Hoe en wanneer moet je een vlinderstruik snoeien?

We kennen allemaal het belang van het snoeien van struiken en bomen. Snoeien verbetert niet alleen het uiterlijk van je planten, maar repareert ook beschadigde delen en zorgt ervoor dat ze niet gaan woekeren. Heb je nog niet veel ervaring met snoeien? Begin dan met de vlinderstruik (Buddleja davidii). Bij deze struik kan nl niet veel fout gaan! Zorg uiteraard wel voor een schone en scherpe snoeischaar. 

Wanneer mag je een vlinderstruik snoeien

Het klink misschien vreemd, maar voor het snoeien van een vlinderstruik bestaan geen absolute regels. Sterker nog, het snoeien van een vlinderstruik kan op elk moment van het jaar plaatsvinden. Bepaalde snoeitechnieken zullen echter wel helpen om een ​​krachtigere groei en gezondere bloemen te krijgen.

In welke maanden snoeien?

Over het algemeen kun je zeggen dat het snoeien van vlinderstruiken tijdens de wintermaanden moet plaatsvinden, op het moment dat de plant slaapt. Maar de vlinderstruik kan ook zonder problemen in het voorjaar worden gesnoeid. Zorg er gewoon voor dat je wacht tot de vorst voorbij is. Snoei je de vlinderstruik in de winter, vergeet dan niet een extra laag mulch rond de struik te strooien voor wat bescherming en isolatie, vooral in koudere klimaten . In warmere gebieden is dit niet nodig. Indien je in de lente of zomer wil gaan snoeien, hoeven je je niet aan al te veel regels te houden. De vlinderstruik kan goed tegen stress en zal sterker dan ooit terugkomen. Nieuwe groei en bloei zou binnen enkele weken na het snoeien van vlinderstruiken opnieuw moeten verschijnen.

Hoe vlinderstruik snoeien

Hoe vlinderstruik snoeien

Hoewel snoeien niet absoluut noodzakelijk is, hebben vlinderstruiken de neiging beter te bloeien en een betere vorm te behouden als ze elke lente sterk terug worden gesnoeid. Ze kunnen ook in de zomer worden gesnoeid om nieuwe bloei te bevorderen, of om een lelijke vorm bij te sturen. Bloei verschijnt bij nieuwe groei, dus het inkorten van takken voorafgaand aan het actieve groeiseizoen bevordert meer bloesems. Maar nogmaals, vlinderstruiken kun je bijna het hele jaar door snoeien, behalve als het vriest.

Als je doel is om de grootte van de struik snel te vergroten, snoei dan terug tot ongeveer 15 a 23 cm lang. Zorg ervoor dat je alle zwakke twijgen verwijdert.

Niet dwergvlinderstruiken kun je terugsnoeien naar 12 tot 24 centimeter boven de grond, of indien je dat wil tot bijna aan de grond. Ook dode of gebroken takken kun je gerust verwijderen. Hoe ver je ook terug snoeit, vlinderstruiken zullen steeds weer terugkomen. Dwergtypen kun je in het vroege voorjaar tot minimaal de helft van de hoogte inkorten. Kortom, snoei op elke gewenste hoogte en op bijna elk moment van het jaar, want de bloemen zijn erg taai en vergevingsgezind.

Meer informatie

Vlinderstruik snoeien, 4 tips | Mijn Border | Pokon

Vlinderstruik snoeien is altijd een uitdagende klus in je border.

Tip: Wees niet bezorgd indien de bloei laat op gang komt. Dat ligt niet aan je snoeikwaliteiten! De vlinderstruik is een uitslaper en zal later bloeien dan dan veel andere struiken. Wees geduldig..

Tip: Sommige mensen zijn gevoelig voor contact met de bladeren van de Buddleia. Het is verstandig om altijd tuinhandschoenen te dragen bij het snoeien om huiduitslag en irritatie te voorkomen.

Snoeien bij ziekten

Vlinderstruiken hebben in de meeste gevallen zeer weinig last van ziekten. In zandgrond kunnen ze soms last hebben van aaltjes.  In natte grond ontwikkelen ze wortelrot en kunnen ze dood gaan. In gevallen van extreme droogte kan Buddleia spintmijten aantrekken. Terugsnoeien naar de grond is dan een goede oplossing. Omdat deze planten zo’n snelle groeiwijze hebben, kan een volledige terugsnoei tot aan de grond in de lente of zomer het probleem volledig oplossen en binnen een paar weken zal de plant alweer opnieuw aangroeien.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties