Hoe en wanneer laurier snoeien?

Zoals alle planten moet je ook van tijd tot tijd de laurier snoeien. Het is altijd het beste om dit klusje in het vroege voorjaar, of zo laat mogelijk in het groeiseizoen te beginnen met snoeien, zodat de plant niet in zijn groei wordt belemmerd. De Laurier komt in Nederland in allerlei soorten en maten voor. De meest voorkomende soorten laurier zijn:

De laurier 'Rotundifolia' is de meest klassieke en bekendste soort. Verder zijn laurier 'Caucasica', laurier 'Etna', laurier 'Zabeliana', laurier 'Genolia', laurier 'Otto Luyken', laurier 'Herbergii' en laurier 'Novita' de meest voorkomende haagplanten. Doordat laurier relatief eenvoudig en snel te onderhouden is, zien we deze plantensoort steeds vaker in voor- en achtertuinen.

Laurier en soorten

De laurier is een struik die inheems is in het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië. Hij wordt sinds de oudheid gebruikt in de geneeskunst door zijn bladeren en bessen. De naam van deze boom komt van het oude Griekse woord lauros, wat "laurierbos" betekent. De laurier is een plant met een ronde vorm en glanzende bladeren, die ovaal, elliptisch of spits kunnen zijn. In de zomer produceert hij witte bloemen, gevolgd door rode bessen.

Laurier of laurierkers?

Hoewel laurier in het dagelijks leven vaak wordt afgekort tot laurier, zijn het twee verschillende planten. Dit blijkt uit de Latijnse namen van de planten: Prunus laurocerasus voor de laurierkers en Laurus nobilis voor de laurier. In feite behoort de laurierkers niet eens tot de laurierfamilie - het is een kersenboom.

laurier snoeien
Laurierkers heeft dikkere bladen dan de Portugese laurier.

Wanneer moet ik laurier snoeien?

Idealiter snoei je laurier tweemaal per jaar, waarbij de eerste snoeibeurt in het voorjaar valt en de tweede snoeibeurt in de nazomer. Daarnaast is er niets op tegen om laurier ook gedurende het groeiseizoen wat bij te knippen, want deze plantensoort herstelt zich snel. De beste tijd om laurier te snoeien is onmiddellijk na de bloei, wanneer de bladeren nog zacht en buigzaam zijn. Als u uw laurier te vroeg snoeit, zal hij overvloedig sap laten vloeien en zullen de bladeren beschadigd worden. Laurierbladeren hebben een hoog oliegehalte en worden gemakkelijk aangetast door schimmels. Als u dode bladeren niet meteen afknipt, zal de plant een toevluchtsoord worden voor insecten zoals bladluizen, die gedijen op de honingdauw die door dit ongedierte wordt afgescheiden.

Voorjaarssnoei van de laurier

Laurier snoeien in het voorjaar is de belangrijkste snoeiperiode voor de laurier. Als je een volgroeide laurier hebt, begin dan in het voorjaar met je laurier snoeien. Dit is de beste tijd, omdat de plant dan nog niet bloeit en vrucht draagt, zodat u geen vruchten hoeft te verwijderen. De ideale periode voor de voorjaarssnoei ligt tussen maart en april. Kies in ieder geval een bewolkte, droge dag uit voor het snoeien. Snoei laurier ook nooit met vorst, want dan kan de gezondheid van de plant negatief beïnvloeden.

Zomersnoei van de laurier

Als het om een jonge laurier gaat, snoei dan na de bloei - in maart of april , of begin van de zomer wanneer het sap is gestegen. Dit zal nieuwe groei stimuleren en uw laurierstruik er deze zomer voller uit laten zien. Doordat laurier één van de snelst groeiende plantensoorten is, is het vaak nodig om de plant ook in de nazomer nog een keer goed te snoeien. De ideale periode hiervoor ligt rond september of oktober. De zomersnoei van de laurier is met name bedoelt voor het in strakke vorm houden van de plant. Op deze manier heb je er in de winter in principe geen omkijken meer naar.

Hoe moet ik een laurierstruik snoeien?

Er zijn twee hoofdmethoden om voor laurier snoeien: De eerste is het terugsnoeien van een zijscheut of knop net boven waar deze uit een van de takken komt. Deze methode bevordert een dichte groei van nieuw blad en bloemen in het volgende jaar; als de stam echter vele jaren niet is gesnoeid, kan dit leiden tot een misvormde vorm. De tweede methode is het verwijderen van dood hout en lagere takken door ze bij de grond af te knippen. Dit moedigt nieuwe scheuten aan die uit de basis van de stam komen.

laurier snoeien
De beste tijd om laurieren te snoeien hangt af van de soort. Sommige soorten laurier moeten pas in het late voorjaar of de vroege zomer gesnoeid worden, terwijl andere in het voorjaar en de vroege herfst gesnoeid kunnen worden.

Hoe moet ik Portugese laurier snoeien?

De Portugese laurier is een kleinere versie van de laurierkers, waardoor hij ideaal is voor kleinere tuinen. De bladeren zijn smaller en de plant groeit compacter, zodat je hem minder vaak hoeft te snoeien. Je kunt deze laurier dus ook als afscheiding gebruiken. De Portugese laurierhaag moet je in principe op dezelfde manier snoeien als elke andere heg. In het begin moet je er vooral voor zorgen dat de haag niet te breed wordt. Nadat de laurierhaag eenmaal volwassen is en de gewenste hoogte bijna bereikt, kun je ook de bovenkant gaan snoeien. Snoei de bovenkant altijd wat smaller dan de onderkant, zodat de hele haag voldoende zonlicht krijgt. Je kunt een Portugese laurier het best met een (elektrische) heggenschaar snoeien. Als je de haag mooi recht wilt snoeien, dan kun je overwegen om een draadje waterpas voor de haag te spannen en dit als richtlijn te nemen tijdens het snoeien.

Lei-Portugese laurier | Prunus lusitanica | Stamomtrek: 6-8 cm | Stamhoogte: 100 cm | Rek 120 cm

131,25
Bol.com
as of 29 januari 2024 11:17

Kenmerken

Bloeiperiode Voorjaar
Meerjarige plant Ja
Afmetingen Afmeting: 150 x 120 x 100 cm
Volgroeide hoogte 200 cm
Kleur Groen | Wit | Rood
Gewicht 25 kg
Groenblijvend Nee
Soort boom Leiboom
Standplaats Zon

Hoe moet ik laurierkers snoeien?

De laurierkers, prunus laurocerasus is een plant die ook geschikt is als tuinafscheiding. Hij groeit sneller en voller dan de Portugese Laurier en is in feite een groene schutting. Deze plant is groenblijvend en heeft een enorme groeikracht. Hij kan na het eerste jaar wel 40 tot 50 centimeter per jaar groeien. Tijdens het snoeien van de laurierkers moet je alle dode takken en takken die bruine bladeren hebben wegsnoeien. Daarnaast kun je de laurierkersthaag ook een flink stuk terugsnoeien als deze te groot is geworden. Wees in ieder geval niet bang dat je de laurierkershaag te ver snoeit, want voor je het weet ontdek je alweer nieuwe scheuten op de plekken die je recent hebt gesnoeid. De laurierkershaag kun je het best met een (elektrische) heggenschaar snoeien.

Meer informatie

Prunus of laurierhaag snoeien: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

Kort samengevat

Doorgaans wordt laurier tweemaal per jaar gesnoeid, waarbij de eerste snoeibeurt in het voorjaar plaatsvindt en de tweede snoeibeurt in de nazomer. Tijdens de tweede snoeibeurt kun je jezelf het best richten op het beperken van de omvang van de plant en het herstellen van het gewenste model. De Portugese laurierhaag en de laurierkers(haag) kun je het best met een (elektrische) heggenschaar terugsnoeien, terwijl je voor het snoeien van een laurierboom ook prima met alleen een scherpe snoeischaar uit de voeten kunt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties