Hoe en wanneer laurier snoeien?

Laurier komt in Nederland in allerlei soorten en maten voor. De bekendste lauriersoorten in Nederland zijn de Portugese laurier, de laurierkers, de laurierboom, de laurierstruik en de laurierhaag. Doordat laurier relatief eenvoudig en snel te onderhouden is, zien we deze plantensoort steeds vaker in voor- en achtertuinen. Een laurier snoeien is met de juiste tips geen lastige klus. Ook in parkjes en langs de weg zal je regelmatig laurierbomen- en struiken aantreffen. Laurieren zijn groenblijvers die, afhankelijk van de soort, kunnen variëren van struiken tot kleine bomen.

Ben je van plan om laurier te planten in je tuin? Dan is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je deze plant moet snoeien. In dit artikel geven we je daarvoor een aantal handige tips!

Wanneer moet ik laurier snoeien?

Idealiter snoei je laurier tweemaal per jaar, waarbij de eerste snoeibeurt in het voorjaar valt en de tweede snoeibeurt in de nazomer. Daarnaast is er niets op tegen om laurier ook gedurende het groeiseizoen wat bij te knippen, want deze plantensoort herstelt zich snel. De beste tijd om laurier te snoeien is onmiddellijk na de bloei, wanneer de bladeren nog zacht en buigzaam zijn. Als u uw laurier te vroeg snoeit, zal hij overvloedig sap laten vloeien en zullen de bladeren beschadigd worden. Laurierbladeren hebben een hoog oliegehalte en worden gemakkelijk aangetast door schimmels. Als u dode bladeren niet meteen afknipt, zal de plant een toevluchtsoord worden voor insecten zoals bladluizen, die gedijen op de honingdauw die door dit ongedierte wordt afgescheiden.

Voorjaarssnoei van de laurier

De voorjaarssnoei is de belangrijkste snoeiperiode voor de laurier. Als je een volgroeide laurier hebt, begin dan in het voorjaar met je laurier snoeien. Dit is de beste tijd, omdat de plant dan nog niet bloeit en vrucht draagt, zodat u geen vruchten hoeft te verwijderen. Snoei de plant terug tot ongeveer 1,2 m, waarbij u dood hout en kruisende takken verwijdert. Snoei niet direct terug tot de hoofdstam, anders riskeert u nieuwe groei van daaruit te stimuleren. De ideale periode voor de voorjaarssnoei ligt tussen maart en april.

Kies in ieder geval een bewolkte, droge dag uit voor het snoeien van laurier. Snoei laurier ook nooit met vorst, want dan kan de gezondheid van de plant negatief beïnvloeden. Tijdens de voorjaarssnoei mag je alle takken met bruine bladeren en dode takken verwijderen. Al een aantal weken na het snoeien zal je zien dat de snoeiwonden alweer helemaal bedekt zijn met bladeren. Daarom wordt er vaak voor gekozen om laurier ook in het najaar nog een keer te snoeien.

Zomersnoei van de laurier

Als het om een jonge laurier gaat, snoei dan na de bloei – in maart of april , of begin van de zomer wanneer het sap is gestegen. Dit zal nieuwe groei stimuleren en uw laurierstruik er deze zomer voller uit laten zien. Doordat laurier één van de snelst groeiende plantensoorten is, is het vaak nodig om de plant ook in de nazomer nog een keer goed te snoeien. De ideale periode hiervoor ligt rond september of oktober. De zomersnoei van de laurier is met name bedoelt voor het in strakke vorm houden van de plant. Op deze manier heb je er in de winter in principe geen omkijken meer naar. De eerstvolgende snoeibeurt is vervolgens weer de voorjaarssnoei.

Hoe moet ik laurier snoeien?

Er zijn twee hoofdmethoden om voor laurier snoeien: De eerste is het terugsnoeien van een zijscheut of knop net boven waar deze uit een van de takken komt. Deze methode bevordert een dichte groei van nieuw blad en bloemen in het volgende jaar; als de stam echter vele jaren niet is gesnoeid, kan dit leiden tot een misvormde vorm. De tweede methode is het verwijderen van dood hout en lagere takken door ze bij de grond af te knippen. Dit moedigt nieuwe scheuten aan die uit de basis van de stam komen.

laurier snoeien
De beste tijd om laurieren te snoeien hangt af van de soort. Sommige soorten laurier moeten pas in het late voorjaar of de vroege zomer gesnoeid worden, terwijl andere in het voorjaar en de vroege herfst gesnoeid kunnen worden.

Hoe je laurier het best kunt snoeien is mede afhankelijk van de soort. We maken hierbij onderscheid tussen de Portugese laurier, de laurierkers(haag) en de laurierboom, die elk een eigen snoeibenadering hebben.

Hoe moet ik Portugese laurier snoeien?

De Portugese laurierhaag moet je in principe op dezelfde manier snoeien als elke andere heg. Direct na het plaatsen van de Portugese laurier kun je starten met je portugese laurier snoeien. In het begin moet je er vooral voor zorgen dat de haag niet te breed wordt. Nadat de laurierhaag eenmaal volwassen is en de gewenste hoogte bijna bereikt, kun je ook de bovenkant gaan snoeien. Snoei de bovenkant altijd wat smaller dan de onderkant, zodat de hele haag voldoende zonlicht krijgt. Je kunt een Portugese laurier het best met een (elektrische) heggenschaar snoeien. Als je de haag mooi recht wilt snoeien, dan kun je overwegen om een draadje waterpas voor de haag te spannen en dit als richtlijn te nemen tijdens het snoeien.

Lei-Portugese laurier | Prunus lusitanica | Stamomtrek: 6-8 cm | Stamhoogte: 100 cm | Rek 120 cm

136,50
Bol.com
as of 22 mei 2022 15:25

Kenmerken

Bloeiperiode Voorjaar
Meerjarige plant Ja
Afmetingen Afmeting: 150 x 120 x 100 cm
Volgroeide hoogte 200 cm
Kleur Groen | Wit | Rood
Gewicht 25 kg
Groenblijvend Nee
Soort boom Leiboom
Standplaats Zon

Hoe moet ik laurierkers snoeien?

Tijdens het snoeien van de laurierkers moet je alle dode takken en takken die bruine bladeren hebben wegsnoeien. Daarnaast kun je de laurierkersthaag ook een flink stuk terugsnoeien als deze te groot is geworden. Wees in ieder geval niet bang dat je de laurierkershaag te ver snoeit, want voor je het weet ontdek je alweer nieuwe scheuten op de plekken die je recent hebt gesnoeid. De laurierkershaag kun je het best met een (elektrische) heggenschaar snoeien.

Hoe moet ik een laurierboom snoeien?

Het snoeien van een laurierboom heeft als uitgangspunt om de mooie vorm te herstellen of de omvang te beperken. De laurierboom groeit in de zomerperiode enorm snel, waardoor deze snel uit model raakt. Je mag de laurierboom gerust flink terugsnoeien, waarbij je de takken tot op de stam of hoofdtak mag wegknippen. Voor het snoeien van een laurierboom kun je het best een snoeischaar gebruiken.

Meer informatie

Prunus of laurierhaag snoeien: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

Kort samengevat

Doorgaans wordt laurier tweemaal per jaar gesnoeid, waarbij de eerste snoeibeurt in het voorjaar plaatsvindt en de tweede snoeibeurt in de nazomer. Tijdens de tweede snoeibeurt kun je jezelf het best richten op het beperken van de omvang van de plant en het herstellen van het gewenste model. De Portugese laurierhaag en de laurierkers(haag) kun je het best met een (elektrische) heggenschaar terugsnoeien, terwijl je voor het snoeien van een laurierboom ook prima met alleen een scherpe snoeischaar uit de voeten kunt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ook onze tuinagenda ontvangen?

Ontvang aan het begin van iedere maand onze tuinagenda via mail met nuttige en interessante tuintips en weetjes. Zo weet je precies welke tuinklussen je die maand uit kunt voeren!Wij respecteren uw privacy.