0 0 votes
Artikelbeoordeling

Tegenwoordig duikt de buxus op in steeds meer Nederlandse voor- en achtertuinen. En dat is natuurlijk niet zo raar, want een goed onderhouden buxus is een prachtige verrijking van je tuin. De buxus komt in Nederland in allerlei verschillende vormen en maten voor. Als je een echte tuinier bent kun je al je creativiteit in de buxus kwijt, want je kunt deze plant in allerlei modellen knippen. Doordat de buxus in het Nederlandse klimaat prima zelf kan groeien, heb je er doorgaans weinig onderhoud aan. Om de gewenste vorm te behouden, is het echter wel belangrijk om de buxus met enige regelmaat te snoeien. Benieuwd hoe je jouw buxus het best kunt snoeien en in welke periode je dit het best kunt doen? In dit artikel geven we je een aantal tips!

Wanneer moet ik mijn buxus snoeien?

Om een buxus in de gewenste vorm te houden moet je regelmatig met de heggenschaar aan de slag. Doorgaans wordt een buxus twee tot vier keer per jaar gesnoeid, afhankelijk van het formaat en de vorm. Het wordt in ieder geval aangeraden om de buxus in het voorjaar en in het najaar uitgebreid te snoeien.

De eerste snoeibeurt: de voorjaarssnoei

De voorjaarssnoei van de buxus dient plaats te vinden na de laatste nachtvorst, maar in ieder geval vóór de langste dag van het jaar (21 juni). Het wordt afgeraden om een buxus te snoeien op het moment dat er nachtvorst is geweest. De plant kan zich onder die weeromstandigheden namelijk moeilijk herstellen, hetgeen ervoor zorgt dat het de mooie groene kleuren verliest. Door de buxus in het voorjaar te snoeien, zorg je ervoor dat deze weer mooi in model komt. Daarnaast bevordert de voorjaarssnoei ook de groei van de buxus in de komende maanden, waardoor je de hele zomer kunt genieten van de frisse groene kleuren! De voorjaarssnoei kan, zeker als je de buxus in een speciale vorm wilt knippen, aardig wat tijd in beslag nemen. Neem daarom rustig te tijd en plan een vrije middag voor het snoeien van je buxus!

De laatste snoeibeurt: de najaarssnoei

Om ervoor te zorgen dat de buxus klaar is voor de koude winter, is het belangrijk om deze ook in het najaar nog een keer goed te snoeien. Het is aan te raden om de najaarssnoei vóór de maand september uit te voeren. In de maanden na september wordt het ’s nachts namelijk al een stuk kouder, waardoor de buxus zich na een snoeibeurt moeilijker kan herstellen. De najaarssnoei staat vooral in het teken van het wegsnoeien van uitschieters in de buxus. Knip de uitschieters op gelijke hoogte met de andere takken van de buxus, zodat deze de rest van de winter mooi blijft. Doordat je bij de najaarssnoei alleen de uitschieters hoeft weg te knippen, ben je hier doorgaans aanzienlijk minder tijd mee kwijt dan de voorjaarssnoei.

De buxus naar eigen inzicht regelmatig snoeien

Om de buxus in de gewenste vorm te houden is het vaak nodig om deze vaker dan twee keer per jaar te snoeien. Gelukkig kun je een buxus gerust tot wel 4 keer per jaar snoeien zonder deze te beschadigen. Vaak volstaat het om de buxus één keer per jaar in het voorjaar grondig te snoeien en de volgende snoeibeurten uitsluitend te gebruiken voor het snoeien van uitstekende takken.

Buxushaag snoeien

Hoe moet ik mijn buxus snoeien?

Het snoeien van je buxus is een tijdrovend klusje, waar je (afhankelijk van de gewenste vorm) gerust een vrije middag aan kwijt bent. Zeker wanneer je voor het eerst een buxus(haag) knipt, zal je merken dat het op het eerste gezicht makkelijker leek dan het daadwerkelijk is. Als je het eenmaal een aantal keer heb gedaan, zal je echter merken dat je er steeds beter in wordt en het klusje steeds sneller klaart. Voor het snoeien van de grote stukken kun je een heggenschaar gebruiken. Wees niet bang om flinke stukken van de buxus af te knippen, want de takken groeien een stuk sneller terug dan je denkt. Om uitstekende takken te snoeien is het vaak handiger om een kleine snoeischaar te gebruiken.

Hoe moet ik een buxushaag snoeien?

Als je een buxushaag wilt snoeien, dan kun je dit het best met een normale heggenschaar doen. Natuurlijk is het belangrijk om de buxushaag recht te snoeien. Hoewel je ervoor kunt kiezen de buxushaag naar eigen inzicht recht te snoeien, kun je hiervoor (net als bij het snoeien van andere hagen) ook waterpas een draadje spannen voor de buxushaag. Hierdoor weet je in ieder geval zeker dat je de buxushaas recht snoeit!

Gereedschap voor het snoeien van een buxus

Afhankelijk van het formaat van je buxus kun je het best een handmatige heggenschaar en een normale snoeischaar te gebruiken. Vaak lukt het met een heggenschaar beter om de buxus in vorm te knippen dan met een kleine snoeischaar. Heb je het al aardig onder de knie? Dan kun je er ook voor kiezen om de buxus te snoeien met een elektrische heggenschaar.

Kort samengevat

Een buxus kun je naar eigen inzicht 2 tot 4 keer per jaar snoeien, waarbij het wordt aangeraden om de buxus in ieder geval één keer uitgebreid in het voorjaar te snoeien. Kies voor de eerste snoeibeurt van het jaar een bewolkte dag vóór de langste dag van het jaar (21 juni), waarbij er geen nachtvorst meer is. Voor de najaarssnoei kun je het best een bewolkte dag kiezen vóór de maand september. Daar waar je tijdens de voorjaarssnoei de buxus uitgebreid kunt snoeien, staan de overige snoeibeurten vooral in het teken van het bijknippen en winterklaar maken van de plant. Een buxushaag snoei je in principe op eenzelfde manier als alle andere hagen. Om je buxushaag zo recht mogelijk te knippen, is handig om hier voor het snoeien een draadje voor te spannen. Voor het snoeien van een buxus heb je in principe alleen een (elektrische) heggenschaar en een scherpe snoeischaar nodig.

Albert

Hovenier

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 votes
Artikelbeoordeling