Hoe en wanneer de boerenhortensia snoeien?

Boerenhortensia snoeien, hoe doe je dat?

Het snoeiseizoen voor boerenhortensia's, (Hydrangea macrophylla) ook wel grote hortensia of grootbladige hortensia genoemd, begint vroeg in het jaar. Dit komt door de manier waarop ze bloeien, die afhankelijk is van het vorige groeiseizoen. De bloemen worden gedragen op het oude hout, en u moet dat hout verwijderen om de nieuwe groei te stimuleren. Bij snoeien van grote struiken moet u deze snoei in de late winter of het vroege voorjaar uitvoeren.

Het belangrijkste om te onthouden is dus dat de beste tijd om uw Hydrangea macrophylla te snoeien in de winter of het vroege voorjaar is, voordat de plant opnieuw begint te groeien. Dit komt zoals gezegd omdat er nieuwe knoppen groeien op oud hout, dus als u takken gaat snoeien, verwijdert u oud hout waar nog geen knoppen op zitten. De beste tijd hiervoor is in de winter wanneer alle energie van de boom gaat naar het opslaan van energie voor het komende groeiseizoen.

boerenhortensia snoeien
Bij het snoeien van de hortensia macrophylla kan men ofwel de stengels terugsnoeien op hun oorsprongspunt (waar ze uit de hoofdstengel komen), ofwel ze afsnijden waar ze uit een zijtak komen zodat er een nieuwe zijscheut voor in de plaats groeit.

Ook Interessant

Eigenschappen van de grootbladige hortensia

De hortensia macrophylla, of grootbladige hortensia, is een struik die grote, opzichtige bloemen produceert. De plant heeft prachtige blauwe bloemen van juni tot september. Grootbladige hortensia's bloeien het best in de volle zon en in goed gedraineerde grond, maar de struik verdraagt ook slechte grondomstandigheden.

De grootbladige hortensia is de meest gekweekte hortensiasoort. Er zijn verschillende cultivars van grootbladige hortensia's, waaronder:

  • Hydrangea macrophylla "Annabelle", die witte bloemen geeft
  • Hydrangea macrophylla "Endless Summer", die roze bloemen heeft
  • Hydrangea macrophylla "Glamour Pink", die roze bloemen heeft met een wit hart

Er zijn ook cultivars van Hydrangea macrophylla die zalmkleurige bloemen hebben, waaronder:

  • Hydrangea macrophylla "Summer Snowflake", die lichtroze bloemen heeft met een donkerroze hart
  • Hydrangea macrophylla "Pink Diamond", die roze bloemen heeft met witte randen

Hoe snoeit u uw boerenhortensia?

Het snoeien van de hortensia macrophylla bestaat uit het verwijderen van takken die zwak zijn en geen goede bloemknoppen dragen, alsook het verwijderen van takken die tegen elkaar schuren. Dit laatste zal schade en littekens veroorzaken aan beide takken omdat ze tegen elkaar wrijven en schors van elkaar verwijderen wat insecten en ziektes aantrekt. Ook dood hout moet worden verwijderd. Dit komt doordat dood hout geen bloemknoppen produceert, maar zich in plaats daarvan richt op de productie van meer bladeren, waardoor energie wordt onttrokken aan de productie van bloemen. Dood hout is ook vatbaarder voor insectenplagen en ziekten dan nieuwer hout.

Snoeien om de omvang te controleren

Dit kan worden gedaan wanneer de plant niet bloeit en wanneer het weer droog genoeg is, zodat de takken ten minste een week niet zullen rotten. Wanneer u de takken van een hortensia terugsnoeit, snoeit u ze niet volledig af maar vermindert u ze met een derde tot de helft. Als uw hortensia te groot is geworden voor zijn plaats, verwijder dan eerst enkele van de middelste takken en dun daarna ook enkele van de buitenste takken uit.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties