Klimhortensia snoeien, hoe en wanneer doe je dat?

De klimhortensia snoeien

Het snoeien van de klimhortensia (Hydrangea petiolaris) is een goede manier om een volle en gezonde groei te bevorderen. Klimhortensia's groeien op verschillende manieren, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze produceren grote bladeren en kleine bloemen. Het geheim om uw klimhortensia vol in bloei te krijgen en met voldoende bladbedekking is de klimhortensia snoeien.

Ook interessant

De oorsprong van de klimhortensia

Voordat we de hortensia snoeien, eerst iets over de oorsprong en unieke eigenschappen van deze prachtig plant! De hortensia anomala petiolaris is een bloeiende plantensoort die in het wild alleen voorkomt in China, voornamelijk in de provincie Zhejiang en op het eiland Hainan. Ze wordt in Azië vaak gekweekt als geneeskrachtige plant of als sierplant. Hij is bekend onder verschillende namen, waaronder de vijfbladige hortensia, de Chinese hortensia, of de Aziatische hortensia. Het is een struik die tot 2-4 m hoog wordt, met donkergroene, glanzende bladeren van 4-8 cm lang en 3-5 cm breed. De bloemen zijn blauw met een wit hart, en staan in lange pluimen die uit de bladoksels groeien. De bloemen bloeien van het late voorjaar tot het begin van de zomer. Het is een snelgroeiende en gemakkelijk te verzorgen plant.

Grondsoort

Klimhortensia's groeien in bijna elke grondsoort, maar geven de voorkeur aan goed gedraineerde leem die licht zuur is. Ze kunnen niet goed tegen natte grond en moeten geplant worden op plaatsen waar ze geen natte voeten krijgen.

Bijzonderheden

De hortensia anomala petiolaris mag niet geplant worden op plaatsen waar kleine kinderen of huisdieren erbij kunnen, want de plant kan dodelijk zijn als ze door een dier of door de mens wordt geconsumeerd.

Standplaats

De klimhortensia geeft de voorkeur aan volle zon of gedeeltelijke schaduw met een minimum van zes uur direct zonlicht per dag. Deze planten verdragen geen getemperd of gefilterd zonlicht.

klimhortensia snoeien
Als u takken van een bloeiende struik zoals een hortensia terugsnoeit, moet u altijd terugsnoeien tot een naar buiten gerichte knop of bladknoop. Als u een zijtak afknipt die naar binnen is gericht, zullen er meer zijtakken naar binnen groeien, wat uiteindelijk kan leiden tot verstruiking en het afsterven van de plant doordat de bladeren niet meer in de zon kunnen komen.

Wanneer de klimhortensia snoeien, begin met snoeien na de bloei.

Snoei uw klimhortensia na de bloei, in het midden van de zomer. De kleinere knoppen vormen zich dan pas en zijn minder gevoelig voor snoei, terwijl de grote knoppen al gevormd zijn en door deze ingreep beschadigd kunnen worden. Als u vóór de bloei snoeit, bestaat de kans dat alle bloemknoppen zich sluiten en er dus geen bloemen komen. Als u na de bloei snoeit, zal de nieuwe groei er een tijdje lelijk uitzien, maar in de herfst of winter zullen nieuwe bloemen verschijnen. Als u uw klimhortensia kleiner wilt maken of op een bepaald niveau wilt houden, snoeit u ook na de bloei wanneer de plant in rust is (in de herfst of winter).

De sleutel tot het klimhortensia snoeien is begrijpen waar de nieuwe groei vandaan zal komen op de plant. Nieuwe groei op een hortensia komt van de knoppen op de uiteinden van elke tak. Wanneer deze knoppen volgroeid zijn, geeft dit aan dat het tijd is om uw hortensia terug te snoeien voor kleinere bloemen volgend seizoen.

Gebruik een scherpe snoeischaar

Wanneer we een klimhortensia snoeien, zorg er dan voor dat u een scherpe snoeischaar gebruikt; botte messen kunnen de stengels beschadigen en leiden tot ziekteproblemen. Een heggenschaar werkt het best omdat deze netjes door houtachtige stengels snijdt zonder ze te verpletteren zoals een aambeeldsnoeischaar doet.

Verwijder dood hout en takken die niet meer aan de plant vastzitten.

De meeste variëteiten van klimhortensia's groeien het best wanneer ze niet te veel concurrentie hebben voor licht, dus verwijder dood hout en takken die niet langer aan de plant vastzitten. Dit zal de rest van de klimplant helpen sterker te worden en voller te groeien. Verwijder alle uitlopers die uit knoppen op de hoofdstam proberen te groeien. Verwijder ook stengels die elkaar kruisen of tegen elkaar aan schuren.

Snoei de takken terug die naar het midden van de plant groeien.

Wanneer je een klimhortensia met een kaal hart ziet, is de eerste impuls om hem terug te snoeien. Doe dat niet. U knipt dan de nieuwe groei weg. Zoek in plaats daarvan naar de takken die naar het midden van de plant groeien en snoei die terug. Zo kan het licht het midden van de plant bereiken en van daaruit nieuwe groei stimuleren.

Verwijder takken die in een richting groeien waarin u niet wilt dat ze groeien.

Als het op snoeien van klimhortensia's aankomt, kunnen we het ook eenvoudig houden. Je wilt uiteindelijk dat je plant er mooi uitziet en niet eindigt als een warrige puinhoop. Dus hou het simpel en verwijder de takken die in een richting groeien die u niet wilt dat ze groeien.

Snoei alle stengels 1/3 terug, beginnend met de oudste stengels eerst

Als uw hortensia tegen een muur groeit, verwijder dan alle zijscheuten die recht omhoog groeien vanuit de basis van de plant; deze zullen concurreren met de hoofdstam en maken de kans groter dat de plant de volgende winter omvalt. Voor een kleinere, bossigere plant snoeit u bij elke nieuwe snoeibeurt slechts 1/3 van de nieuwe groei terug. Voor een vollere struik snoeit u bij elke verjongingssnoei 1/2 deel van elke stam terug.

Wanneer de klimhortensia volgroeid is, zullen de bladeren er dof en droog beginnen uit te zien in de nazomer en de vroege herfst, voordat ze stopt met bloeien voor de winter. Sectie: Na het snoeien, geef de hortensia goed water. Takeaway: Snoei oude stengels van uw klimhortensia voordat de nieuwe groei begint, zodat u niet in de nieuwe groei hoeft te knippen bij het snoeien volgend voorjaar.

Dat is alles! Het vergt in het begin misschien wat oefening maar met bovenstaande tips moet het voor iedereen goed te doen zijn.

Meer informatie

Klimhortensia snoeien

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties