Hoe en wanneer leilinde snoeien?

De leilinde is één van de populairste bomen in Nederland. Niet alleen zie je ze regelmatig in de voor- of achtertuin van mensen, ook worden ze vaak langs wegen en in parken geplaatst. Aangezien de leilinde een leiboom is, moet je deze leiden in de vorm. Om je leilinde in een mooie vorm te behouden, hoef je deze slechts één keer per jaar te snoeien. De boom kan verder prima groeien in het Nederlandse klimaat, dus afgezien van een jaarlijkse snoeibeurt heb je er in principe geen werk aan. Benieuwd hoe en wanneer je een leilinde moet snoeien? In dit artikel leggen we het aan je uit!

Wanneer moet ik mijn leilinde snoeien?

In principe hoeft de leilinde maar één keer per jaar worden gesnoeid, tijdens de wintersnoei. Je kunt ervoor kiezen om de leilinde ook in de zomer, tijdens de zomersnoei, wat bij te snoeien. Een zomersnoei zal niet altijd noodzakelijk zijn om je leilinde in een mooie vorm te houden. Naast de winter- en zomersnoei mag je natuurlijk ook in de loop van het jaar de uitstekende takken wegknippen.

De wintersnoei van een leilinde

De wintersnoei is het belangrijkst voor de leilinde. Doordat de boom in de winter en in het voorjaar helemaal kaal is, kun je tijdens de wintersnoei de leilinde een aardig stuk terugsnoeien. Het wordt geadviseerd om de wintersnoei vroeg in het voorjaar uit te voeren, maar het is ook geen probleem om dit in de winterperiode al te doen. Kom je niet aan het snoeien toe in de winter of het voorjaar? Je kunt de leilinde ook nog prima snoeien als er al wel bladeren aan de takken zitten.

De zomersnoei van de leilinde

Leilindes kunnen erg snel groeien. Soms is het daarom mogelijk om de boom in de zomer ook nog wat bij te snoeien. De zomersnoei van de leilinde staat vooral in het teken van het fatsoeneren van de takken. Als de boom snel groeit, raakt de mooie vorm namelijk snel verloren. Voor de leilinde is het echter niet noodzakelijk om deze ook in de zomer te snoeien, dit is dus volledig optioneel. De zomersnoei kun je prima in de maanden juni, juli of augustus uitvoeren. Kies voor het snoeien van je leilinde in ieder geval wel altijd een bewolkte dag. Hierdoor voorkom je dat de bladeren verbranden.

Hoe moet ik mijn leilinde snoeien?

Het snoeien van een leilinde is een relatief eenvoudige, maar wel tijdrovende klus. Als je de leilinde voor het eerst wilt gaan snoeien, dan is het aan te raden om hier in ieder geval een middag de tijd voor te nemen. Als je het eenmaal een aantal keer hebt gedaan, zal je merken dat het steeds sneller gaat. Tijdens de wintersnoei mag je alles terugsnoeien tot de horizontale armen. Daarnaast mag je ook alle takjes die aan de verticale stam zijn gegroeid wegsnoeien. De twijgjes mogen zo dicht mogelijk bij de stam worden afgeknipt. Als alleen de verdikking van de uitloper blijft zitten is het prima. Tijdens de zomersnoei staat vooral het behouden van de mooie vorm van de leilinde centraal. Je mag tijdens de zomersnoei met een snoeischaar alle uitlopers wegsnoeien, zodat deze weer in een mooie rechte lijn staan.

Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van een leilinde?

In principe kun je een leilinde goed snoeien met een eenvoudige snoeischaar en takkenschaar. Voor de zomersnoei is het voldoende om alleen een snoeischaar te gebruiken. Zorg er in ieder geval altijd voor dat het gereedschap schoon en scherp is. Door met scherp gereedschap te werken zorg je namelijk voor een mooie snijwond, wat uiteindelijk een positief effect heeft op de groei van je leilinde.​

Kort samengevat

De leilinde is een relatief onderhoudsarme boom en hoeft slechts één keer per jaar te worden gesnoeid. De wintersnoei kun je het best in de winter of in het verjaar uitvoeren, de zomersnoei is optioneel en mag in de maanden juni, juli of augustus worden uitgevoerd. Tijdens de wintersnoei mag je tot de horizontale armen alles goed wegsnoeien. Tevens mag je ook de takjes die aan de verticale stam zijn gegroeid wegknippen. Tijdens de zomersnoei kun je de uitstekende takjes met een takkenschaar of snoeischaar wegknippen, zodat het geheel weer mooi recht is. Voor het snoeien van je leilinde kun je in principe met alleen een snoeischaar uit de voeten, maar voor het fatsoeneren van de vorm is het gebruik van een takkenschaar erg handig.

Meer informatie

Leilinde snoeien - Tuinieren met Hendrik Jan de Tuinman

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties