Hoe en wanneer je gazon bemesten?

Natuurlijk wil je het hele jaar kunnen genieten van een prachtig groen gazonnetje. Om ervoor te zorgen dat je gazon in de beste conditie blijft, dan is het belangrijk om het gras regelmatig te bemesten. Daarnaast hoort ook het regelmatig maaien van het gras tot de onderhoudswerkzaamheden van je gazon. Ben je benieuwd hoe en wanneer je een gazon het best kunt bemesten? In dit artikel vertellen we het je!

Waarom moet ik mijn gazon bemesten?

Het bemesten van je gazon heeft verschillende voordelen. Zo verlaag je de kans aanzienlijk dat het gras ziek wordt. Ook zorgt regelmatig bemesten ervoor dat je geen kale plekken in het gazon krijgt en dat het gras niet verkleurt. Daarnaast voorkomt regelmatig bemesten de groei van onkruid in je gazon, wat niet alleen goed is voor de gezondheid van het gras maar je ook veel tijd bespaart. Kortom, door regelmatig te bemesten kun je je tuingrond verbeteren.

Wanneer kan ik mijn gazon het best bemesten?

In principe moet je het gazon het hele jaar bemesten, met uitzondering van de winterperiode. Doordat het gazon in de winterperiode volledig is rust is en weinig voeding verbruikt, is het in deze periode niet nodig om te bemesten. Hoeveel mest je moet gebruiken is afhankelijk van de periode. In het voor- en najaar heb je ongeveer 200 gram mest nodig per vierkante meter. Is juni is 100 gram mest per vierkante meter ruim voldoende. Hoeveel mest je precies moet gebruiken is natuurlijk ook afhankelijk van de mestsoort. Het is aan te raden om voor elke periode nieuw mest te kopen, want het is lastig om de mestkorrels goed te bewaren. Houd bij het kopen van de mest altijd rekening met 10% extra gazonoppervlakte. Mocht je uiteindelijk wat mest overhouden, dan kun je dit bewaren in een luchtdichte emmer.

meadow 3375052 1280

Organische mest of kunstmest?

Of je het best kunt kiezen voor organische mest of kunstmest is van verschillende factoren afhankelijk. Als je voorkeur uitgaat naar een goedkope mestsoort, dan kun je het best kiezen voor kunstmest. Het nadeel van kunstmest is wel dat er relatief veel zout in de mest zit. Dit heeft als gevolg dat de kwaliteit van de grond op de lange termijn kan verslechteren. Daarnaast werkt kunstmest aanzienlijk korter dan organische mest, waardoor je vaker moet bemesten. Als je een ruimer budget beschikbaar hebt voor het onderhouden van je gazon, dan kun je beter organische mest aanschaffen. Of je kunt zelf een composthoop maken.

Hoe moet ik mijn gazon bemesten

Het bemesten van een gazon is een relatief eenvoudig klusje, maar het is wel belangrijk om het goed te doen. Als je een groot gazon hebt, dan is het aan te raden om het bemesten met een kleine strooiwagen te doen. Een strooiwagen zorgt er namelijk voor dat de mest netjes over het gazon wordt verdeeld. Natuurlijk is het ook mogelijk om je gazon zonder strooiwagen te bemesten. Volg voor het bemesten van je gazon de onderstaande stappen:

  • Allereerst is het belangrijk om een duidelijke vlakverdeling te maken op het gazon
  • Bereken vervolgens de oppervlakte van de vlakken (lengte x breedte), dit hebt je namelijk nodig voor het berekenen van de benodigde hoeveelheid mest.
  • Lees in de handleiding die je bij de mest hebt gekregen hoeveel meststof je moet gebruiken voor de oppervlakte van je gazon. Je kunt voor het afmeten van de hoeveelheid mest het best een maatbeker gebruiken.
  • Nadat je de juiste hoeveelheid meststof hebt afgemeten, mag je het gazon bestrooien met de mest. Let er hierbij op dat je het gehele gazon bestrooit en niets vergeet. Als je een groot gazon hebt, dan is het aan te raden om voor het bemesten een strooiwagen te gebruiken.
  • Na het uitstrooien van de mest is het belangrijk om het gazon goed te bewateren. Je kunt met de tuinslang beter omhoog sproeien, zodat de waterdruppels als regeldruppels op de mestkorrels komen. Hiermee voorkom je dat je de korrels wegspuit. Na het besproeien is het belangrijk om minimaal 24 uur niet over het gazon te lopen.

Je kunt een gazon het best in de avond bemesten, aangezien er dan geen volle zon is. Je mag ongeveer 30 minuten na de eerste sproeibeurt het gazon nog even kort besproeien. Je kunt het bemesten van je gazon het best maandelijks herhalen. Noteer daarom altijd ergens wanneer je het gazon voor de laatste keer hebt bemest. Heb je nog wat mestkorrels over? Dan kun je deze prima bewaren in een luchtdichte emmer. Vergeet bij de volgende mestbeurt niet de eventueel eerder overgebleven korrels eerst op te maken.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties