Hoe en wanneer een perenboom snoeien?

Hoewel het verzorgen van een perenboom misschien veel werk lijkt, blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. De perenboom kan net als de appelboom prima groeien in het Nederlandse klimaat, zonder dat je hier echt wat voor hoeft te doen. Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijke smaakvolle peren kunt oogsten, is het wel van belang om de perenboom op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien. Benieuwd op wanneer en hoe je jouw perenboom het best kunt snoeien? In dit artikel geven we je handige tips! Lees hier meer over over hoe je andere (fruit)bomen kunt snoeien

Verschillende soorten perenboom

Hoewel er enorm veel verschillende soorten peren zijn, kunnen we ze onderverdelen onder de handperen, stoofperen en sierperen. Onder de handperen vallen de peren die je simpelweg van de boom kunt plukken en direct op kunt eten, denk bijvoorbeeld aan de conferenceperen. Populaire handperen zijn o.a.

  • Conférence
  • Doyenne du Comice
  • Durondeau

Stoofperen worden doorgaans niet direct gegeten, maar eerst bereid in bijvoorbeeld een nagerecht. Voorbeelden van stoofpeer rassen zijn:

  • Gieser Wildeman-peer
  • Brederode-peer

De sierpeer tot slot wordt, zoals de naam eigenlijk al prijsgeeft, niet gegeten. De sierpeerboom heeft een prachtige bloesem die in de lente een beetje lijkt op sneeuwvlokjes. In principe kun je alle perenbomen op eenzelfde manier en in dezelfde periode snoeien. Dit betekent dus dat een conferenceperenboom in dezelfde periode kan worden gesnoeid als een stoofperenboom. Enkele sierpeer rassen zijn:

  • Pyrus calleryana
  • Pyrus calleryana ‘Autumn Blaze’
  • Gieser-Wildeman
  • Conférence

Wanneer moet ik mijn perenboom snoeien?

Net als appelbomen, moeten perenbomen tweemaal per jaar worden gesnoeid. Ook de manier waarop je een perenboom snoeit is vergelijkbaar met het snoeien van een appelboom. Het snoeien van de perenboom zorgt ervoor dat de boom alle energie kan richten op de peren, in plaats van op nutteloze scheuten en bladeren. Door de perenboom tweemaal per jaar te snoeien, zorg je ervoor dat je meer en vooral ook smaakvollere peren kunt oogsten. Benieuwd wat het verschil is tussen de wintersnoei en de zomersnoei van een perenboom? We leggen het je nu uit!

De wintersnoei van de perenboom

Om in het voorjaar en in de zomer weer te kunnen genieten van heerlijke peren, is het belangrijk om de perenboom in de winter goed te snoeien. Het is aan te raden om de wintersnoei van fruitbomen in het algemeen of de perenboom specifiek in de maanden december tot april te plannen. Doe dit niet later, want dan verstoor je het groeiproces van de boom. Gedurende de zomer ontstaan er veel nieuwe, lange takken in de perenboom. Deze takken hebben de functie gehad om de peren die eraan groeien te dragen. In de winter hebben ze echter geen functie meer, waardoor je ze tijdens de wintersnoei bijna volledig mag wegsnoeien. Houd in ieder geval nog twee knoppen van de tak over. Let bij het snoeien van de takken ook op de groeirichting van de scheuten. Dit bepaalt namelijk in welke richting de takken in het aankomende seizoen gaan groeien.

De zomersnoei van de perenboom

Tijdens de zomersnoei staat vooral het behouden van een mooie, sterke vorm van de perenboom centraal. Het wordt aangeraden om de zomersnoei in de maanden juni, juli of augustus te plannen. Daar waar je tijdens de wintersnoei vrijwel alle takken kunt wegsnoeien, gaat het er bij de zomersnoei vooral om dat je de overbodige scheuten wegknipt. Hoewel de wintersnoei het belangrijkst is voor de boom, zorgt de zomersnoei ervoor dat de peren mooi en smaakvol kunnen rijpen. Tijdens de zomersnoei mag je een groot gedeelte van de bladeren wegsnoeien, zodat de boom niet langer energie hoeft te steken in de bladeren. Daarnaast heeft het wegsnoeien van de bladeren als voordeel dat de peren een stuk meer licht en lucht krijgen. Niet alleen voorkomt dit ziektes, ook zorgt het ervoor dat de peren een stuk beter kunnen groeien!

Hoe moet ik mijn perenboom snoeien?

Tijdens de wintersnoei mag je alle takken die voorheen peren hebben gedragen snoeien tot er twee knopen overblijven. Gebruik voor het snoeien van de takken een schone snoeischaar of takkenschaar, afhankelijk van de dikte van de takken. In de zomer kun je het best alleen de bladeren wegsnoeien. Let erop dat je niet alle bladeren wegsnoeit, want de perenboom heeft deze wel degelijk nodig om zichzelf te beschermen.

Zieke takken van de perenboom wegsnoeien

Tijdens het snoeien van de perenboom is het van belang er goed op te letten of alle takken in goede gezondheid zien. Als je ziet dat sommige takken door ziekte zijn aangetast, dan kun je deze beter uit voorzorg verwijderen. Door de takken uit voorzorg te verwijderen, kun je namelijk voorkomen dat de ziekte zich verder in de boom verspreidt en later mogelijk je hele oogst mislukt. Als alleen de zijscheuten van de tak ziek zijn, dan voldoet het meestal om alleen die scheuten te verwijderen. Zijn er meerdere scheuten ziek of zelfs de hele zijtak? Dan is het raadzaam om de hele zijtak met een takkenzaag of kettingzaag af te zagen.

Video over het snoeien van een perenboom

Met welk gereedschap moet ik een perenboom snoeien?

Voor het snoeien van een perenboom kun je in principe gebruikmaken van een normale snoeischaar. Voor de wat stevigere takken is het vaak wel noodzakelijk om een takkenschaar te gebruiken. Met een takkenschaar kun je namelijk tot wel 4 centimeter dikke takken snoeien, wat bij perenbomen regelmatig het geval is. Zeker tijdens de wintersnoei moet je nog wel eens grote zijtakken van de perenboom snoeien. In dat geval kan het handig zijn om gebruik te maken van een takkenzaag of een kettingzaag, afhankelijk van hoeveel takken je wilt verwijderen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat het gereedschap waarmee je de perenboom gaat snoeien schoon en scherp is. Hiermee voorkom je ziektes bij je perenboom.

Handige snoeimaterialen

Kort samengevat

Zowel een conferenceperenboom (handperenboom) als een stoofperenboom moeten tweemaal per jaar gesnoeid worden. De wintersnoei dient plaats te maanden in de maanden december tot april en de zomersnoei in de maanden juni, juli of augustus. Tijdens de wintersnoei mag je alle takken die in de voorgaande zomer peren hebben gedragen wegsnoeien tot er nog maar 2 knopen overblijven. Tijdens de zomersnoei gaat het voornamelijk om het behouden van een mooie vorm van de perenboom. Hoewel je tijdens de zomersnoei veel bladeren mag verwijderen, is het belangrijk om de perenboom niet helemaal kaal te snoeien.

Veel gestelde vragen over de perenboom snoeien

Welke tijd perenboom snoeien?

Snoei uw perenbomen eind februari of begin maart. Dit geeft ze de tijd om te herstellen voordat ze weer gaan bloeien. U kunt dit ook pas in april doen, maar vergeet niet dat als u te lang wacht, u minder vruchten zult krijgen van

Hoe vaak perenboom snoeien?

De algemene regel is om zeer licht te snoeien op het moment van aanplant en daarna elke winter zwaarder. Knip dood hout en takken die elkaar kruisen of recht omhoog groeien weg.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties