunnen ze dood gaan. In gevallen van extreme droogte kan Buddleia spintmijten aantrekken. Terugsnoeien naar de grond is dan een goede oplossing. Omdat deze planten zo'n snelle groeiwijze hebben, kan een volledige terugsnoei tot aan de grond in de lente of zomer het probleem volledig oplossen en binnen een paar weken zal de plant alweer opnieuw aangroeien.

Hoe kunt u uw vlinderstruiken gezond houden?

Naast het snoeien zijn er nog een aantal stappen die u kunt nemen om uw vlinderstruiken gezond te houden en goed te laten groeien:

  • Geef de struiken regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.
  • Bemest de struiken elk voorjaar met organische meststoffen.
  • Controleer de struiken regelmatig op tekenen van ziekten of plagen, zoals meeldauw of bladluizen. Als u tekenen van problemen ziet, behandel de struiken dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.

Conclusie

Vlinderstruiken snoeien in maart is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw struiken gezond blijven en goed bloeien in de zomer. Door regelmatig te snoeien en de struiken op de juiste manier te onderhouden, kunt u ervoor zorgen dat uw vlinderstruiken een prachtige aanvulling zijn op uw tuin. Volg deze tips en stappen voor het snoeien van uw vlinderstruiken en u zult zeker succes behalen in het kweken van gezonde, bloeiende planten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties