Hoe en wanneer een beukenhaag snoeien?

Om je beukenvorm is de gewenste vorm te houden is het van belang deze met enige regelmaat, maar in ieder geval twee keer per jaar, te snoeien. De beukenhaag wordt regelmatig gebruikt als tuinafscheiding, bijvoorbeeld als een sierlijke vervanger van een houten schutting. Als je de beukenhaag op de juiste momenten en op een goede manier snoeit, zal deze tot een prachtige volle haag uitgroeien. Het snoeien van een beukenhaag begint al zodra deze nog maar net is geplaatst. Benieuwd hoe je een beukenhaag moet snoeien en wat de beste periode is om een beukenhaag te snoeien? In dit artikel leggen we het aan je uit!

Wanneer moet ik mijn beukenhaag snoeien?

Op het moment dat je een jonge beukenhaag hebt geplaatst, moet je deze eigenlijk al meteen bijsnoeien naar de gewenste vorm. Na het planten van de beukenhaag moet je de punten op een gelijk niveau toppen. Dit zorgt ervoor dat de haag goed kan vertakken en dat de onderkant mooi dichtgroeit. Als je te lang wacht met het snoeien van de beukenhaag, dan zal deze uiteindelijk niet mooi dicht kunnen groeien. Het is vervolgens een hele kunst om dit weer te herstellen, wat het belang van tijdig snoeien benadrukt. De beukenhaag moet tweemaal per jaar worden gesnoeid. Voor al onze overige snoei tutorials kijk je hier.

beukenhaag snoeien

De zomersnoei van de beukenhaag

De eerste snoeibeurt wordt ook wel de ‘zomersnoei’ genoemd en dient in de maand juni, maar in ieder geval voor de langste dag (21 juni), plaats te vinden. Door de beukenhaag al begin juni te snoeien, geef je de haag meer tijd om mooie nieuwe scheuten te ontwikkelen. Hierdoor zal de beukenhaag uiteindelijk mooier dichtgroeien. Het wordt aangeraden om voor de zomersnoei een bewolkte dag uit te kiezen. Als er te veel zon staat tijdens het snoeien, kunnen de bladeren namelijk verbranden.

De wintersnoei van de beukenhaag

De tweede snoeibeurt van het jaar, ook wel de ‘wintersnoei’ genoemd, vindt idealiter in de maanden september of oktober plaats. Snoei je beukenhaag in ieder geval nooit als er vorst is, want dan kan deze zich een stuk moeilijker herstellen. Kies net als voor de zomersnoei een bewolkte dag uit, zodat de bladeren in ieder geval niet kunnen verbranden.

Beukenhaag regelmatig bijsnoeien

Vind je het snoeien van je beukenhaag een leuk klusje? Dan hebben we goed nieuws! Je mag de beukenhaag ook buiten de zomer- en wintersnoei gerust een aantal keer snoeien. Hoe vaker je de beukenhaag snoeit, hoe mooier die uiteindelijk dicht zal groeien. Het wordt in ieder geval afgeraden om beukenhagen vaker dan 4 keer per jaar te snoeien, omdat er op die manier te veel energie gaat naar het herstellen in plaats van het groeien.

beukenhaag snoeien

Hoe moet ik mijn beukenhaag snoeien?

Het snoeien van een beukenhaag is een relatief eenvoudig maar stiekem ook vrij tijdrovend klusje. Gelukkig hoef je de beukenhaag maar tweemaal per jaar te snoeien om deze in uitstekende gezondheid te houden. Hoe je de beukenhaag precies moet snoeien is grotendeels afhankelijk van je eigen wensen. Je kunt de vorm van je haag tenslotte geheel zelf bepalen. Meestal is het doel om de beukenhaag zo recht mogelijk te snoeien, zodat het geheel een verzorgde indruk krijgt. Hoewel je ervoor kunt kiezen om op het zicht te knippen, waarbij je tijdens het snoeien zelf kijkt of je de haag recht snoeit, is het aan te raden om een touwtje te spannen langs de beukenhaag. Door het touwtje waterpas te spannen, weet je zeker dat je de beukenhaag kaarsrecht snoeit. Daarnaast is het van belang om de bovenkant van de beukenhaag een stukje smaller te knippen dan de onderkant. Op deze manier straalt er voldoende zonlicht door de haag heen, waardoor alle scheuten goed kunnen groeien.

Kan ik mijn beukenhaag terugsnoeien?

Een voordeel van de beukenhaag is dat deze vrij snel groeit, waardoor je deze zonder blijvende schade aan te richten gerust kunt terugsnoeien. Veel mensen kiezen ervoor om de beukenhaag in ieder geval één keer per jaar flink terug te snoeien en de andere snoeibeurt voornamelijk te besteden aan het bijknippen van de haag.

Welk gereedschap kan ik gebruiken voor het snoeien van mijn beukenhaag?

Hoewel je voor het snoeien van je beukenhaag gebruik kunt maken van een handmatige heggenschaar, is dit voor een grote beukenhaag een vrijwel onbegonnen karwei. Als je de beukenhaag regelmatig wilt snoeien en hier niet te veel tijd aan kwijt wilt zijn of simpelweg veel waarde hecht aan een rechte haag, dan is het aan te raden om een elektrische heggenschaar aan te schaffen. Deze bestaan tegenwoordig ook in draadloze varianten.  Zeker als je nog niet zo ervaren bent in het snoeien van hagen, kun je voor de eerste snoeibeurt beter een handmatige heggenschaar gebruiken. Nadat je eenmaal weet hoe het moet, is de overstap naar een elektrische heggenschaar snel gemaakt.

Meer informatie

Tip van Lodewijk: Beukenhaag snoeien

TIP VAN LODEWIJK - Lodewijk legt uit hoe je een beukenhaag snoeit.

Kort samengevat

De beukenhaag wordt doorgaans twee keer per jaar gesnoeid, waarbij we onderscheid maken tussen de ‘wintersnoei’ en de zomersnoei’. Aangeraden wordt om de zomersnoei op een bewolkte dag in de maand juni plaats te laten vinden, uiterlijk voor de langste dag van het jaar (21 juni). De wintersnoei kun je het best op een vorstvrije dag in de maanden september of oktober plannen. Doordat de beukenhaag snel groeit, kun je deze ook buiten de zomer- en wintersnoei gerust bijknippen. Houd er wel rekening mee dat je de beukenhaag voldoende tijd geeft om zich te herstellen. Het snoeien van een beukenhaag begint al op het moment dat je deze net hebt geplaatst. Je moet dan namelijk al de punten op een gelijk niveau toppen. Een volwassen beukenhaag kun je naar eigen inzicht snoeien, maar als je de haag waterpas wilt knippen, dan kun je beter een draadje voor de beukenhaag spannen alvorens je begint met snoeien. Voor het snoeien van een beukenhaag heb je een heggenschaar nodig, waarbij je de keuze hebt uit een handmatig of elektrische exemplaar.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
3 jaren geleden

Dit is precies wat ik zocht. Mijn dochter heeft kortgeleden een huis gekocht, waarbij haar achtertuin is omringd met beukenhagen. Ik wil dit haagplant op de juiste manier snoeien. Dankzij dit blog heb ik een duidelijk beeld waar te starten. Het was heel goed uitgelegd en ook informatief. Ga zo door!