Hoe en wanneer een dakplataan snoeien?

In dit artikel behandelen we het onderwerp dakplataan snoeien. Hoewel de dakplataan al jaren tot Nederlands populairste boomsoorten behoort en regelmatig te bewonderen is in parken en langs de kant van de weg, kiezen ook steeds meer mensen met een wat grotere tuin ervoor om deze prachtige boom in hun voor- of achtertuin te plaatsen. Doordat de dakplataan een dicht bladerdak heeft, is het plaatsen van deze bomen een sierlijke oplossing voor het creëren van schaduwplekken in je tuin. Daarnaast kunnen dakplatanen goed overleven in het Nederlandse klimaat en vragen ze daarnaast om relatief weinig onderhoud. Zonder al te veel moeite kun je dan ook lange tijd van deze mooie bomen genieten. Om je dakplatanen is de beste conditie te houden moet je ze natuurlijk wel met enige regelmaat snoeien. Benieuwd hoe en wanneer je een dakplataan moet snoeien? We leggen het in dit artikel aan je uit! Meer algemene info over hoe je bomen moet snoeien vind je hier. 

Verschil tussen een gewone plataan en een dakplataan

Voordat we uitleggen hoe en wanneer je een dakplataan moet snoeien, is het goed om eerst het verschil tussen een gewone plataan en een dakplataan te weten. Platanen zijn er in allerlei soorten en maten, waarbij in Nederland de dakplataan en de ‘gewone’ plataan de populairste soorten zijn. Hoewel zowel de dakplataan als de gewone plataan tot enorm grote bomen met een hoogte van zo’n 30 tot 40 meter kan uitgroeien, zijn er toch een aantal duidelijke verschillen tussen deze soorten. Zoals de naam het eigenlijk als zegt, heeft het bladerdak van een dakplataan de uitstraling van een dak.

Een ander kenmerk van de dakplataan is dat het bladerdak omhoog groeit. Vanwege de uitstraling en de groeiwijze wordt de dakplataan vaak naast het terras in de tuin geplaatst, zodat het bladerdak dient als een soort overkapping. De gewone plataan kenmerkt zich door een normale (willekeurige) groeiwijze. Natuurlijk zijn er ook een aantal duidelijke overeenkomsten tussen de twee soorten platanen. Zo hebben ze beide een afschilferende bast en moeten ze allebei regelmatig worden gesnoeid om wildgroei tegen te gaan. Uiteindelijk bepaalt de manier van snoeien hoe de plataan er uit komt te zien. Snoei je je dakplataan niet op de juiste manier, dan zal hij uitgroeien tot een "normale" boom zonder dakvorm. 

dakplataan snoeien
Gewone Plataan: Lestat (Jan Mehlich), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Wanneer moet ik een dakplataan snoeien?

Juist doordat platanen relatief onderhoudsarm zijn, worden deze prachtige bomen vaak in parken en langs wegen geplaatst. Als je ervoor kiest om een dakplataan in je voor- of achtertuin te plaatsen, dan moet je er wel rekening mee houden dat je deze jaarlijks moet snoeien. Hoewel een dakplataan snoeien op het eerste gezicht wellicht op een flinke klus lijkt, zal je merken dat het erg meevalt je het een aantal keer hebt gedaan. Net als bij de meeste andere boomsoorten is het verstandig om je dakplataan uitsluitend in de winter volledig te snoeien en in de zomermaanden hooguit wat bij te snoeien.

Wanneer moet ik een dakplataan snoeien in de winter?

Doordat de dakplataan in de wintermaanden is een ruststand gaan, kun je deze bomen het best in de winterperiode snoeien. Doorgaans kun je een dakplataan het best in de maanden oktober tot en met maart snoeien. Het wordt afgeraden om platanen met vorst te snoeien, dus wacht in ieder geval met snoeien tot er geen vorst meer is. In de winterperiode mag je de takken van de dakplataan gerust zover snoeien, dat er nog maar 1 of 2 knoppen overblijven. 

Wanneer moet ik een dakplataan snoeien in de zomer?

In principe is het voldoende om dakplatanen één keer per jaar in de winterperiode te snoeien. Als de plataan in je tuin staat, dan wil je wildgroei natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom kun je ervoor kiezen om de dakplataan in de zomerperiode regelmatig wat bij te snoeien. Let erop dat je de takken van de boom in de zomer in ieder geval niet te ver terug snoeit. Het is aan te raden om in ieder geval zo’n 2 á 3 knoppen aan de tak te laten zitten. 

Hoe moet ik een dakplataan snoeien?

Het snoeien van een volgroeide (dak)plataan is vaak een flinke uitdaging. Niet alleen moet je over het benodigde materiaal beschikken om deze hoge bomen te kunnen snoeien, ook moet je de snoeitechniek goed onder de knie hebben. Als de dakplataan nog niet zo hoog is kun je het snoeiwerk in ieder geval nog wel prima zelf uitvoeren.

Hoe je een dakplataan het best kunt snoeien is deels afhankelijk van je eigen wensen voor de vorm van de boom. Tijdens het snoeien in de winterperiode worden meestal alle omhoog groeiende takken van de dakplataan afgeknipt. Op deze manier zorg je ervoor dat de dakplataan wel verder zal blijven groeien in de breedte, maar dat deze niet omhoog groeit. Daarnaast moeten de nieuwe scheuten die er in de zomer op zijn gegroeid tijdens het snoeien ook worden afgeknipt. Het is aan te raden om de scheuten tot maximaal 5 centimeter van de gesteltakken af te snoeien. Hiermee voorkom je dat je de takkraag beschadigd.

Hoewel je voor het snoeien van de dunne twijgen doorgaans prima met een snoeischaar uit de voeten kunt, kan het voor de wat dikkere twijgen noodzakelijk zijn om een takkenzaag of scherpe handzaag te gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je over voldoende en geschikt gereedschap beschikt voordat je aan de slag gaat.

Meer informatie

Intratuin - Dakplataan snoeien

De dakplataan snoei je in het begin van het jaar, maar in de zomermaanden onderhoud je de dakplataan met een zomersnoei.

Bovenstaande video legt nog eens goed uit hoe je het beste een dakplataan kunt snoeien.

Let op voor een allergische reactie

Doordat er een soort beharing vrijkomt tijdens het snoeien van dakplatanen en mensen hier allergisch voor kunnen zijn, kan het voorkomen dat je tijdens het snoeien van je dakplatanen een allergische reactie krijgt. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van je ogen en keel. Om de kans op het een allergische reactie te verkleinen is het aan te raden om tijdens het snoeien een mondkapje en een bril te dragen. Het ideale moment om een dakplataan te snoeien is op een winterochtend als het net heeft geregend. In die omstandigheden zullen de haartjes namelijk minder snel rondvliegen, waardoor je doorgaans minder merkt van je allergie.

Het is voldoende om je dakplataan één keer per jaar te snoeien. Je kunt een dakplataan het best in de maanden oktober tot en met maart snoeien, als er geen vorst is. Om een eventuele allergische reactie voor te zijn, is het aan te raden om je dakplataan te snoeien als het net heeft geregend. Gebruik voor het snoeien van de dunne twijgen een snoeischaar en voor de wat dikkere twijgen een zaag. Draag daarnaast een beschermende bril en een mondkapje tijdens het snoeien. Knip de omhoog groeiende takken af en snoei nieuwe scheuten tot maximaal 5 centimeter van de gesteltakken. 

Boodschappenlijstje

Voor het snoeien van een plataan kunnen de onderstaande hulpmiddelen van pas komen:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick
Rick
2 jaren geleden

Ik heb in mijn tuin een (vermoedelijk) dakplataan staan. Die wil ik ook graag in omtrek snoeien. Kan ik de dikke takken afzagen en zo ja, waar doe ik dat het beste?