Hoe en wanneer druif snoeien

Hoewel druiven het best groeien in een wat warmer klimaat, zijn er ook verschillende soorten die het prima uit kunnen houden in het Nederlandse klimaat. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om ook zelf druiven te kweken, bijvoorbeeld in een daarvoor geschikte kweekkast of simpelweg in de achtertuin. Om de druivenstruiken in de beste conditie te houden is het van belang om deze op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien. Benieuwd hoe en wanneer je druiven het best kunt snoeien? In dit artikel vertellen we het je!

Wat is de beste periode om druiven te groeien?

De beste periode om een druivenstruik te snoeien is in het najaar. De reden hiervoor is dat in het najaar de sapstroom van de druivenstruik stopt, waardoor het snoeien van de struik geen schade veroorzaakt aan de plant. Als richtlijn wordt meestal gegeven dat je de druivenstruik tussen de langste dag van het jaar (21 juni) en de kortste dag van het jaar (21 december) moet snoeien. Als je pas later in de winter of zelfs pas in het voorjaar zou snoeien, dan is de kans groot dat je de struik beschadigt. Aan het eind van de winter en in het voorjaar komt de sapstroom meestal alweer op gang. Het snoeien van de struik terwijl de sapstroom al op gang is gekomen verhoogt het risico op een mislukte oogst in de volgende maanden. Daarnaast is de kans aanwezig dat de plant hierdoor dusdanig verzwakt, dat deze zogenoemd kan ‘doodbloeden’.

Wintersnoei van de druiven: de hoofdsnoei

Natuurlijk wil je een zo goed mogelijk oogst van je druivenstruiken in de zomer. Veel mensen weten echter niet dat de wintersnoei van belangrijke invloed is op de hoeveelheid en de kwaliteit van de druiven in de zomer. Niet alleen bepaalt de wintersnoei de vorm van je druivenstruik, ook stimuleert het de vruchtbaarheid van de gehele struik. Op het moment dat je de wintersnoei zou overslaan, dan is de kans groot dat je in de zomer daarna een slechte oogst hebt. Daarnaast is de wintersnoei cruciaal voor de gezondheid van de struik, waardoor de keuze om niet te snoeien er zelfs voor kan zorgen dat de druivenstruik de zomer niet overleeft. Het is aan te raden om de wintersnoei in het najaar uit te voeren.

Hoe druivenplant snoeien tijdens de wintersnoei?

De wintersnoei is de belangrijkste snoei voor de druivenplant. Je mag tijdens de wintersnoei alle takken die in de voorliggende maanden vruchten hebben gedragen terugsnoeien totdat er nog maar twee gezonde ogen overblijven. Betreft het nog een jonge druivenstruik die nog maar één tak heeft? Kort deze tak dan alleen in als deze tot minimaal 60 centimeter boven de grond is gegroeid.

Zomersnoei van de druivenstruik: het onderhoud

Hoewel het aan te raden is om de druivenstruiken in het najaar uitgebreid te snoeien, zal je ook in de zomer het nodige onderhoud aan de struik moeten uitvoeren om mooie volle druiventrossen te krijgen. De beste tijd voor de zomersnoei is tussen eind mei en begin juni.

Hoe druivenplant snoeien tijdens de zomersnoei?

Je mag tijdens de zomersnoei van de druiven de eenjarige scheuten flink inkorten. Daarnaast mag je ook de zijscheuten van de struik aanzienlijk inkorten, want deze groeien de rest van de zomer nog verder aan. De zijscheuten mag je zover inkorten dat er nog maar één blad aan de tak zit. Niet alleen voorkom je hiermee dat de druivenstruik gigantisch in omvang zal toenemen in de zomer, ook voorkom je dat de struik energie steekt in zijscheuten waar toch geen druiventrossen aan zullen gaan groeien. Daarnaast zorgt het inkorten van de zijscheuten er ook nog eens voor dat de druivenstruik meer licht en lucht krijgt, waardoor ziektes zoals meeldauw voorkomen kunnen worden. Daarnaast zorgt meer licht er natuurlijk ook voor dat de druiventrossen een stuk beter kunnen groeien.

druif snoeien

Druiventrossen verwijderen om de kwaliteit te verbeteren

Natuurlijk wil je niet alleen graag zoveel mogelijk druiventrossen oogsten in de zomer, ook wil je graag dat ze smaakvol zijn. Het is daarom belangrijk om het aantal druiventrossen aan de druivenstruik te beperken. Niet alleen zorgen te veel druiventrossen aan de struik ervoor dat de trossen allemaal te weinig zonlicht krijgen, ook hebben druivenstruiken vaak niet voldoende energie om zoveel druiventrossen te onderhouden. Zeker in het Nederlandse klimaat is het van belang om niet meer dan 5 trossen per strekkende meter te laten groeien. Een handige richtlijn hiervoor is om één tros per vruchtscheut te behouden en eventuele andere trossen te verwijderen.

druif snoeien

Het verwijderen van de trossen is een doorlopend proces in de zomer. Regelmatig zullen er namelijk weer nieuwe trossen uit de vruchtscheuten groeien, die weer verwijderd moeten worden als er al een trossen aanwezig zijn op de scheuten. Probeer de extra druiventrossen nadat je deze hebt opgemerkt zo snel mogelijk te verwijderen. Hiermee voorkom je dat de druivenstruik de beschikbare energie gaat verspreiden over druiventrossen die je uiteindelijk toch af moet knippen. Doordat de scheutjes nog erg jong zijn, bestaat er bij het wegknippen van de nieuwe scheutjes (en eventuele de aanwezige trosjes) geen gevaar voor bloedingen bij de druivenstruik.

Kort samengevat

De beste periode om je druivenstruik uitvoerig te snoeien is in het najaar, het liefst tussen langste dag van het jaar (21 juni) en de kortste dag van het jaar (21 december). Tijdens de wintersnoei is het vooral belangrijk om de takken die in de zomer daarvoor druiventrossen hebben gedragen flink in te korten, tot er nog maar twee gezonde ogen overblijven. Daarnaast is het van belang om ook in de zomermaanden onderhoud uit te voeren aan je druivenstruik, ook wel de ‘zomersnoei’ genoemd. Het is aan te raden om de zomersnoei rond het einde van mei of aan het begin van juni te plannen. Bij de zomersnoei is het vooral van belangrijk om ervoor te zorgen dat de druivenstruik niet te groot wordt. Je mag de zijscheuten inkorten tot er nog maar één blad aan de tak zit. Om de druiventrossen smaakvol te houden is het belangrijk om niet meer dan 5 trossen per strekkende meter en maximaal 1 tros per vruchtscheut te laten groeien. Knip nieuwe vruchtscheuten (en de eventuele druiventrossen) tijdig weg.

Meer informatie

Druif snoeien

Kijk hier hoe je een druif moet snoeien om de druiven de kans te geven te rijpen en mooi en sappig te worden.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties