Hoe en wanneer een klimroos snoeien?

Een klimroos snoeien, hoe doe je dat?

Als het gaat om snoeien, dan is in het algemene advies om je snoeiwerkzaamheden niet te lang uit te stellen. Dit geldt zeker voor het snoeien van de klimroos. We hebben het eerder al gehad over het snoeien van rozen. Echter een klimroos snoeien vergt een andere aanpak. Of je klimrozen nu op een muur, een hek, tegen latwerk of waar dan ook worden gekweekt, snoei ze indien mogelijk ieder jaar. Hiermee voorkom je dat ze gaan woekeren en het snoeien een frustrerende bezigheid gaat worden. En zoals altijd, snoeien doet bloeien. Je rozen zullen je belonen met een sterke groei en veel bloemen!

Snoeien van klimrozen

Deze methode is geschikt voor klimrozen. Soms is het lastig om een ​​klimroos van een kruipende / bodembedekkende roos te onderscheiden. De eenvoudigste manier om het verschil te zien, is te kijken wanneer ze bloeien. Een klimroos zal bijna de hele zomer en tot diep in de herfst opnieuw bloeien, terwijl een bodembedekkende roos meestal maar één keer bloeit, normaal rond juni.

Pas snoeien na een paar jaar

Heb je je klimroos kort geleden gepland, wacht dan het eerste of tweede jaar (met slechts minimale snoei) om je plant tot rust te laten komen, en wat volume te geven. Verwijder eventueel takken die je in de weg zitten, maar laat hem verder zoveel mogelijk doorgroeien.

Wanneer klimroos snoeien

Klimrozen worden normaal gesproken gesnoeid in de winter, nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Hierbij moet je denken aan de maanden december tm februari. Lange scheuten kunnen in de herfst worden ingekort of ingeklemd, om te voorkomen dat harde wind ze beschadigt. Herstelsnoei kan op elk moment tussen de late herfst en de late winter worden uitgevoerd. Het is dan gemakkelijker om te zien wat je doet omdat de roos niet in het blad zit, en de roos reageert er ook beter op. Hij zal de volgende lente weer prachtig groeien.

Eerst je klimroos leiden, dan pas snoeien

Voordat we overgaan tot snoeien moeten we eerst gaan bepalen hoe we de klimroos gaan leiden. Misschien heb je dit al gedaan en is de vorm van je klimroos al naar je zin. In dat geval kun je deze paragraaf overslaan. Zo niet dan zal na de eerste groeiperiode je struik enkele takken hebben die erg lang zijn en zich hopelijk in vele richtingen uitstrekken. Deze takken zijn perfect om ze in de door jou gewenste richting te leiden, meestal vanuit het centrum van de plant.

Kies hiervoor een lange en gezonde tak, buig deze naar de juiste richting en maak het vast met bindtouw. Buig de tak horizontaal, en snoei hem op het punt waarbij de tak verder reikt dan het geplande groeigebied. Ga zo door totdat je alle belangrijke takken gedaan hebt. Hierbij bepaald meestal de vorm van je plantenklimrek of je rozenboog hoe de vorm er uit komt te zien. Misschien een tak in elke richting op je rek, of houten hek.

De reden om de takken horizontaal te buigen is omdat dit de primaire takken zijn, de basis van de plant. Deze takken zullen niet veel bloeien, maar wel korte scheuten vormen die later sterk gaan bloeien.

Klimroos snoeien
T.Kiya from Japan, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

Het snoeien van de klimroos

Ieder jaar snoei je de klimroos terug tot dicht bij de basis / structuurtakken die je geleid hebt zoals we in de vorige paragraaf hebben uitgelegd. Vervolgens gaan we deze belangrijke takken aanpakken.

  • Snoei alle bloeiende scheuten terug tot een paar knopen vanaf de hoofdtakken. Dit zal de plant "opruimen" en ervoor zorgen dat de bloeisnelheid het komende jaar sterk genoeg is om de bloemen te kunnen dragen.
  • Snoei oude en/of zwakke, dode of beschadigde hoofdtakken weg. Let er op dat bruine takken niet altijd dood zijn. Misschien zijn ze wat ouder en houtachtig. Als de takken nog leven maar te zwak zijn en het voorgaande jaar weinig hebben geproduceerd, mag je ze ook weg snoeien.
  • Leid en knoop nieuwe grote takken vast zoals eerder uitgelegd. Het kan best zijn dat er nieuwe mooie takken zijn bijgekomen. Deze kunnen oude takken vervangen die je eerder horizontaal gebogen hebt, of ze kunnen naar een nieuw deel worden geleid.
  • Snoei tot slot alle overbodige grote takken weg. Deze nieuwe takken zullen meestal afkomstig zijn van uitlopers van de plantbasis of van de groei van een andere grote tak. Degenen die niet nuttig zijn, mogen gesnoeid worden. Niet alles wat de roos produceert hoef je te gebruiken.

Klimroos bemesten

Het snoeien van uw rozen in het voorjaar is een belangrijk onderdeel van hun groeicyclus. Het is ook het moment waarop u ze wat liefde wilt geven met meststoffen en water, zodat ze genoeg energie hebben voor sterke bloemen. Zorg ervoor dat er niet te veel mest naar één plek of plant gaat, want dit kan schade veroorzaken als het verkeerd wordt gedaan. Een goede tip: Werk na het snoeien rond 15-20 maart de voedingsstoffen diep in de grond met behulp van een rozenhark of drietand. Bemesten tijdens lange perioden zonder regen is niet altijd nodig, maar het kan planten helpen sneller te groeien dan normaal.

Een klimroos snoeien is niet moeilijk. Zorg ervoor dat je een aantal basistakken horizontaal leidt, en gebruik een plantenrek of een andere stevige basis om je klimroos tegenaan te laten groeien. Snoei ook niet te snel na het planten. Laat je klimroos eerst een of twee jaar groeien. Goed gereedschap is belangrijk, voor het snoeien van een klimroos kunnen de onderstaande tools van pas komen.

Meer informatie

De klimroos snoeien in de zomer: Hoe doe je dat? | Tuinmanieren

Een roos heeft drie dingen nodig: veel zon, veel water en een zware mishandeling.

Veel gestelde vragen over de klimroos

Welke maand moet je rozen snoeien?

Snoei ze in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de groei begint, om de plant een nette vorm te geven. U wilt de groei van sterke scheuten stimuleren die het gewicht van de bloemen kunnen dragen.

Hoe klimrozen onderhouden?

Regelmatig snoeien is noodzakelijk om uw klimrozen gezond te houden, nieuwe groei te stimuleren en ziekten te voorkomen. Als u uw klimrozen helemaal niet snoeit, zullen ze uiteindelijk overwoekerd en verward raken, waardoor ze minder zonlicht krijgen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties